Vandaag een hete bliksem met spek en geitenkaas.
In België had ik nog nooit gehoord van hete bliksem. Maar ik begreep dat het een typisch Nederlands en Duits gerecht is. Het is een stamppot die bestaat uit twee delen aardappels, twee delen appels en een deel uien.
Dit gerecht eet je meestal met bloedworst. In Gelderland eet je hem van oudsher met klapstuk/runderborst en vaak ook spekjes. In Noord-Brabant dan weer met Brabantse metworst en rookworst.
Ikzelf koos voor een net iets andere touch. Ik maakte de hete bliksem met spek en geitenkaas. De naam hete bliksem heeft het gerecht te danken aan de appels. De meeste stamppotten koelen snel af, maar de appels bevatten veel vocht en die houden de warmte goed vast.
Misschien ken je dit gerecht onder de naam \'hemel en aarde\'. Hierbij verwijzen de appels uit de bomen naar de hemel en de aardappels naar de grond waarin ze groeien. De hemel en aarde schotel werken ze meestal af met een laagje aangebraden spekjes en wat gesnipperde ui.
En wanneer er een gerecht ontstaat ontstaan er al gauw ook heel wat variaties. In het noorden van Nederland maken ze de hete bliksem met alleen zoete appels en noemen ze dit gerecht: \"stamppot zoetappeltjes\".
Of wat dacht je van \"pronkjewail\" hierbij maken ze gebruik van gedroogde en gewelde appeltjes. Hierbij voegen we vaak wat keukenstroop toe voor de smaak.
Nog een andere variant is \"donder en hete bliksem\", waarbij voeg je ham en Franse mosterd toe.
En nu natuurlijk mijn variatie: Hete bliksem met spek en geitenkaas. Een heerlijke variant op het zomerse geitenkaas salade. Ik gebruikte zoetzure appels voor dit gerecht. Maar je kunt ook half-om-half zoete en zure appels nemen. Welke appels je nu het best kunt gebruiken en wat verschillende rassen lees je in deze blog: Wat is de beste appel voor...?
Tijd om eens naar het recept te gaan kijken.
Een heerlijke hete bliksem die wordt afgewerkt met spekjes en geitenkaas.
[gallery size="full" ids="2983,2985,2984"]