Vandaag laat ik jullie zien hoe je snel en makkelijk kokosmakronen kunt bakken. Het is een heel eenvoudig recept met weinig ingrediënten. Dit maakt het tot een goed recept om samen met je peuter of kleuter te bereiden.
Kokosmakronen is mijn lievelingsgerecht als het aankomt op het opmaken van eiwit. Nu had ik laatst voor vrienden die kwamen eten een chocolade moelleux, ook wel een chocolade lava cake genoemd, gemaakt en had ik dus 4 eiwitten over. Tijd dus om dit eenvoudige recept nog eens boven te halen.
Ei weetjes
* Een ei is ongeveer 4 weken goed vanaf de leg datum.
* Je kunt losgeklopt ei, eiwit of eidooier tot 3 maand in de diepvries bewaren.
* Eenmaal het ei uit de schelp is kun je het nog 24 uur in de koelkast bewaren (rauw).
Tijd om voor papa zijn Vaderdag kokosmakronen te maken. Mijn jongens zijn er alvast klaar voor en lopen te springen en stuiteren door de keuken bij het vooruitzicht dat ze koekjes mogen bakken.
Kokosmakronen
Beschrijving
Deze kokosmakronen zijn snel klaar en smaken heerlijk. Ze zijn ideaal als je een hoop eiwit overhebt. Probeer maar uit.
Ingrediënten
Bereiding
-
Handen wassen
Voordat we beginnen met koken moeten:
- alle handen gewassen worden,
- doen we onze kookschort aan als we er een hebben.
-
Citroensap toevoegen
Deze stap is optioneel, maar ik raad je aan om een drupje of 5 in je mengkom te doen. Citroen ontvet namelijk en hierdoor krijg je je eiwit makkelijker en steviger stijf geklopt.
-
Eiwit toevoegen
Laat je kindje het eiwit in de mengkom gieten.
Tip: Giet je kindje geregeld (deels) naast de kom dan kun je een schone bakplaat onder de mengkom leggen. Deze zit dan niet in de weg en als je kindje morst, kun je het er alsnog ingieten. En je kindje verbetert zo wel zijn motorische vaardigheden en ruimtelijk inzicht doordat hij kan oefenen.
-
Eiwit opkloppen
Volwassene: Waarschuw je kindje nogmaals dat als de keukenmachine gaat draaien ze er niet meer met hun handen in mogen. Dat dit gevaarlijk is omdat de keukenmachine hun vingers anders meedraait en dat pijn gaat doen. Blijf bij je kindje en hou het nu goed in de gaten. Vertrouw je je kindje hierin niet doe dit dan zelf.
Peuter: De peuter mag de keukenmachine aanzetten.
-
Suiker toevoegen
Peuter: Wanneer het eiwit stijfgeklopt is laat je de keukenmachine op de zachtste stand doordraaien. Nu mag je peuter de fijne suiker toevoegen. Je zou het hem ook geleidelijk kunnen laten toevoegen met een maatbekertje Hier deden mijn peuters dit met een lepel.
-
Kokosrasp toevoegen
Peuter: Nadat de suiker toegevoegd is mag je ook de kokosrasp toevoegen.
-
Hoopjes maken
Volwassene: zie dat het kokosmengsel goed door elkaar gemengd is. En neem dan een ovenplaat met daarin een bakpapier of bakmatje.
Laat je peuter de hoopjes maken en vul daarna de bakmat met extra hoopjes daar waar je kid(s) dit vergeten zijn.
Peuter: Schep met een lepel hoopjes op de bakmat. Ze mogen elkaar niet raken.
-
Kokosmakronen afbakken
Bak de kokosmakronen af door ze 20 - 25 minuten op 170 graden af te bakken. (boven- en onderwarmte)
-
Smakelijk eten
Zijn de kokosmakronen klaar dan kun je ze even laten afkoelen en dan gelijk opeten. Smakelijk eten!
Notitie
Kindertaken en waarschuwingen
Je ziet dat ik mijn kinderen de kokosrasp vanuit een maatbeker met een tuitje heb laten toevoegen. Dit heb ik gedaan omdat ik merkte dat mijn dreumes de ingrediënten nog naast de kom giet bij andere kommetjes.
Mijn kinderen kregen een dessertlepeltje om de kokosmakronen op het bakpapier te vormen. Het ging het beste toen ze probeerden om in 1 keer zo groot mogelijke hoopjes te maken. Daarnaast mochten de hoopjes elkaar ook niet raken. Er moet altijd plaats tussen de verschillende hoopjes zijn. Ik kwam wel met 1 bakplaat toe.
Ik waarschuwde mijn kinderen ook nogmaals dat ze met hun vingers niet in de kom van de keukenmachine mogen als die draait. Dit voor de veiligheid.
Veelgestelde vragen
Wanneer je kokosmakronen afgekoeld zijn kun je ze in een luchtdichte box nog zo'n 5 dagen bewaren.