Romige tomatensoep met croutons

romige tomatensoep met croutons
Veel kinderen hun meest favoriete soep!

Vandaag een romige tomatensoep met croutons.

Soep is hier een van de manieren waarmee ik er voor zorg dat mijn kinderen voldoende groenten binnen krijgen. Met soep heb je een oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Maar over het algemeen zitten er heel wat groenten in.

Dus serveer ik bij het hoofdgerecht een salade? Dat weet ik dat mijn kinderen daar niet zo heel veel van gaan eten. Ze eten dan wat tomaatjes, augurkjes, … Maar mama, geen sla! 😉 De kleine blaadjes sla die meekomen bij het vissen naar andere groenten die eten ze op. En zo leren ze steeds beter sla eten.

Ikzelf maak voor het hoofdgerecht dan een kom soep klaar. Zo weet ik zeker dat mijn kinderen hun groenten binnen hebben. Soep gaat over het algemeen erg goed bij mijn kinderen. Maar tomatensoep is net als bij veel kinderen ook hier een favoriet.

Romige tomatensoep

Het voordeel bij een tomatensoep is dat die ook erg snel klaar gemaakt is. En vaak heb je de meeste ingrediënten al gewoon in huis. Dit keer voegde ik er wat room aan toe, maar die kun je ook vervangen door wat koffiemelk. Ook erg lekker.

Tomaat is eigenlijk de enige groente die we echt altijd in huis hebben. De kids zijn gek op snoeptomaatjes en in onze voorraad kast zit eigenlijk standaard tomatenpuree, tomatenblokjes en tomaten passatta. Meer dan genoeg mogelijkheden om deze soep te maken dus.

Croutons als afwerking

Mijn ervaring is ook dat de soep nog interessanter word voor mijn kinderen als ik hem ga afwerken met soepballetjes, spinnetjes, croutons of met pasta. De soep krijgt dan een extra dimensie. Bij de croutons die ik er vandaag in deed hier ik wat croutons achter.

Dit omdat deze natuurlijk as eerste opgegeten worden. Dan komt er wat soep en dan kun je de croutons weer tevoorschijn toveren. Erg lekker bij die laatste happen soep ook. 😉

Laat ons eens gaan kijken naar het recept voor deze romige tomatensoep met croutons.

Romige tomatensoep met croutons

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 10 min Totale tijd 20 minuten
Porties: 6
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Een romige tomatensoep is altijd lekker. Deze keer werken we hem af met wat croutons. Probeer daar nog maar eens af te blijven.

Ingrediënten

Tomatensoep

croutons

Bereiding

Romige tomatensoep maken

  1. Bak de sjalotten en knoflook aan
    • Snij de sjalotten en knoflook fijn
    • Smelt de boter
    • Doe er de sjalotten en knoflook bij en laat even aanstoven.

     

  2. Voeg de bloem, bouillon en tomatenpuree toe
    • Roer er de bloem door,
    • Voeg de bouillon blokjes verpulverd toe,
    • Voeg tot slot de tomatenpuree toe en laat deze even mee aanbakken.
      Tip: Door de tomatenpuree mee te bakken wordt die minder zuur. Vind je het nog te zuur kun je een eetlepel suiker toe voegen. Ik doe dit nu niet omdat ik het niet nodig vind. De room verzacht de smaak straks ook nog en we eten al suiker genoeg. ;)

  3. Voeg de tomato passatta, water en room toe om er soep van te maken
    • Voeg al roerend de tomato passatta toe.
    • Heb je nog restjes tomaat van andere gerechten (bv tomaat garnaal, guacamole, ...) dan mag je die nu ook toevoegen.
    • Voeg het water toe en mix de soep.
      Tip: Als je graag wat brokjes tomaat tegenkomt in de soep snij je alles fijn. Dan hoef je hier niets te mixen.

Croutons maken

  1. Bak het brood en kruid het.

    Er zijn twee manieren waarop je croutons kunt maken:

    • Met olie:
      • Doe wat olie in een pan en bak hierin je boterhammen krokant langs twee kanten.
      • Strooi er wat provencaalse kruiden over voor wat extra smaak.
    • Met boter:
      • Je kunt boter in de pan smelten, maar beste is om een boterham snel langs twee kanten in te smeren met boter en hem dan krokant te bakken.
      • Strooi ook hier wat Provençaalse kruiden op voor de smaak.

    Snij de boterhammen in stukjes nadat je ze gebakken hebt. Ze zijn nu klaar om geserveerd te worden.

    Tip: Doe de croutons pas aan tafel in de soep. ze blijven ze lekker krokant.

Keywords: tomaat, room, croutons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *