Het recept voor een heerlijke Hollandse appeltaart vindt je terug in deze blog. Ik moet zeggen dat voordat ik mijn Nederlandse echtgenoot leerde kennen, ik nog nooit een echte Hollandse appeltaart gegeten had.
Toen is stage liep in Nederland, werd er vaak met taart getrakteerd. Voor verjaardagen, nieuwe collega's en bedrijfsjubileums. Ik moet zeggen dat ik heel wat taarten geproefd heb, maar Nederlanders zijn over het algemeen geen echte taarten bakkers. Maar ik moet wel zeggen zoals altijd zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen.
En een van die uitzonderingen is toch wel echt de oud-Hollandse appeltaart. Met een heerlijke brosse bodem en zijkant dan ook echt een ideaal gerecht weer om de lading appels die we hebben op een heerlijke manier te verwerken. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand horen klagen over zo'n stukje appeltaart.
Oké de ene houdt niet zo van rozijnen, maar ja die kun je er ook gewoon uitlaten.
Wanneer je aan een appeltaart begint dan heb je vaak te weinig deeg om de appeltaart goed in te pakken of de bodem wordt dan weer te dun naar mijn eigen idee. Daarom heb ik een recept voor Hollandse appeltaart waarbij je echt genoeg deeg hebt. Ik maak dit recept graag 3 keer. Telkens voor een springvorm van 15 cm. We zijn thuis hier met vieren en een taart met een diameter van 26 cm is dan ook gauw teveel. Het is geen enkel probleem om op te eten. Maar tja, we moeten natuurlijk ook nog ergens aan onze lijn blijven denken. ;)
Toen ik deze taart met mijn kids aan het bakken was, vroeg ik mijn oudste zoon van 3 wat hij nu eigenlijk aan het maken was. "Gevangenis taart" was het antwoord. En ik moest gelijk denken dat ik dit antwoord echt nooit verwacht had. Maar me tegelijk heel goed kon voorstellen hoe hij aan deze benaming kwam.
Bij een Hollandse appeltaart worden de appels namelijk ingesloten tussen het deeg. De bodem en randen en dan maken we nog een tralie aan de bovenkant een echte appel gevangenis dus.
Wil je weten welke appels je nu het best kunt gebruiken voor een recept? Lees dan mijn blog: Wat is de beste appel voor...
Maar genoeg voor nu tijd om eens naar het recept te gaan kijken. Het recept is dus voor een springvorm met een diameter van 26 cm of voor 3 kleine taartjes met een diameter van 15 cm.
De Hollandse appeltaart is de meest gegeten taart in Nederland. Misschien doordat hij zorgt voor een knus en huiselijke gevoel, maar natuurlijk ook door de heerlijke smaak. Probeer hem nu!