Na wat overwegingen besloot ik dat het weer eens tijd was om een koekjesrecept uit te proberen met mijn kinderen. Ik dacht aan een soort zandkoekje. Dit omdat deze niet snel uitlopen door de hoge concentratie bloem in dit recept. Daarnaast wil ik ook wat ingrediënten die ik in huis heb opmaken. Ik heb nog een zak amandelmeel staan en kruiden waarmee mijn echtgenoot speculaaskruiden maakte vorig jaar. We gaan zandkoekjes met amandelmeel en kardemompoeder maken.
Ik neem er een basisrecept voor zandkoekjes bij en vervang een vierde van de bloem door amandelmeel. Ook zet ik alvast het kardemompoeder klaar zodat ik dit er straks bij kan doen. Dit doe ik snel omdat het een kruid is dat snel kan overheersen en ik wil de smaak er subtiel in hebben.
In de koelkast ligt nog een citroen dus daar haal ik de citroenrasp af. Zo kan ik de koekjes ook een frisse toets meegeven. En het resultaat is een groot succes. De koekjes zijn net iets minder hard dan gewone zandkoekjes. Ze hebben een krokante buitenkant en een brosse binnenkant. Zowel mijn echtgenoot, de kids als ik weten de koekjes goed buit te maken.
Bereidingsproces
Het bereiden van de zandkoekjes met amandelmeel en kardemompoeder gebeurt in twee delen.
In het eerste deel maak je het koekjesdeeg. Dit moet daarna namelijk minstens een uur rusten. Maar je zou het ook kunnen invriezen en het tweede deel bewaren voor als je eens visite hebt. Zo heb je altijd een zelfgemaakt koekje in huis. En een ander groot voordeel is dat je van die koekjes in de maak makkelijk af kunt blijven. Dat is tot je ze omtovert namelijk niets meer dan een deegbal in je diepvries.
Het tweede deel is dan het afbakken van de koekjes zodat je ze ook kunt opeten. Als je ze lang genoeg kunt laten liggen zijn deze koekjes ook ideaal om te gaan versieren.
Koken met kids in de praktijk
Dit waren de mooie foto\’s, maar hoe ging het bakken van de zandkoekjes met amandelmeel en kardemompoeder er nu echt aan toe en is het te doen?
Ik merkte tijdens het maken van de koekjes dat ik de plaat met uitgestoken koekjes niet bij de kids kon laten staan. De koekjes werden als, maar verder uitgestoken tot er geen koekje meer overbleef. Dus heb ik de plaat bij mij op het aanrecht geplaatst. Zo bleven de koekjes die klaar waren ook effectief klaar.
Ik gaf de kids ook telkens maar een klein stukje deeg om uit te steken. Dit voorkomt dat er grote delen in een buik, of op de grond terecht kunnen komen. De fijne motoriek van de jongste van net 2 was nog onvoldoende om zelf al koekjes uit te steken dus daar moest iets anders op verzonnen worden.
Hij mocht een deegballetje bij mij halen met een diameter van 1,5 cm. Dat nam hij mee naar de kindertafel waar hij het platdrukte met de punten van een vork. Zo maakte hij mooie pootafdrukken. Net als bij echte dino\’s 😉 En die bracht hij bij mij terug om op de bakplaat te leggen.
Tot slot mijn ervaring is dat als je gaat koken met peuters het nooit gaat zoals je dacht. De koekjes zijn niet gelijk, ze eten het op in plaats van te kneden, … Maar dat is eigenlijk ook helemaal niet erg. Ik moet er mij alleen op instellen en op dat moment anders een manier vinden die voor ons allemaal werkt. Al zou ik deze koekjes nog niet gaan bakken met kinderen jonger dan 2 😉
Maar het allerbelangrijkste is het feit dat we plezier hebben in de keuken. We proberen eens wat nieuws: een nieuwe smaak, een nieuwe handeling en zo worden we steeds beter. Wat vandaag niet lukt, komt wel een andere keer.
Zandkoekjes met amandelmeel en kardemom
Beschrijving
Een zandkoekje, maar dan net even anders? Probeer dan deze zandkoekjes met amandelmeel en kardemom.
Ingrediënten
Bereiding
Koekjesdeeg maken
-
Maak de ongezouten boter zacht in de magnetron.
Je zet de boter hiervoor meermaals 30 seconden in de micro. Wanneer de boter zacht is, maar niet gesmolten is de boter klaar.
-
Meng de boter
We gaan de zachte boter nu mengen met de lichte bastaardsuiker, de vanillesuiker, het ei, de citroenzeste en de theelepel kardemompoeder. -
Koekjesdeeg afwerken
Voeg nu als laatste het amandelmeel en de bloem toe aan het botermengsel.
Kneed dit nu tot een mooie deegbal zonder klonters bloem.
Rusttijd
-
Koekjesdeeg laten rusten
- In de koelkast: hier laat je het minstens een uur tot een dag rusten voor je de koekjes afbakt. Afgedekt met huishoudfolie.
- In de diepvries: Je kunt je deeg op dit punt ook opgerold invriezen. Dan snij je als er visite is gewoon koekjes van de rol en bakt ze af. Zo heb je steeds koekjes in huis waar je ook nog af kunt blijven.
zandkoekjes met amandelmeel en kardemom afbakken
-
Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.
-
Koekjes in juiste vorm maken
Deeg uit de koelkast:
Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm en steek er met vormpjes koekjes uit.
Is je kindje motorisch nog niet zo sterk dat het al koekjes kan uitsteken dan kun je er ook voor kiezen om kleine balletjes te rollen en je zoon of dochter deze met een vork plat te laten duwen.
Uit de diepvries: snij plakjes van je rol met een dikte van 0,5 mm. -
Koekjes afbakken
Leg de koekjes op een bakplaat met bakfolie/bakmatje en bak in zo'n 8 á 10 minuten af in de oven.
-
Koekjes laten afkoelen
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- Als je de koekjes wilt versieren dan kan dit nadat ze afgekoeld zijn.
Veelgestelde vragen
Als je de goed afgekoelde koekjes in een luchtdichte box of koekjestrommel opslaat. Dan zijn ze nog zo'n 4 tot 6 weken houdbaar, al halen ze die tijd hier nooit.