Vissoep met kabeljauw en scampi’s

Vissoep met kabeljauw en scampi's
Een aanrader voor feestdagen

Een eenvoudige vissoep met kabeljauw en scampi’s. Makkelijk en snel voor een door de weekse dag of ideaal als soep met Kerst.

Afgelopen weekend liepen we zaterdag door Arnhem, we dachten dat er kerstmarkt was. Er was geen kerstmarkt, maar wel gewone markt. Bij een van de viskramen lagen er zalmkoppen. Zo kochten we er twee en een zalmmoot. Mijn echtgenoot wou fond maken met de zalmkop.

Die avond kookte hij de zalmkoppen en hele tijd in water. Daarna peuterde hij de laatste restjes zalm van de graat waarmee hij een heerlijke zalmsalade maakte, die we opsmikkelden met wat toast. En zo had ik opeens 1,5 l zalmfond in huis.

We kochten er wat scampi’s bij en ik had alles in huis om hier een heerlijk soepje van te gaan maken.

Vissoep

Ik gebruikte geen extra vis meer bij het maken van de soep. Maar gebruikte een wel een bakje met zalmfond. Ik startte met een roux die ik ging kruiden met wat peper en een visbouillonblokje. Tomaten, room en cognac brachten het geheel tot zijn recht. En zo maakte ik snel en eenvoudig een erg lekkere soep.

Een vissoep zonder vis is toch geen echte vissoep ofwel? Dus voor het garneren van de vis bakte ik per persoon snel vijf scampi\’s in een pan gaar en een stuk kabeljauw. Ik schikte de scampi\’s en de kabeljauw in een soepkom en goot er de soep bij. Wat peterselie erover en daar is die eenvoudige vissoep met kabeljauw en scampi\’s.

Wil je deze soep nu opdienen met kerst of oud en nieuw? Dan zou je ook wat kerststerren kunnen maken van bladerdeeg en deze hierbij serveren. Dat geeft een extra mooie en feestelijke toets. Je kunt de sterren eventueel ook doorsnijden en beleggen met kruidenkaas. Ook zo zijn ze heerlijk bij deze soep.

Maar laat ons nu eens iets beter naar het recept gaan kijken.

Vissoep met kabeljauw en scampi’s

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 10 min Totale tijd 20 minuten
Porties: 4

Beschrijving

Een vissoep gemaakt van visfond. Opgediend met wat kabeljauw en scampi's. Een heerlijke soep die smaakt naar meer.

Ingrediënten

De soep van visfond

garnering

Bereiding

Vissoep maken

  1. Maak een roux
    • Smelt de boter in een kom.
    • Als de boter gesmolten is dan voeg je de bloem toe.
    • Blijf nu roeren zodat het niet gaat aanbakken tot de roux naar koekjes begint te ruiken.
  2. Kruid de roux
    • Kruid de roux nu met wat peper en een verkruimeld bouillonblokje
    • Voeg de tomaten puree toe en laat deze even mee aanbakken
      Tip: Door de tomatenpuree even mee aan te bakken wordt die minder bitter.
  3. Maak van de gekruide roux een vissoep.
    • Roer beetje bij beetje de visfond toe aan de roux. Pas op dat er geen klontertjes ontstaan.
      Tip: De kans op klontjes is kleiner als je niet teveel vocht in een keer toevoegt en als je koude fond bij een warme roux giet.
    • Voeg nu de tomaten frito toe, de room en een scheutje cognac
    • Breng op smaak met wat peper en eventueel wat extra cognac naar smaak.

Vis en scampi's bereiden

  1. Bak de vis en de scampi's

    In deze soep kun je allerlei vis en zeevruchten kwijt. Ik koos deze keer voor een stukje kabeljauw en wat scampi's.

    Ik nam 5 scampi's per persoon en een stukje kabeljauw. 

    De scampi's uit de diepvries bakte ik in olie zo'n 2 minuten per kant.

    De kabeljauw ook even op hoog vuur in de olie bakken dat die een beetje bruin begint te zien.

  2. Schik de kabeljauw en scampi's in een soepkommetje
    •  Doe de scampi's en vis nu in een kommetje.
    • Versier met wat peterselie.
  3. Serveer de soep

    Je kunt de soep er op tafel bij laten gieten. Dan zien je gasten ook eerst de mooie opmaak van de vis en scampi's. Of je doet er gelijk de soep al bij en dient ze zo op. Wat je fijn vindt. Eet smakelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *