Mosterdsoep met spekjes is een soep waar ik in België nog nooit van gehoord had. Ik moet zeggen ik at vroeger eigenlijk echt dagelijks soep. Maar ik kwam er al snel achter dat ik eigenlijk vooral veel groentesoepen ken. Tomatensoep, pompoensoep, courgettesoep met mascarpone, …
Maar in Nederland leerde ik heel wat voor mij in eerste instantie rare soepen kennen: mosterdsoep, kaassoep en kerriesoep. De ene soep eet je vanzelf al wat liever dan de andere dat is bij iedereen. Maar de mosterdsoep viel bij mij goed in de smaak.
Kindvriendelijk
Eenmaal mijn oudste begon mee te eten, raakte de mosterdsoep hier van ons menu. Ik vreesde dat de soep niet in de smaak zou vallen. Te scherp, dacht ik bij mezelf. Maar ik had er laatst toch weer echt zin in.
Voor het gespikkelde effect in de soep gebruik ik grove mosterd. Nu zag ik in de supermarkt een Limburgse mosterd, een milde grove mosterd. Daarmee moet het wel lukken was mijn idee en zo stond ik dus weer mosterdsoep te maken voor mijn gezin met twee peuters. Ik deed ook wat room in de soep.
Ik vind roomsoepen op zich al erg lekker. Maar een extra voordeel van wat room is dat die ook de pittigheid er wat verder uithaalt. Een echte win-winsituatie dus.
Zo kwam ik er ook achter dat ze de mosterdsoep op zich wel aten, maar dat ik er voor hun volgende keer geen lente-uitjes meer moet in doen. In combinatie met de mosterd vonden ze deze niet zo lekker.
Spekjes
Ook hier deed ik spekjes in de soep. Ik merkte namelijk in het verleden al dat mijn kinderen veel liever soep eten als er ook iets in zit dat ze er uit kunnen vissen. 😉 Balletjes, pasta, croutons, spekjes, … Dus die spekjes horen er hier ook gewoon echt bij.
Zijn je kinderen nu al wat ouder? Dan kun je ook de scherpere mosterd gebruiken. De hoeveelheden blijven hetzelfde.
Tijd om eens naar het recept van deze kindvriendelijke mosterdsoep met spekjes te gaan kijken.
Mosterdsoep met spekjes
Beschrijving
Een heerlijke romige mosterdsoep met lente-uitjes en spekjes. Door te kiezen voor een milde mosterd lusten heel wat jonge kinderen deze soep ook.
Ingrediënten
Bereiding
-
Bak de spekjes in de soepkom
- Bak de spekjes in de soepkom tot ze zo krokant zijn als gewenst.
Tip: Vetstof is niet nodig, spekjes zijn van zichzelf vet genoeg. - Vis de spekjes uit de kom en zet in een kommetje klaar voor de garnering straks.
Tip: Laat zoveel mogelijk spekvet in de kom. Dat gebruiken we als smaakvolle vetstof voor de mosterdsoep.
- Bak de spekjes in de soepkom tot ze zo krokant zijn als gewenst.
-
Stoof de fijngesneden sjalotten, knoflook en lenteuitjes in het spekvet
- Snij de sjalotten en knoflook fijn.
- Stoof ze glazig in het spekvet
- Snij de onderkant van de lente-uitjes fijn en voeg toe. (De rest is straks voor de garnering)
Tip: Hou alleen voldoende groen over voor de garnering straks. De deels witte stukken gaan nu de soep in ;)
-
Voeg de bouillon, bloem en mosterd toe.
- Meng de bloem door het sjalottenmengsel
- Kruid met kippenbouillon
Tip: Nu kun je de soep ook het beste mixen. Dan blijven de mosterdzaadjes zo heel maar het je een zachte soep zonder kleine stukjes sjalotte - Voeg de mosterd toe
-
Voeg nu het water en de room toe
- Voeg al roerend geleidelijk aan het water toe.
- Voeg de room toe.
- Breng de soep tot tegen het kookpunt
-
Serveer de soep met spekjes en lente-uitjes
- Snij de groene delen van de lente-uitjess fijn.
- Serveer de soep nu met hierin wat spekjes en lenteuitjes.
- Eet smakelijk!