Rode kool met appel is de groenteschotel die ik het liefste eet in de herfst en de winter. Voor mij is het ook een nostalgisch gerecht.
Mijn meter, oma langs vaders kant, had namelijk een moestuin en wanneer de rode kolen geoogst werden maakte ze voor ons de nodige diepvriesbakjes met rode kool. Zo kwam de rode kool bij ons op regelmatige basis op tafel en dat was zeker geen straf. Mmm heerlijk vond ik dat. Rode kool is mijn favoriete wintergroente. Ik kan daar echt naar uitkijken.
Op een gegeven moment was ik echter bij mijn metekindje op bezoek en daar zouden we rode kool uit pot eten. Met mijn meter haar rode kool in het achterhoofd had ik mezelf bedient met rode kool. Dat was een ware teleurstelling. Want zo lekker als ik de rode kool van mijn meter vond, zo slecht vond ik deze rode kool uit pot. Gelijk weer een reminder aan mezelf. Eerst proeven en kijken wat het geeft en dan pas meer nemen. ;)
Maar goed mijn oma's zijn er jammer genoeg niet meer en rode kool uit pot heb ik niet meer willen proberen. En nu het buiten steeds frisser word, had ik toch weer zin in rode kool. Dus ja dan moet ik het nu zelf maken. Gelukkig weet ik wel hoe mijn meter dit maakte.
Het maken van de rode kool met appel is een best langdurig werkje. De tijd kruipt vooral in het fijnsnijden van de rode kool en de uien. Mijn meter zijn namelijk altijd hoe fijner je ze snijdt, hoe lekkerder ze wordt. ;)
Het recept zelf bestaat uit drie ingrediënten: uien, appels en rode kool. Daar kun je op het einde eventueel nog wat suiker bij doen zoals mijn meter deed. Ik doe dit echter niet. Ik laat de groenten die al fijngesneden zijn ook al stoven terwijl ik de rest fijn snij.
Tijd om eens naar het recept te gaan kijken.
Oja, … voor ik het vergeet. Een kleine tip is, doe keukenhandschoenen aan terwijl je de rode kool gaat snijden. Zo vermijd je dat je handen straks vuil zijn van het vocht van de rode kool. Mijn snijplank waarop ik de rode kool snij die maak ik schoon met citroensap.
Rode kool met appels een heerlijke groenteschotel voor de herfst en winter.
Laat de rode kool nu een tijdje (minimaal 1 uur) op een zacht vuurtje stoven. Zodat de rode kool mooi gaar is.
Daarna kun je hem eten of invriezen in kleinere porties om later op te eten.