Risotto met witte kool

Risotto met witte kool
Eenvoudige risotto met witte kool

Deze avond aten we risotto met witte kool en kip met boemboe. Een risotto is ook een gerecht dat ik graag klaar maak. Mijn echtgenoot is gek op rijst en met een risotto kan ik makkelijk restjes of groenten opmaken.

Het is de laatste dag van de maand dat ik heel de maand kookte met mijn eigen doel de rekening zo laag mogelijk te houden. Hierbij heb ik een Too Good To Go box van de Macro gescoord. Hierin zaten heel wat zakken met groenten. Zo ook een zak met witte kool van een kilo.

Deze middag had ik nog niets uitgegooid toen mijn echtgenoot vroeg wat we gingen eten. Ik had heel wat keuzemogelijkheden voor het vlees maar bijna geen groenten. Nog wat pompoenen, maar doordat we starten met een pompoensoep wou ik geen pompoen bij het hoofdgerecht.

In de diepvries zat nog een halve kilo witte kool. Prima voor ons 4. Is eigenlijk 2,5 persoon. Mijn echtgenoot en ik en dan onze twee kids (moeilijke eters). Deze eten nooit echt veel warm. Ik reken dan ook niet echt een maaltijd voor hun. De regel is dat er van alles geproefd moet worden.

Risotto met witte kool

In zo\’n goeie 20 minuten had ik deze risotto op tafel staan. Het is inderdaad geen recept waarbij je weg kunt lopen want anders brand de rijst aan. Maar ik kan gerust in de keuken wat opruimen en ondertussen de tafel dekken samen met mijn kids.

Daarnaast had ik een bakje met brokjes kip die ik klaargemaakt had met boemboe uit de diepvries gehaald. Dat stoofpotje moest ik ook alleen maar opwarmen en dan konden we gelijk aan tafel. Wat is het fijn als je snel lekker eten op de tafel kunt zetten.

Ik laat jullie hieronder mijn recept voor deze snelle kindvriendelijke risotto met witte kool zien.

Risotto met witte kool

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 20 min Totale tijd 20 minuten
Porties: 2

Beschrijving

Deze risotto met witte kool is een echte aanrader. Snel en eenvoudig te maken en erg lekker.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Rijst bakken
    • Smelt wat boter in een kom.
    • Voeg hier de rijst aan toe en laat even bakken.
  2. Witte kool meebakken
    • Voeg nu de witte kool toe en laat mee stoven.
    • Kruid de witte kool met een kippenbouillonblokje.
    • Zet de rijst met de witte kool nu net onder water.
    • Laat dit mengsel nu zo'n 20 minuten op een zacht vuur pruttelen.
    • Roer geregeld even door dat het niet gaat aanbakken. Is de kom drooggekookt voeg dan weer een beetje water toe.
  3. Risotto afwerken
    • Laat de rijst vrij goed droogkoken. Je hoeft nu geen vocht meer toe te voegen.
    • Is de rijst nu licht vochtig? Voeg dan de Parmezaanse kaas toe en de peterselie en roer even goed door.
    • De risotto is nu klaar om opgediend te worden.
    • Eet smakelijk!
Keywords: risotto, witte kool risotto

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waarom niet roeren in risotto?

Niet roeren in een risotto is een slecht idee. Het roeren zorgt er voor dat het zetmeel uit de rijst vrij komt. Dit geeft de rijst zijn romige structuur en hierdoor brand de risotto ook niet aan. Maar let er wel op dat je niet teveel roert.

Dit maakt de rijst namelijk kapot en zo roer je ook koude lucht in de risotto waardoor het nog langer duurt voordat de risotto klaar is.

 

Kun je gewone rijst gebruiken voor risotto?

Voor een risotto kies je het liefst voor een rijst die goed vocht absorbeert. Rissotorijst ;)
Andere soorten zoals zilvervliesrijst kun je ook gebruiken maar absorberen minder vocht en worden dus ook minder romig.

Is risotto maken moeilijk?

Risotto is geen moeilijk gerecht om te maken. Je kunt er allerlei groenterestjes makkelijk in verwerken. Het is wel zo dat je bij je rijst moet blijven terwijl je risotto aan het maken bent. Anders brandt het zo aan.

Hoe weet je of de risotto gaar is?

Alleen door te proeven kom je erachter of de risotto gaar is. De perfecte risotto is namelijk beetgaar. Daaronder verstaan we zacht maar toch met een kleine bite eraan. Smakelijk eten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *