Speculaas bananenbrood

speculaas bananenbrood
Het brood voor de Sinterklaasperiode

Speculaas bananenbrood maak ik alvast klaar. Nu Sinterklaas er weer aan komt hebben we weer heel wat snoepgoed in huis. Pepernoten, marsepeinen aardappeltjes, chocolaatjes, taai taai, … en dan wordt er stiekem toch weer heel wat afgesnoept. Ik heb moeite om van al dat snoepgoed af te blijven.

Maar als Sinterklaas geweest is blijf ik niet zo graag met heel wat snoepgoed zitten. Want voor je het weet is het Kerst en ook dat is een feest vol met lekker eten. Ik wil ook daar een gaatje voor vrij laten. Maar er zijn heel wat dessertjes en gerechtjes te verzinnen met dat snoepgoed zodat ze op raken, maar je niet heel de tijd hetzelfde hoeft te eten.

Bananen

Deze week dacht ik woensdag in de supermarkt dat we geen bananen meer hadden en heb ik er negen meegebracht. Toen ik thuis kwam bleken er nog drie te liggen. Das op zich nu niet zo\’n groot probleem want er worden hier heel wat bananen gegeten. Zo doe ik ze \’s morgens graag bij de yoghurt en granola en ook de kids eten graag banaan.

Maar we hebben nu best veel banaan op voorraad. Zaterdag gaan we naar een verjaardagsborrel van Joren zijn nonkel in Amsterdam. Nu dacht ik dat het wel fijn zou zijn als ik wat speculaas bananenbrood maak vooraf. Dan hebben de kids al iets gegeten als ze binnenkomen en zullen ze minder snel op de hapjes vliegen.

Ik denk dat ik ‘s middags voor de lunch nog quiche maak met courgette, pesto en spek. Dan zouden de buikjes toch aardig goed vol moeten zitten en kunnen we ‘s avonds nog snel iets kleins eten. Ik denk niet dat er nog veel gegeten zal worden na een borrel die stopt na etenstijd. 😉

Speculaas bananenbrood

Tijd om eens te gaan kijken naar het speculaas bananenbrood. Dit is eigenlijk een eenvoudig bananenbrood waaraan ik speculaaskruiden en stukjes kruidnoten of speculaas ga toevoegen. Je kunt ook schuddebuikjes gebruiken, Dit zijn kleine speculaaskoekjes, maar erg mooi om de cake mee te versieren.

Dit keer gebruik ik gewone pepernoten. Dit omdat Sinterklaas deze nu eenmaal gebracht heeft. 😉 Laat ons eens gaan kijken naar het recept:

Moeilijkheidsgraad: Beginner
Porties: 12
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Speculaas bananenbrood een gezond en lekker stukje Sinterklaasbrood. Al kun je het op andere momenten natuurlijk ook eten ;) 

Ingrediënten

Bereiding

  1. 3 bananen fijnmalen

    Neem drie bananen (300-350gr) en prak deze fijn met een vork. Lukt dit niet goed dan kan dit ook met de staafmixer.
    Tip: Hoe rijper de banaan hoe makkelijker je ze tot moes plet.

  2. Voeg het amandel-extract en de eieren toe
    • Meng het amandelextract door de gepureerde bananen.
    • Voeg nu een voor een de eieren toe.
  3. Droge ingrediënten toevoegen
    • Voeg nu het amandelmeel, de bloem, de baking soda, het bakpoeder, de speculaaskruiden en een snufje zout toe.
      Tip: wanneer je geen speculaaskoekjes bij het beslag doet. Neem dan 1,5 eetlepel speculaaskruiden in plaats van 2 theelepels.
    • Maak er een mooi homogeen beslag van.
  4. Voorbereiding afronden
    • Voeg zo'n 3/4 van de (grof gemalen)koekjes toe als je dit wilt.
    • Snij de banaan in dikke plakjes
    • Neem de bakvorm en leg hier een bakpapier in.
      Tip: Door het bakpapier eerst tot een prop te kneden kun je hem daarna makkelijker in de vorm krijgen.
    • Doe nu het beslag in de cakevorm. Schik hierboven de bananenplakjes en de rest van de koekkruimels.

  5. Bananenbrood afbakken
    • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder warmte)
    • Plaats het brood in het midden van de oven en laat het in zon 40 minuten afbakken.
    • De cake is gaar als je er een breinaald of houten stokje er kunt doorsteken en deze eruit komt zonder deegresten.

Keywords: brood, Sinterklaas

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoe lang kan ik dit speculaas bananenbrood bewaren?

speculaas bananenbrood per plak invriezen

Je kunt het speculaas bananenbrood bewaren:

  • in een luchtdichte trommel of vershoudfolie: 4 dagen
  • in de diepvries: 3 maanden
    Tip: Snij de cake al in plakjes die je van elkaar scheid met bakpapier. Dan kun je de cake ook in delen uit de vriezer eten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *