Een high tea is geen high tea zonder scones. En omdat het recept helemaal niet moeilijk is, mag het niet op mijn blog ontbreken. Het is namelijk een prima gerechtje om eens met je kids te maken voor bijvoorbeeld een Kerst ontbijt. Of met moederdag of Vaderdag.
Maak je ze in een hartjes vorm dan is het ook een prima receptje voor Valentijn. Helemaal als je ze serveert met Clotted cream en een mooie rode jam.
Het recept voor scones is helemaal niet moeilijk, maar er zijn wel wat aandachtspunten voor het lekkerste resultaat.
Omdat we onze scones straks graag wat knapperig hebben is de boter die we gebruiken het best goed koud en hard. Dan wordt de boter namelijk niet volledig opgenomen in het deeg. Er blijven als het ware kleine brokjes boter in het deeg zitten. Wanneer het deeg dan gebakken wordt maakt de stoom uit de boter vlokkerige (flaky) en knapperige laagjes. Hierdoor rijst je scone dus ook iets beter.
Is het nu erg warm in de ruimte waarin je je deeg maakt? Gebruik dan diepgevroren boter.
Je wilt het deeg zo min mogelijk kneden omdat de boter warm wordt wanneer je je deeg te lang gaat kneden. Het resultaat is dan een taaie scone.
Dus stop met kneden vanaf het moment dat je net een deeg hebt.
Zorg ervoor dat je scones zo koud mogelijk zijn voordat je ze gaat bakken. Plaats ze dus in de koelkast als je oven nog niet op temperatuur is. Hierdoor zullen ze beter rijzen.
Zorg er ook voor dat je oven goed voorverwarmt, zodat de scones niet langer dan nodig de oven in moeten. Grote scones bak je in 12 tot 20 minuten gaar. Kleinere in zo\'n ongeveer 8 minuten.
Omdat de baktijden variëren per oven laat ik je weten hoe je kunt zien dat de scones klaar zijn. Ze zullen niet langer plakken als ze uit de oven komen en de binnenkant van de scones is niet langer deegachtig, maar kruimelig.
Tijd om eens naar het recept te gaan kijken.
Omdat ik geen clotted cream vond, ging ik voor een namaak versie die bestond uit de helft opgeklopte slagroom en de helft mascarpone die ik goed door elkaar mengde en dat met een huisgemaakte bosvruchten-cranberry jam.
Scones zijn heerlijke broodjes die geserveerd worden met clotted cream en jam.
Ze zijn heel snel klaar en hoeven niet te rijzen. Dat maakt ze ideaal voor high tea's, het ontbijt, de lunch of zo gewoon tussendoor.
Tip: Is de oven nog niet op temperatuur? Zet het deeg dan nog even in de koelkast.
[gallery columns="4" size="medium" ids="3043,3044,3045,3046"]
Neem de bakplaat en leg hierop een bakmatje of een bakpapier.
[gallery size="full" ids="3048,3050,3049"]