Havermout wafels als ontbijt. Wafels zijn eigenlijk altijd wel lekker. Dus waarom zouden we ze niet eens als ontbijt eten.
Voor de ontbijtwafels, koos ik voor havermout. Dat maakt de wafels toch wat gezonder dan gewone bloem. Ik maakte een ruime portie waardoor we de dag erna alsnog een wafel konden eten voor het ontbijt. Daarna waren ze wel op. We konden namelijk niet voorbij de doos lopen zonder er een wafel uit te halen. ;)
Wafels smaken met altijd, net als pannenkoeken. Mijn echtgenoot kocht eens een professioneel wafelijzer voor me. Ideaal voor wafels, maar omdat het zo zwaar is haal je het toch niet zo gauw boven.
Ik maakte eerder ook al eens hartige wafels met courgette, hüttenkäse en spekjes, zeker ook de moeite waard om eens te proberen. Maar dan eerder als lunch of avondeten ;) Of wat dacht je van de galetten wafeltjes? Een heerlijke hard wafel koekje.
Ook een basisrecept voor wafels is er al te vinden op mijn blog. De wafels zelf bakken we altijd buiten. Dit omdat de rook anders door het hele huis hangt. Een beetje zoals bij gourmetten. Maar dat terzijde.
Dit keer gaan we voor havermout wafels. Heerlijke bewaarwafels waarbij ik een deel van de bloem vervang door havermout. Havermout is per slot van rekening een stuk gezonder en voedzamer dan gewone bloem.
Dat de meeste wafels erg kindvriendelijk zijn hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Zo ook deze havermout wafeltjes. Maar het is ook een prima recept om je peuter of kleuter wat ervaring in de keuken op te laten doen. Een eerste ervaring beslaat uit het mengen van ingrediënten. Het zeven van de bloem en het bakpoeder.
Iets moeilijker is dan weer het voorzichtig breken van de eieren. Wat oudere kinderen kunnen dan weer de wafels volledig zelf bakken. Ik zou dit wel alleen met eenvoudige wafelijzers doen. Die worden namelijk niet zo warm.
Waarvoor dit allemaal goed is, lees je in mijn artikel over koken en bakken met peuters en kleuters.
Tijd om eens iets beter naar het recept van de havermout wafels te kijken.
Heerlijke bewaar wafeltjes met havermout. Ideaal voor het ontbijt of gewoon tussendoor. Probeer ze vooral zelf eens uit.
[gallery size="full" ids="3534,3535,3536"]
Tip: Is je melk koud? Voeg hem dan bij de net gesmolten boter toe op het vuur dan is die zo lauw.
[gallery size="full" ids="3538,3539,3540"]
[gallery size="full" ids="3541,3543,3542"]
Tip: Bij een professioneel gietijzeren wafelijzer bak je deze wafels 1,5 minuut op 180 graden.