Vlaams stoofvlees

Vlaams stoofvlees
Heerlijk stoofgerecht om warm van te worden.

Stoofvlees stond hier vandaag op het menu. Stoofvlees is ook echt een typisch Vlaams gerecht waarvan ik vond dat het niet op deze blog mocht ontbreken. Want zeg zelf stoofvlees met een lekker Belgisch biertje en frieten is nu toch echt een gerecht dat echt kan smaken.

Ik hoor wel eens vrienden rondom mij hier in Nederland zeggen dat je hier eigenlijk geen lekker stoofvlees kunt kopen. Ik denk dat ze hiermee bedoelen dat als je in Nederland bij de frituur stoofvlees gaat halen dat dit dan Aziatisch stoofvlees is. Dit komt doordat de meeste frituur zaken in Nederland in handen zijn van Aziatische ondernemers.

Vlaams stoofvlees

Maar dus voor al die vrienden die graag nog eens echt stoofvlees willen eten, maar niet goed weten hoe hieraan te beginnen, zet ik hier mijn recept voor Belgisch of Vlaams stoofvlees.

Dit maak ik met een Belgisch bockbiertje, maar je zou er ook een ander donker Belgisch biertje voor kunnen gebruiken. Ik blijf bij een Belgisch biertje, want anders kan het geen Belgisch stoofvlees zijn. 😉

Mijn kinderen kunnen ook dit gerecht echt waarderen, zeker met frietjes erbij. En het maakt dan helemaal niet uit of dit aardappel frietjes zijn of pompoenfrietjes. En heb je nu ook nog een pot appelmoes staan? Dan is deze hier ook erg lekker bij.

Vlaams stoofvlees

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 15 min Kooktijd 2 uur Totale tijd 2 uren 15 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Een echte Vlaamse stoofpot: Stoofvlees dat is klaargemaakt met een Belgisch biertje. Bekijk hier hoe jij dit ook kunt maken.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Bak het stoofvlees in een pan
    • Smelt de boter in een braadpan.
    • Bak nu het stoofvlees op hoog vuur aan.
      Tip: Het vlees moet een mooie bruine kleur krijgen, maar mag niet verbranden. Dan is de smaak het beste.
      Bak het vlees steeds in kleine porties bij teveel kookt het in eigen sap en das niet de bedoeling.
    • Doe het aangebakken stoofvlees in een stoofkom.
      Ik gebruik hiervoor een gietijzeren kom of kom met dikke bodem. Dan brand het niet snel aan.
  2. Stoof de ui en het bier.
    • Snij de ui fijn en stoof deze aan in de pan waarin je het vlees afbakte.
      Hierdoor komen de vleesresten mooi los en wordt de smaak hiervan opgenomen door de ui.
    • Giet nu het bier bij de ui en laat even aan de kook komen.
      Je wilt namelijk geen koud bier op je warme vlees gieten. Anders krijgt het warme vlees een koudeschok en wordt het minder mals.
    • Giet het daarna bij het stoofvlees in de kom.
  3. Voeg kruiden toe
    • Neem een theebuiltje en doe hierin de laurierblaadjes en de kruidnagel en leg dit tussen het stoofvlees.
    • Voeg de tijm toe en de appelperenstroop en het bouillonblokje. 
  4. Voeg de boterhammen met mostert toe
    • Neem de sneetjes brood en besmeer deze met mosterd.
    • Leg deze sneetjes nu met de mosterdkant bovenop het stoofvlees.
  5. Laat het stoofvlees stoven

    Nu laat je het stoofvlees op een zacht vuurtje zo'n 1,5 tot 3 uur stoven. Tot het vlees mooi zacht is. Hoe lang dit duurt, hangt af van de kwaliteit van het vlees. Je kunt het stoofvlees natuurlijk altijd wat langer laten stoven.

    Tip: Wanneer ik overdag niet thuis ben wanneer het stoofvlees opstaat omdat ik met de kids bijvoorbeeld op stap ben dan gebruik ik sowieso twee biertjes en sluit ik de kom nu. Eenmaal thuis open ik het deksel tot het de gewenste dikte heeft en dan kan ik het eventueel nog even warm houden onder gesloten deksel tot we gaan eten.

     

  6. Smakelijk eten

    Stoofvlees is erg lekker met frietjes ;) 

    Dit keer koos ik voor pompoenfrietjes.

    Eet smakelijk

Keywords: stoofvlees

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoe lang moet stoofvlees stoven?

De tijd dat stoofvlees moet stoven varieert van 1,5 tot 3 uur. En is vooral afhankelijk van de kwaliteit van het te stoven vlees. Het ene vlees is nu eenmaal iets sneller mals en gaar dan het andere.

Waarom wordt mijn stoofvlees niet mals?

Er zijn meerdere redenen waarom het kan zijn dat je stoofvlees niet zo mals wordt als jij zou willen. Heel wat heeft te maken met het vlees en hoe je het bereid.

  • Vleessoort: Varkenswangetjes zullen sneller erg mals zijn omdat deze van zichzelf al heel snel mals.
  • Bereiding:
    • Te lang dichtschroeien op hoog vuur: Wanneer je het stoofvlees te lang op hoog vuur laat dichtschroeien zodat ook de binnenkant al volledig doorgegaard is zul je, je vlees niet langer mals krijgen.
    • Te veel vlees tegelijk dichtschroeien: Wanneer je teveel vlees tegelijk in de pan doet om dicht te schroeien, daalt de temperatuur in de pan te hard en raken ook niet alle stukken vlees de pan. Het vlees zal dan juist vocht afgeven waardoor het vlees eerder gekookt wordt dan dichtgeschroeid.
    • Koud bier toevoegen aan warm vlees: Door het koude bier direct over het aangebakken vlees te gieten ondergaat dat een koude schok en gaan de vezels van het vlees dicht. Je krijgt dit vlees daarna lang niet zo mals als je zou willen.
    • Geen zuren toegevoegd: denk aan mosterd, azijn, bier, wijn, tomatenpuree, stroop, citroen ... deze zuren maakt het bindweefsel van het vlees zacht waardoor het vlees mals wordt.
    • Laat je stoofvlees of stoverij ook niet koken op hoog vuur, de bedoeling is dat het zachtjes suddert.

Kun je stoofvlees te lang garen?

In principe niet vind ik het vlees wordt er als maar malser door. Wel is het zo dat als je het vlees te lang laat garen het uiteen zal vallen in allemaal draadjes, waardoor je dus geen mooie brokjes stoofvlees meer hebt maar een pot met een draadjes saus. 

Slecht van smaak wordt het niet ;) Maar wil je mooie brokjes stoofvlees dan moet je het tijdig van het vuur halen en kun je het dus wel te lang laten stoven.

Is pruttelen met of zonder deksel?

Wanneer je je stoofvlees laat pruttelen kun je dit zowel met als zonder deksel doen afhankelijk van wat je wilt bereiken:

Zonder deksel: Het vocht verdampt en de saus van je stoofvlees wordt als maar dikker.

Met deksel: Het vocht verdampt en komt tegen het deksel van de stoofpot waar het afkoelt en terug in de kom valt. Je saus zal dus niet zoveel indikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *