Vandaag een risotto met prei, broccoli en gorgonzola uit de oven. Afgelopen weekend was mijn schoonmoeder jarig en van de verjaardagsborrel was er nog een groot stuk gorgonzola over. Even rondvraag gedaan tijdens Sinterklaasfeest, maar niemand at echt graag gorgonzola.
Gorgonzola is een blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië. Het is de schimmel, Penicillium glaucum, die verantwoordelijk is voor de karakteristieke smaak.
De smaak is erg uitgesproken en waar die over het algemeen vaak met peer gegeten wordt, besloot ik dat deze keer niet te doen. Ik zou hem gebruiken als kaas in de risotto. Maar had mijn echtgenoot deze kaas nu liever gegeten is deze risotto een prima recept voor met de kerst. Samen met wat stoofpeertjes en een mooi gebraad en je hebt gelijk een smaakvol kerstmenu.
Omdat deze smaak erg uitgesproken is, heb ik niet zoveel gorgonzola bij de risotto gedaan. Daardoor bleef het ook kindvriendelijk. Houden jullie nu erg van die smaak dan kun je er naar smaak meer van toevoegen. ;)
Ik ging dit keer voor de groenten voor een combinatie van prei en broccoli. Maar een broccoli gaat hier over het algemeen nooit volledig op. Meestal gooien we de hele dikke groene stronk gewoon in de GFT. Dit keer gebruikte ik voor ons een hele prei en besloot ik alleen de stronk dan de broccoli te gebruiken. De roosjes hield ik aan kant voor een ander gerecht met broccoli later deze week.
Maar maak je dit nu als kerstmenu of voor meer mensen? Denk er dan aan dat je aan een hele broccoli voldoende hebt voor vier personen. Er zit namelijk ook nog prei in verwerkt.
Ik maakte dit gerecht snel even klaar na mijn werkdag thuis. Even snel de voorbereidingen terwijl de oven stond voor te verwarmen. De risotto de oven in en ondertussen de kids gaan halen. De oven schakelde na 30 minuten uit en toen ik thuis kwam, moest ik alleen nog de kippenborst afbakken en de risotto afwerken en konden we zo aan tafel.
Ideaal om toch makkelijk en snel te kunnen genieten van een risotto. Een gerecht waar je anders toch een tijdje voor je vuur vast staat. Steeds vocht toe te voegen, af en toe eens roeren dat het niet aanbrandt, ...
Maar nu niets van dit alles waardoor het dus ook ideaal is voor de feestdagen. Je kunt gezellig bij je bezoek zitten terwijl de oven voor jou bijna al het werk doet.
Tijd om eens te gaan kijken naar hoe ik deze risotto met prei, broccoli en gorgonzola uit de oven juist maak.
Risotto met prei, broccoli en gorgonzola uit de over is snel en makkelijk. Ideaal voor doordeweeks of als Kerstmenu met stoofpeertjes erbij. Door niet te overdrijven met de gorgonzola blijft het ook toegankelijk voor iedereen.
[gallery size="full" ids="2909,2910,2911"]
Tip: Ik at het door de week met een stukje kip. maar voor Kerst zou ik hem serveren met stoofpeertjes en een lekker gebraad. Heerlijk feestelijk eten zonder al te veel werk en tijd. En het is prima voor te bereiden.