De amandel is eigenlijk geen noot maar een pit. Ik noem hem hier ook gelijk eerst amandelnoot en niet amandel omdat ik niet wil dat er gedacht wordt aan de amandelen die in je keel zitten want dat is echt wel wat anders. Ik wil jullie in dit artikel even meenemen naar wat de amandel nu juist is. Waar hij vandaan komt en op welke manieren we hem in voeding verwerken.
De amandel
Er zijn eerst en vooral twee grote groepen amandelnoten. We hebben bittere en zoete amandelnoten. Ik ga het met jullie hebben over de zoete amandelnoot. De bittere amandelnoten bevatten circa 2-3% van het giftige blauwzuurglycoside, een giftige stof. Ik zag dat deze wel ingezet worden in de strijd tegen kanker, maar daar gaan mijn blogs niet over.
De amandel die we kennen als noot groeit aan de amandelboom. De amandelbomen groeien vooral in Californië, Australië en Spanje. De bomen hebben een prachtige bloesem, maar zijn niet zelfbestuivend. Daarvoor worden er heel wat bijen ingezet.
In augustus zijn de vruchten rijp en worden deze geoogst. Bij de industriële oogst van de amandelen schudden ze met een machine aan de amandelbomen, totdat de steenvruchten op de grond vallen. Daarna worden ze verzameld, schoongemaakt en verder verwerkt.
De EU is op zijn beurt weer de grootste afnemer van deze amandelen. Amandelen worden zowel als voeding als in cosmetica-artikelen gebruikt. Laat ons hieronder eens kijken naar wat mogelijkheden in de voedingsindustrie.
Amandelnoot bruin
Dit is een amandel zoals die er uit ziet eenmaal hij gekraakt is. Dit is dus de pit van de amandelvrucht. Deze worden als snack gegeten.
In een notenmix, ter decoratie, …
Het bruine laagje is eigenlijk het vliesje dat rond de amandelnoot zit. Dit vliesje bevat de grootste hoeveelheid antioxidant en is dan ook erg gezond.
Amandelnoot wit
Een witte amandel is eigenlijk hetzelfde als een bruine amandel, alleen is het bruine vliesje van de amandel nu verwijderd. Dit gebeurt door zo even kort te blancheren.
Deze amandelen worden dan weer vaak geschaafd tot amandelschaafsel en worden ook gebruikt om koekjes en taarten mee te versieren.
Zijn amandelen gezond?
Amandelen zijn erg populair en gezond omdat ze boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Denk aan magnesium, calcium en ijzer, maar ook vitamine E en B. Ze geven snel een verzadigd gevoel en hebben een vrij zachte neutrale smaak. Daarnaast bevatten amandelen heel weinig koolhydraten.
De bruine amandelnoot is de gezondste doordat die een antioxidant bevat die een positieve werking heeft op onze weerstand. De amandel stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.
Amandel als voeding
Ik vertelde je al dat de amandel ook zo gegeten wordt als snack of ter decoratie. Maar we gebruiken amandelen op heel wat meer manieren in de keuken. Ik neem jullie mee langs wat basisproducten van amandelen.
Amandelspijs
Dit is een 1 op 1 mengeling van amandelmeel en kristalsuiker met wat ei en eventueel ook wat citroenrasp. Dit recept moet je als je het zelf wilt maken ook minstens 3 dagen voordat je hem wilt gebruiken maken.
Hier vind je het recept om amandelspijs zelf te maken.
Marsepein
Voor marsepein wordt er amandelmeel met poedersuiker gemengd. De verhouding hier varieert van half-om-half tot 1 op 5
.
Frangipane
In frangipane is dan weer opgebouwd uit 1/3 amandelen, 1/3 kristalsuiker en 1/3 boter met wat ei en eventueel ook wat citroenrasp.
Amandelmeel
Hierbij zijn de witte amandelen (amandelen zonder vlies) fijn gemalen.
Recepten met amandelmeel
Amandelbloem
Amandelbloem is in theorie wat hetzelfde als amandelmeel, alleen is het hier nog fijner gemalen. In de praktijk is dit wel niet bij alle aanbieders het geval.
Amandelpoeder
Hierbij is de gezonde olie eerst aan de amandelen onttrokken en zijn ze daarna fijngemalen. Voor de gezondheid hebben we dan ook liever amandelmeel.
Amandelmelk
Dit is een vloeistof die je net als gewone melk bij het koken kunt gebruiken. Amandelmelk wordt gemaakt met amandelen en water.
Amandelboter of amandelpasta
Amandelboter, ook wel amandelpasta genoemd, is eigenlijk de pindakaas van de amandel 😉 Hij wordt bereid door amandels erg fijn te malen.
Amandelaroma, amandelessence en amandelextract
Van Amandelaroma of essence heb je twee versies, de eerste en goedkoopste versie is een chemisch verkregen vloeistof die de amandelsmaak nabootst. De tweede mogelijkheid en gelijk ook de duurste is een mengeling van de olie van bittere amandelen, gemengd met alcohol en water.
Amandelextract krijg je door rauwe witte amandelen een tijdje in wodka te laten rijpen.
Het zijn alle drie veel gebruikte smaakmakers voor zoete gerechten.
Zoals je ziet komen amandelen in heel wat vormen en manieren voor in onze keuken. Heb je nu nog een van deze ingrediënten thuis liggen en wil je deze graag opmaken? Kijk dan eens voor een van de recepten waarin deze gebruikt worden. Veel plezier met bakken en koken.