Scones

scones
Scones, onmisbaar bij een high tea

Een high tea is geen high tea zonder scones. En omdat het recept helemaal niet moeilijk is, mag het niet op mijn blog ontbreken. Het is namelijk een prima gerechtje om eens met je kids te maken voor bijvoorbeeld een Kerst ontbijt. Of met moederdag of Vaderdag.

Maak je ze in een hartjes vorm dan is het ook een prima receptje voor Valentijn. Helemaal als je ze serveert met Clotted cream en een mooie rode jam.

Tips voor lekkere scones

Het recept voor scones is helemaal niet moeilijk, maar er zijn wel wat aandachtspunten voor het lekkerste resultaat.

Koud boter

Omdat we onze scones straks graag wat knapperig hebben is de boter die we gebruiken het best goed koud en hard. Dan wordt de boter namelijk niet volledig opgenomen in het deeg. Er blijven als het ware kleine brokjes boter in het deeg zitten. Wanneer het deeg dan gebakken wordt maakt de stoom uit de boter vlokkerige (flaky) en knapperige laagjes. Hierdoor rijst je scone dus ook iets beter.

Is het nu erg warm in de ruimte waarin je je deeg maakt? Gebruik dan diepgevroren boter.

Mix minimaal, maar voldoende

Je wilt het deeg zo min mogelijk kneden omdat de boter warm wordt wanneer je je deeg te lang gaat kneden. Het resultaat is dan een taaie scone.

Dus stop met kneden vanaf het moment dat je net een deeg hebt.

Scones koud houden tot het bakken

Zorg ervoor dat je scones zo koud mogelijk zijn voordat je ze gaat bakken. Plaats ze dus in de koelkast als je oven nog niet op temperatuur is. Hierdoor zullen ze beter rijzen.

De oven

Zorg er ook voor dat je oven goed voorverwarmt, zodat de scones niet langer dan nodig de oven in moeten. Grote scones bak je in 12 tot 20 minuten gaar. Kleinere in zo\’n ongeveer 8 minuten.

Omdat de baktijden variëren per oven laat ik je weten hoe je kunt zien dat de scones klaar zijn. Ze zullen niet langer plakken als ze uit de oven komen en de binnenkant van de scones is niet langer deegachtig, maar kruimelig.

Tijd om eens naar het recept te gaan kijken.

Omdat ik geen clotted cream vond, ging ik voor een namaak versie die bestond uit de helft opgeklopte slagroom en de helft mascarpone die ik goed door elkaar mengde en dat met een huisgemaakte bosvruchten-cranberry jam.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 15 min Kooktijd 15 min Totale tijd 30 minuten
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Scones zijn heerlijke broodjes die geserveerd worden met clotted cream en jam.
Ze zijn heel snel klaar en hoeven niet te rijzen. Dat maakt ze ideaal voor high tea's, het ontbijt, de lunch of zo gewoon tussendoor.

Ingrediënten

Bereiding

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Maak het deeg voor de scones
    • Doe de bloem, suiker, het bakpoeder (,baking soda) en zout in en een koude mengkom.
    • Voeg de kleine klontjes boter toe en wrijf zo snel mogelijk door het bloemmengsel.
      Tip: Wanneer het bloemmengsel korrelig (zoals panko) is is het goed. 
    • Voeg de eieren en karnemelk toe en kneed snel tot een samenhangen deeg.
      Tip: Als het deeg samenhangt stop je met kneden anders wordt het deeg alleen onnodig warm.

    Tip: Is de oven nog niet op temperatuur? Zet het deeg dan nog even in de koelkast. 

Bak de scones

  1. Zet een bakplaat klaar

    Neem de bakplaat en leg hierop een bakmatje of een bakpapier.

  2. Steek de scones uit het deeg en bak af in de oven
    • Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot zo'n 2 cm dik.
    • Steek hier met een gladde ronde uitsteker van 5 á 6 cm rondjes uit.
    • Leg de rondjes op de bakplaat.
      Tip: Hou zo'n 2 cm afstand tussen de scone rondjes
    • Bestrijk de scones met nog wat karnemelk
    • Bak nu gedurende zo'n 12 - 15 minuten goudbruin en gaar
    • Serveer de scones met clotted cream en bosvruchten jam.

Keywords: scones

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waarmee eet je scones?

Scones worden traditioneel gegeten met clothed creme en jam.

 

Waarom zijn mijn scones hard?

De drie voorkomendste redenen dat je scones hard zijn:

  • Je hebt het deeg te lang lopen kneden. Het deeg mag niet helemaal glad zijn. Een fijne korrel is juist goed.
  • Je hebt te veel melk gebruikt. Het deeg moet zoals ik zei nog licht korrelig zijn.
  • Je scones deeg is te warm geworden voor het de oven in ging. Hou het deeg gedurende het hele proces voor het de oven ingaat zo koud mogelijk ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *