Oma’s erwtensoep

Oma's erwtensoep
Oma's erwtensoep of ook wel snert genoemd.

Oma’s erwtensoep, een heerlijke voedzame soep met heel wat groenten. Vaak wordt deze soep ook wel snert genoemd. Deze erwtensoep is de meest gegeten soep in de winter in Nederland.

Ik denk dat de reden dat er zoveel erwtensoep gegeten wordt is dat het zo\’n heerlijke dikke en warme soep is. Het is een stevige soep die je ook van binnenuit goed opwarmt. Heerlijk dus voor koude dagen.

Snert

In principe is erwtensoep en snert niet hetzelfde. Je mag namelijk pas van snert spreken als er een varkenspoot of krabbetjes inzitten en als de soep een dag getrokken heeft.

Omdat varkenspoten en krabbetjes niet zo makkelijk te vinden zijn in onze hedendaagse supermarkt heb ik deze vervangen door schouderkarbonades. Zo zit er ook zo een stukje varkensvlees aan het bot in de soep en vind je dit vlees wel in de supermarkt.

De soep wordt vaak geserveerd met roggebrood met wat boter of mosterd en katenspek. Maar ook volkoren of meergranenbrood is er erg lekker bij. Ik serveerde hem laatst met een Italiaans broodje uit het kerstpakket van mijn echtgenoot. Dit vonden we hier ook allemaal erg lekker.

Kindvriendelijk

Deze erwtensoep is een echte maaltijdsoep. Een stevige soep boordevol groenten en vlees. In deze erwtensoep stak ik: spiterwten, prei, ui, aardappels en knoflook, wortels en knolselder. Na een kopje soep hebben de kinderen dus zeker de nodige groenten achter de kiezen.

Ik gaf deze soep niet aan mijn kinderen met roggebrood en katenspek maar met een stukje Italiaans brood. De stukjes worst in de soep, de spekjes en dan het stukje brood maakten de soep voor mijn kinderen helemaal af. Ik heb echt al gemerkt dat mijn kinderen meer en beter soep eten als er iets in zit. Dit was deze keer geen uitzondering.

Tijd om eens te gaan kijken naar het recept van oma’s erwtensoep:

Oma’s erwtensoep

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 30 min Kooktijd 1 uur Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties: 8
Beste seizoen: Winter

Beschrijving

Deze erwtensoep is een heerlijke maaltijdsoep boordevol groenten en stukjes vlees. Hij wordt meestal geserveerd met roggebrood en katenspek maar andere stukjes brood zijn er ook erg lekker bij.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Doe het spek, de schouderkarbonades en de erwten in de kom
    • Leg de schoudercarbonades in de kom over de bodem.
    • Stop de gaten op de bodem dicht met de spekjes.
    • Giet hierover de erwten
      Tip: Was de erwten eerst in een zeef of vergiet voor je ze in de kom doet.
    • Voeg nu 3l water toe en de runderbouillonblokjes
    • Laat de erwten nu 3 kwartier zachtjes suderen. Snij ondertussen de andere groenten
  2. Snij de andere groenten alvast

    Terwijl de spliterwten garen snijden we alvast de andere groenten zodat die straks gewoon de kom in kunnen:

    • de prei
    • de wortels
    • aardappels
    • uien
    • knoflook
    • knolselder

    Ik snij alles in kleine blokjes. Maar kijk vooral zelf hoe groot je je groenten brokjes in de soep wilt hebben.

  3. Haal de schouderkarbonades uit de kom
    • Haal de schouderkarbonades uit de erwtensoep.
      Tip: Als je een gladde soep wil straks moet het spek er nu ook uit.
    • Haal het vlees voorzichtig van het bod. De beenderen mogen nu weg.
    • Trek het vlees in stukken dit mag zo terug de soep in.
      Tip: Wil je een gladde erwtensoep zonder brokken? Hou dan het vlees nog aan kant tot nadat je de soep gemixt hebt.
  4. Voeg de groenten toe aan de erwtensoep en gaar de rookworst
    • Schuim indien nodig de erwtensoep al eens af.
    • Voeg de groenten toe.
    • Leg de rookworst er bovenop om te garen minstens 20 minuten erop laten pruttelen

  5. Snij de rookworst in plakjes
    • Haal de rookworst van de erwtensoep en snij in plakjes.
    • Wil je een gladde soep? Dan mix je de soep nu door. 
    • Voeg de spekjes, schouderkarbonade en rookworstschijfjes toe.
  6. Dien de erwtensoep op of maak er snert van ;)

    Je kunt de erwtensoep nu zo serveren eventueel strooi je er nog wat peterselie over.
    Of je serveert er een plakje roggebrood of volkorenbrood bij met wat mosterd/ boter en katenspek.

