Print opties:

Oma’s erwtensoep

Oma's erwtensoep

Oma's erwtensoep, een heerlijke voedzame soep met heel wat groenten. Vaak wordt deze soep ook wel snert genoemd. Deze erwtensoep is de meest gegeten soep in de winter in Nederland.

Ik denk dat de reden dat er zoveel erwtensoep gegeten wordt is dat het zo\'n heerlijke dikke en warme soep is. Het is een stevige soep die je ook van binnenuit goed opwarmt. Heerlijk dus voor koude dagen.

Snert

In principe is erwtensoep en snert niet hetzelfde. Je mag namelijk pas van snert spreken als er een varkenspoot of krabbetjes inzitten en als de soep een dag getrokken heeft.

Omdat varkenspoten en krabbetjes niet zo makkelijk te vinden zijn in onze hedendaagse supermarkt heb ik deze vervangen door schouderkarbonades. Zo zit er ook zo een stukje varkensvlees aan het bot in de soep en vind je dit vlees wel in de supermarkt.

De soep wordt vaak geserveerd met roggebrood met wat boter of mosterd en katenspek. Maar ook volkoren of meergranenbrood is er erg lekker bij. Ik serveerde hem laatst met een Italiaans broodje uit het kerstpakket van mijn echtgenoot. Dit vonden we hier ook allemaal erg lekker.

Kindvriendelijk

Deze erwtensoep is een echte maaltijdsoep. Een stevige soep boordevol groenten en vlees. In deze erwtensoep stak ik: spiterwten, prei, ui, aardappels en knoflook, wortels en knolselder. Na een kopje soep hebben de kinderen dus zeker de nodige groenten achter de kiezen.

Ik gaf deze soep niet aan mijn kinderen met roggebrood en katenspek maar met een stukje Italiaans brood. De stukjes worst in de soep, de spekjes en dan het stukje brood maakten de soep voor mijn kinderen helemaal af. Ik heb echt al gemerkt dat mijn kinderen meer en beter soep eten als er iets in zit. Dit was deze keer geen uitzondering.

Tijd om eens te gaan kijken naar het recept van oma's erwtensoep:

Kookmethode
Keuken
Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 30 mins Kooktijd: 1 hr Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties 8
Beste seizoen Winter
Beschrijving

Deze erwtensoep is een heerlijke maaltijdsoep boordevol groenten en stukjes vlees. Hij wordt meestal geserveerd met roggebrood en katenspek maar andere stukjes brood zijn er ook erg lekker bij.

Ingrediënten
  • 3 schouderkarbonades
  • 300 g spekjes
  • 900 g spliterwten
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 4 aardappels
  • 5 blokjes knoflook
  • 1 knolselder
  • 4 wortels
  • 4 blokjes bouillon (rund)
  • 2 rookworsten
  • peterselie
Bereiding
  1. Doe het spek, de schouderkarbonades en de erwten in de kom
    • Leg de schoudercarbonades in de kom over de bodem.
    • Stop de gaten op de bodem dicht met de spekjes.
    • Giet hierover de erwten
      Tip: Was de erwten eerst in een zeef of vergiet voor je ze in de kom doet.
    • Voeg nu 3l water toe en de runderbouillonblokjes
    • Laat de erwten nu 3 kwartier zachtjes suderen. Snij ondertussen de andere groenten
  2. Snij de andere groenten alvast

    Terwijl de spliterwten garen snijden we alvast de andere groenten zodat die straks gewoon de kom in kunnen:

    • de prei
    • de wortels
    • aardappels
    • uien
    • knoflook
    • knolselder

    Ik snij alles in kleine blokjes. Maar kijk vooral zelf hoe groot je je groenten brokjes in de soep wilt hebben.

  3. Haal de schouderkarbonades uit de kom
    • Haal de schouderkarbonades uit de erwtensoep.
      Tip: Als je een gladde soep wil straks moet het spek er nu ook uit.
    • Haal het vlees voorzichtig van het bod. De beenderen mogen nu weg.
    • Trek het vlees in stukken dit mag zo terug de soep in.
      Tip: Wil je een gladde erwtensoep zonder brokken? Hou dan het vlees nog aan kant tot nadat je de soep gemixt hebt.
  4. Voeg de groenten toe aan de erwtensoep en gaar de rookworst
    • Schuim indien nodig de erwtensoep al eens af.
    • Voeg de groenten toe.
    • Leg de rookworst er bovenop om te garen minstens 20 minuten erop laten pruttelen

    [gallery size="full" ids="3355,3356,3357"]

  5. Snij de rookworst in plakjes
    • Haal de rookworst van de erwtensoep en snij in plakjes.
    • Wil je een gladde soep? Dan mix je de soep nu door. 
    • Voeg de spekjes, schouderkarbonade en rookworstschijfjes toe.
  6. Dien de erwtensoep op of maak er snert van ;)

    Je kunt de erwtensoep nu zo serveren eventueel strooi je er nog wat peterselie over.
    Of je serveert er een plakje roggebrood of volkorenbrood bij met wat mosterd/ boter en katenspek.

    Warm je deze soep nu morgen op? Dan heb je snert! Eet smakelijk alvast.

Keywords: soep
Lees het online: https://www.kinderenlive.nl/recept/omas-erwtensoep/