Vandaag bak ik een vanillecake, of eigenlijk heel wat kleine vanillecakejes of cupcakes. Het recept voor deze cakejes is gebaseerd op dat van de 4x4 cake, ook wel "quatre quart cake" genoemd.
De basis van deze vanillecake is de 4x4 cake. Dit is een cake met 4 ingrediënten die 4 keer toegevoegd worden. Het deeg bestaat namelijk uit vier eieren van elk vijftig gram, 200 gram bloem, 200 gram suiker en 200 gram ongezouten boter.
Daarnaast zijn er dan weer verschillende manieren waarop je dit cakebeslag kunt gaan bereiden. Dit keer koos ik ervoor om eerst de suiker en de boten samen luchtig te kloppen.
Voor mijn vanillecake gebruik ik zelfgemaakte vanillesuiker in plaats van suiker. Heb jij nu geen zelfgemaakte vanillesuiker staan? Gebruik dan twee zakjes vanillinesuiker en vul aan met gewone kristalsuiker tot je aan 200 gram zit. Op die manier kan het ook of voeg aan je 200 gram suiker het merg van één vanillestok toe. Met die vanillestok kun je daarna alsnog vanillesuiker maken voor een volgende keer. ;)
Door zijn eenvoud is deze vanillecake ideaal om samen met peuters en kleuters te bakken. De kinderen kunnen afhankelijk van hun leeftijd:
Maar genoeg hierover laten we eens gaan kijken naar het recept voor deze vanille cakejes
Maak eenvoudig en snel een vanillecake of veel vanillecakejes. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig. ;)
Tip: Voor het maken van cake is je boter best op kamertemperatuur net als je andere ingrediënten.
Ben je nu echter vergeten je boeter uit de koelkast te leggen of is het te koud? Dan kun je je boter tot die zacht is, enkele keren 30 seconden in de microgolf steken.
Let op de boter moet zacht worden, maar mag niet gesmolten zijn.
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Tip: Roer nu tot de bloem is opgenomen. Niet langer want dan wordt de cake straks minder luchtig.
Tip: Maak je ook kleine cakejes en wil je dat ze vlak zijn bovenaan? Vul de vormpjes dan voor 3/4 en leg een bakplaat bovenop de vormpjes.
Tip: prik met een satestokje of brijnaald in de cake om te zien of die gaar is. Hangt er geen deeg aan de prikker? Dan zijn de cakejes gaar.