    Warm je deze soep nu morgen op? Dan heb je snert! Eet smakelijk alvast.

Keywords: soep

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waarom wordt erwtensoep dik?

Je zult al gemerkt hebben dat hoe langer je erwtensoep kookt, hoe dikker die wordt. Dit is deels te danken aan het water dat tijdens het koken verdampt. Maar de hoofdreden is dat de ingrediënten steeds meer zetmelen loslaten als je ze roert en opwarmt. En deze zetmelen maken de soep dikker.

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Tussen snert en erwtensoep zit er niet zo heel veel verschil. Beiden zijn gemaakt met spliterwten en groenten. Ook worden ze beiden vaak met rookworst gegeten.
Alleen om van snert te mogen spreken moet er ook varkensvlees, spek en beenderen meegekookt zijn. Daarnaast moet snert ook zeker 1 dag gestaan hebben. Zo hebben de ingrediënten goed de tijd gehad om de smaak over de hele soep te verdelen. Je soep is dan ook nog smaakvoller de tweede dag.

Wat is lekker om bij erwtensoep te eten?

Erwtensoep wordt het meest gegeten met een stukje roggebrood met wat boter of mosterd en katenspek.

Maar het is ook erg lekker met een stukje volkoren- of meergranenbrood en dat eten de meeste kinderen dan weer liever. Ik serveerde het hier laatst met een brood vol Italiaanse kruiden.

Waarom moet je het schuim van erwtensoep scheppen?

Wanneer er zich een schuimlaag vormt boven op de erwtensoep schep je deze er best af. Dit schuim zijn eigenlijk eiwitten die afgestoten worden. Die eiwitten nemen op hun beurt de onzuiverheden uit de soep mee naar boven. Denk bijvoorbeeld aan bloedrestjes. Die eiwitten zijn zeg maar de natuurlijke schoonmaker van je soep. Door ze er af te scheppen verwijder je deze onzuiverheden en zal de soep lekkerder zijn. Dit schuim zorgt namelijk ook voor een wat zuurdere en bittere smaak.

Waarom moet je spliterwten eerst wassen?

De spliterwten die we kopen zijn halve erwten. Deze halve erwten laten, vooral aan het platte oppervlak, makkelijk eiwitten los. Daar ze eerst te wassen in een zeef of vergiet verwijder je al een groot deel van deze eiwitten. Daardoor geven de spiterwten minder eiwitten af tijdens het koken in de soep en krijg je dus minder schuim op je soep.

Hoe warm je de erwtensoep opnieuw op?

Wanneer de erwtensoep afgekoeld is is het meestal een blokje soep geworden. Maar wil je deze terug opwarmen? Dan kan dit door de soep:

  • In een kom: Op een zacht vuurtje opwarmen. Vergeet de soep niet regelmatig goed te roeren. Anders zal die aanbranden.
  • In de microgolf: zet een soepkommetje met de soep in de micro. Warm deze zo'n 3 á 4 minuten op op 600 Watt. Roen de soep na zo'n 2 minuten even goed door.

Hoe voorkom je dat je erwtensoep aanbrand?

Bij het maken van de erwtensoep doe je de erwten als laatste in de kom. Ik begin eerst met de bodem te beleggen met het varkensvlees en de spekjes. Die branden niet zo snel aan. De erwten gaan hier bovenop. De erwten branden namelijk wel makkelijke aan.

Is je erwtensoep nu al gemaakt en moet je hem opwarmen? Dan voorkom je aanbranden door vaak in de soepkom te roeren. Een andere tip die ik vond is om eens een glazen knikker of 7 á 8 in de soep te steken. Door de warmte zouden die gaan draaien en dat zou het aanbranden ook voorkomen. Vergeet de knikkers op het einde niet allemaal uit de soep te halen als je dit wilt gaan proberen. Anders wordt het een heel gevaarlijke soep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *