Print opties:

Marsepein maken

Marsepein maken

Marsepein vind ik niet lekker had ik vroeger bij hoog en laag beweerd. Want die aardappeltjes, varkentjes, … is snoepgoed dat ik makkelijk kan weerstaan. Maar nadat we een Plotertaart cadeau kregen van vrienden uit Ternat kon ik dit niet langer zeggen.

Ik vind die taart echt heel moeilijk om te weerstaan en hier zit toch echt wel marsepein op. Het is nog steeds mijn lievelingstaart en dat weten ze hier en bij mij thuis ook.

Zo kreeg ik deze na de geboorte van mijn oudste zoon van mijn ouders cadeau. Mmm, weer eens een ander cadeau na de bevalling in plaats van een broodje preparé, steak, … Echt een geweldig cadeau en helemaal van bij bakker Heidi in België naar het Nederlandse Velp gebracht.

https://youtu.be/mkG7qSTXmFg

Dit is een taart die ik zelf nog wil proberen te evenaren. De poging die de bakkers in Nederland op verzoek van mijn echtgenoot al geprobeerd hebben waren oké, maar niet echt geweldig. Dit maakt dat ik aan deze taart ook nog niet goed zelf ben durven beginnen. Maar genoeg hierover.

Waaruit bestaat marsepein?

Marsepein wordt gemaakt van amandel(meel) en poedersuiker. De verhouding tussen de amandel en de poedersuiker varieert van evenveel amandelmeel als poedersuiker (1 op 1) tot voor elke hoeveelheid amandelmeel vijf keer zoveel poedersuiker (1 op 5). Hoe meer suiker er in de marsepein zit, hoe witter de marsepein en hoe goedkoper die wordt.

Daarnaast wordt er vaak wat kleurstof toegevoegd als de marsepein gebruikt wordt voor decoratiedoeleinden. En je kunt natuurlijk ook altijd wat extra smaak geven door wat smaakstof toe te voegen. Dit kan zijn: een vanille, oranjebloesem,... aroma of wat citroenrasp.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 10 mins Totale tijd: 10 minuten
Calorieën 658
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Beschrijving

Marsepein is al snoepgoed op zichzelf. Denk maar aan marsepeinen figuurtjes met Sinterklaas of de aardappeltjes. Daarnaast wordt het ook nog vaak gebruikt om taarten mee te decoreren. Juist omdat het lekker en goed te vervormen is. En wist je dat het ook nog eens makkelijk te maken is? Deze koop je echt niet meer in de supermarkt nu je weet hoe je hem snel en makkelijk kan maken.

Ingrediënten
  • 50 g amandelmeel
  • 100 g poedersuiker
  • 3 tbsp water
  • 1 tsp smaakstof: citroenrasp, oranjebloesem,... (Dit is optioneel en naar eigen smaak)
Bereiding
  1. Marsepein maken
    • Meet alle ingrediënten goed af en voeg ze samen in 1 mengkom.
    • Kneed ze samen tot een homogeen deeg.
    • Je kunt met de marsepein nu direct aan de slag, maar hij is het lekkerste als hij 24u tot een week gerust heeft.
Voedingswaarden

Hoeveelheid per opdiening
Calorieën 658kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 22.5g35%
Verzadigd vet 2.2g12%
Natrium 9mg1%
Kalium 82mg3%
Totaal koolhydraten 102.1g35%
Voedingsvezel 4.2g17%
Suikers 101.2g

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.

Keywords: amandel, amandelmeel, poedersuiker, citroen, citroenrasp, citroenzeste
Lees het online: https://www.kinderenlive.nl/recept/marsepein-maken/