Print opties:

Stamppot boerenkool

stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool is de meest gegeten stamppot in Nederland. Dit recept kon dan ook niet ontbreken op mijn blog. Toen ik mijn echtgenoot leerde kennen, kende ik boerenkool nog niet.

Boerenkool

In nederland is boerenkool een populaire groente, maar in België niet zo. Boerenkool is wel te verkrijgen in de supermarkten. Ik denk dat mijn ouders het niet echt kenden en mijn oma noemde het konijnenvoer. ;) Dus dat zal wel de achterliggende reden geweest zijn dat ik het niet kende.

Ondertussen eet ik het hier thuis ook wel geregeld. Al wachten we met het eten van boerenkool wel totdat het eens gevroren heeft. De boerenkool is namelijk extra lekker wanneer de vorst er eens is over geweest. De boerenkool is dan namelijk een stuk zoeter.

Ben je nu gek op stamppotten? Dan kun je kijken of je een van de volgende stamppotten wilt proberen.

Maar voor nu is het tijd om naar het recept van de boerenkool stamppot te gaan kijken.

Kookmethode
Keuken
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 25 mins Kooktijd: 10 mins Totale tijd: 35 minuten
Porties 3
Beste seizoen Winter
Beschrijving

Stamppot boerenkool met spekjes en rookworst. Een heerlijke winterse stamppot voor het hele gezin.

Ingrediënten
  • 750 g aardappels (kruimige)
  • 500 g boerenkool
  • 1 rookworst
  • 150 g spekjes
  • 1 ui
  • 1 tbsp suiker
  • 2 tbsp balsamico
  • 1 tbsp azijn (natuur)
  • 150 g kruidenkaas
  • 1 tbsp mosterd (mild)
Bereiding
    Voorbereiding
  1. Kook de aardappels en de boerenkool gaar
    • Schil de aardappels en doe ze in een grote kom.
    • Doe hierboven al de boerenkool en leg daarop de rookworst.
    • Laat dit geheel nu 20 minuten zachtjes koken.

    [gallery size="full" ids="3052,3053,3054"]

  2. Bak de spekjes krokant
    • Maak de ui schoon.
    • Snij in grove stukken
    • Bak de ui aan in een pan met het spekvet.
    • Is je ui al lichtbruin gebakken voeg dan de suiker en balsamico toe.
    • Hou dit mengsel warm op een zacht vuurtje.
      Tip: wordt het te droog voeg dan een klein beetje water toe.
  3. Bereid de uien
    • Maak de ui schoon.
    • Snij in grove stukken
    • Bak de ui aan in een pan met wat boter.
    • Is je ui al lichtbruin gebakken voeg dan de suiker en balsamico toe.
    • Hou dit mengsel warm op een zacht vuurtje.
      Tip: wordt het te droog voeg dan een klein beetje water toe.

    [gallery size="full" ids="3055,3056,3057"]

  4. Boerenkool stamppot maken
  5. Boerenkool stamppot maken
    • Leg de rookworst even aan de kant nu.
    • Giet de boerenkool en de aardappel af.
    • Doe nu bij de boerenkool: de kruidenkaas, mosterd en azijn toe en stamp tot een echte stamppot.
    • Meng er nu de ui onder en breng op smaak met peper en zout.
    • De stamppot is nu klaar om met de rookworst geserveerd te worden.

    [gallery size="full" ids="3058,3060,3059"]

Keywords: stamppot, boerenkool
Lees het online: https://www.kinderenlive.nl/recept/stamppot-boerenkool/