Marsepein maken

Marsepein maken
Snoepgoed, decoratiemateriaal, ...

Marsepein vind ik niet lekker had ik vroeger bij hoog en laag beweerd. Want die aardappeltjes, varkentjes, … is snoepgoed dat ik makkelijk kan weerstaan. Maar nadat we een Plotertaart cadeau kregen van vrienden uit Ternat kon ik dit niet langer zeggen.

Ik vind die taart echt heel moeilijk om te weerstaan en hier zit toch echt wel marsepein op. Het is nog steeds mijn lievelingstaart en dat weten ze hier en bij mij thuis ook.

Zo kreeg ik deze na de geboorte van mijn oudste zoon van mijn ouders cadeau. Mmm, weer eens een ander cadeau na de bevalling in plaats van een broodje preparé, steak, … Echt een geweldig cadeau en helemaal van bij bakker Heidi in België naar het Nederlandse Velp gebracht.

Dit is een taart die ik zelf nog wil proberen te evenaren. De poging die de bakkers in Nederland op verzoek van mijn echtgenoot al geprobeerd hebben waren oké, maar niet echt geweldig. Dit maakt dat ik aan deze taart ook nog niet goed zelf ben durven beginnen. Maar genoeg hierover.

Waaruit bestaat marsepein?

Marsepein wordt gemaakt van amandel(meel) en poedersuiker. De verhouding tussen de amandel en de poedersuiker varieert van evenveel amandelmeel als poedersuiker (1 op 1) tot voor elke hoeveelheid amandelmeel vijf keer zoveel poedersuiker (1 op 5). Hoe meer suiker er in de marsepein zit, hoe witter de marsepein en hoe goedkoper die wordt.

Daarnaast wordt er vaak wat kleurstof toegevoegd als de marsepein gebruikt wordt voor decoratiedoeleinden. En je kunt natuurlijk ook altijd wat extra smaak geven door wat smaakstof toe te voegen. Dit kan zijn: een vanille, oranjebloesem,… aroma of wat citroenrasp.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 10 min Totale tijd 10 minuten
Calorieën: 658
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Marsepein is al snoepgoed op zichzelf. Denk maar aan marsepeinen figuurtjes met Sinterklaas of de aardappeltjes. Daarnaast wordt het ook nog vaak gebruikt om taarten mee te decoreren. Juist omdat het lekker en goed te vervormen is. En wist je dat het ook nog eens makkelijk te maken is? Deze koop je echt niet meer in de supermarkt nu je weet hoe je hem snel en makkelijk kan maken.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Marsepein maken
    • Meet alle ingrediënten goed af en voeg ze samen in 1 mengkom.
    • Kneed ze samen tot een homogeen deeg.
    • Je kunt met de marsepein nu direct aan de slag, maar hij is het lekkerste als hij 24u tot een week gerust heeft.
Voedingswaarden

Hoeveelheid per opdiening
Calorieën 658kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 22.5g35%
Verzadigd vet 2.2g12%
Natrium 9mg1%
Kalium 82mg3%
Totaal koolhydraten 102.1g35%
Voedingsvezel 4.2g17%
Suikers 101.2g

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.

Keywords: amandel, amandelmeel, poedersuiker, citroen, citroenrasp, citroenzeste

Frequently Asked Questions

Alles uitvouwen:
Hoe lang kun je marsepein bewaren?

Zelfgemaakte marsepein kun je die 2 á 3 maand bewaren op droge, donkere plek. Bijvoorbeeld in een keukenkast.
Je kunt hem ook goed inpakken in plasticfolie en dan kun je hem zo 2 á 3 maand in de koelkast bewaren.

Invriezen is afgeraden.

Tip: Is je marsepein nu tijdens het bewaren te droog geworden dan kun je er altijd weer wat water doorkneden om hem zo minder droog te maken.

Met wat voor amandelen kan ik marsepein maken?

Voor marsepein wordt er gebruik gemaakt van gepelde (witte) ongebrande amandelen.
Wanneer je deze gebruikt ga je die zelf fijnmalen.
Dit doe je niet in een keer omdat de amandels dan te warm worden maar door steeds korte periodes te malen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *