Het watermuseum in Arnhem combineren we met een bezoekje aan de waterspeelplaats, de Arnhem groen markt en de Witte Watermolen.
Gedurende de week had ik mijn buurman die imker is gesproken. Het was hij die me vertelde dat hij zondag op de groen markt in Arnhem zou staan aan de Witte Watermolen om honing te verkopen. Dus toen het zondag mooi weer was besloten we naar daar te gaan.
Mijn echtgenoot en ik bezoeken graag marktjes. Het watermuseum zagen we al voorbij komen als een echte aanrader voor kinderen en er is in Sonsbeek park ook een waterspeelplek voor de kinderen naast het museum. Er is voor ieders wat. Dus de rugzak gemaakt met een extra setje kleding voor de kids en hun zwemgerief. Ze de fietskar ingeladen en weg waren we.
Aankomst
Bij Sonsbeek park reden we de lange oprijlaan af tot aan het watermuseum waar we onze fiets parkeerden. De fietskar loskoppelden en al eens gingen kijken richting de waterspeelplaats van Sonsbeek park. Alle twee hun zwemgerief aan en hop aan het spelen.
Toen op een gegeven moment mijn oudste een bak omdraaide en daar blijkbaar toch nog water inzat. Was zijn T-shirt helemaal nat met koud water en dat vond hij niet leuk. Hij was er klaar mee! Nieuwe T-shirt aan en we lopen richting de groen markt.
Vissen
Op het grasveldje komen we eerst een standje tegen van Natuurcentrum Arnhem. Dit standje was ingericht op alle leeftijden.
De kleinsten en andere die wouden konden met hun schepnet diertjes vangen in je sloot. Kikkervisjes, … Die mochten ze dan in een bak doen. Wanneer ze klaar waren met vissen kwam er een medewerker van het Natuurcentrum even kijken wat voor schatten ze gevangen hadden. Hij benoemde de vondsten en dan gingen de diertjes terug de sloot in.
Daarnaast konden ze op het grasveld ook nog even door een microscoop kijken naar een waterdruppel uit de sloot. Dit vonden mijn peuters niet zo interessant. Maar is wel leerzaam en leuk voor al wat oudere kinderen. Vooral ook door de kennis die de medewerkers van het Natuurcentrum hebben en graag met je delen.
Onze papa was ondertussen verdwenen en die zijn we dan maar even gaan zoeken. En zo liepen we langs de eerste kraampjes langs. Aha daar is papa!
De witte watermolen
We liepen door tot aan de witte watermolen. Hier hebben we even buiten gekeken naar het water dat de molen deed draaien. En we hadden geluk. De witte watermolen was open. We zijn hier dus ook even binnen gaan kijken en kregen zelf een korte rondleiding van de molenaar.
De kinderen vonden de molen geweldig. Al die draaiende onderdelen, de graansoorten die er in gaan, en dan wat er uit komt.
De molenaar wist terecht op te merken dat dat in heel wat lekkers zat. Daar was de oudste het helemaal mee eens. Taart, cake, kokos pannenkoeken, wafels, koekjes, galetten, pizza, pasta, brood …
En nog leuker, … er stond buiten een kleine miniatuur molen die de kinderen zelf konden laten werken. Deze molen is een echte aanrader met kleine kinderen.
Arnhemse groen markt
We lopen voort over de markt. Nu op zoek naar onze buren. Veel natuurlijke producten lopen we voorbij. Tot we bij een aardbei kraampje komen. De kinderen krijgen elk een aardbei en ook mama en papa mogen eens proeven. We kopen 3 bakjes en zetten ons daarmee op het picknickkleed aan de andere kant bij onze buurman de imker.
Mmmm, … smullen van aardbeien. Volgens mij beginnen mijn kinderen marktjes ook leuk te vinden. Want is een combinatie van bezienswaardigheden, ontdekken en smullen. Wie vindt dat nu niet leuk?
En dan nu maar eens door naar het watermuseum zelf.
Watermuseum
Ik bezocht het watermuseum met mijn 2 kinderen van (bijna 2 en 3,5) De fietskar kon overal mee door het museum. Er was een lift waarmee ik naar de kelder en zolder kon reizen.
We starten ons bezoek in de kelder. Een leuke start met een iglo waar ze in konden kruipen waarin een microscoop verwerkt was waarin ze een sneeuwvlokje konden zien. Iets verder zagen we een bad staan. Dat vonden ze leuk omdat ze die erkenden.
Dan kwamen we aan een waterbaan waar ze even mee gespeeld hebben. En toen waren er jammer genoeg veel activiteiten voor kinderen die zich ver boven hun hoofd afspeelden. Krukjes of kleine trapjes voor de kleinsten om op te staan zijn er hier niet. En toen was dit museum al snel niets meer dan een waterpijp waar ze nog eens door konden kruipen en 2 mooie olifanten standbeelden met een krokodil achteraan.
We zijn ook nog even op zolder gaan kijken, maar ook dit deel is eigenlijk ingericht op oudere kinderen.
Conclusie
Ik vond veel positieve info over het watermuseum dat dit echt een van de uitjes zou zijn om met kinderen te doen. Maar ikzelf blijf met een dubbel gevoel zitten.
Langs de ene kant ben ik het er mee eens dat het watermuseum een leuk, actief museum is waar kinderen ook echt zelf aan de slag moeten. Echter dan zou ik de minimumleeftijd echt willen ophogen naar 6 jaar. Ik ben blij dat we een museumjaarkaart hebben, maar ik zou voor dit museum eigenlijk niet willen betalen voor een kind van 4 of 5 jaar. Dit omdat 90% van de activiteiten die er te doen zijn niet voor hun zijn.
We waren op een dik half uur terug buiten. De dame aan de balie dacht even dat ik met mijn fietskar niet binnen raakte. Toen ik ze vertelde dat er voor peuters weinig te doen was, omdat het meeste zich boven hun hoofd afspeelde. Zei ze dat ze dit al gedacht had toen ze me weg zag stappen.
Doordat ze deze situatie wel herkende, hoop ik dat het watermuseum iets doet aan de prijzen voor kleuters. Het museum is eigenlijk vooral ingericht voor kinderen van 6 jaar en ouder. Er is iets te doen voor jongere kinderen, maar zie het dan vooral als bijvangst om een jongere broer of zus ook wat bezig te houden.
Bij het watermuseum onthoud ik dus dat dit niet geschikt is voor kinderen jonger dan 6 jaar. Voorlopig gaan we er dan ook niet terug. Echter als mijn kinderen 6 jaar of ouder zijn gaan we zeker nog eens langs. Want voor oudere kinderen is het een goudmijntje aan kennis en doeactiviteiten.