Havermout wafels

Havermout wafels
Wafels met havermout!

Havermout wafels als ontbijt. Wafels zijn eigenlijk altijd wel lekker. Dus waarom zouden we ze niet eens als ontbijt eten.

Voor de ontbijtwafels, koos ik voor havermout. Dat maakt de wafels toch wat gezonder dan gewone bloem. Ik maakte een ruime portie waardoor we de dag erna alsnog een wafel konden eten voor het ontbijt. Daarna waren ze wel op. We konden namelijk niet voorbij de doos lopen zonder er een wafel uit te halen. 😉

Wafels

Wafels smaken met altijd, net als pannenkoeken. Mijn echtgenoot kocht eens een professioneel wafelijzer voor me. Ideaal voor wafels, maar omdat het zo zwaar is haal je het toch niet zo gauw boven.

Ik maakte eerder ook al eens hartige wafels met courgette, hüttenkäse en spekjes, zeker ook de moeite waard om eens te proberen. Maar dan eerder als lunch of avondeten 😉 Of wat dacht je van de galetten wafeltjes? Een heerlijke hard wafel koekje.

Ook een basisrecept voor wafels is er al te vinden op mijn blog. De wafels zelf bakken we altijd buiten. Dit omdat de rook anders door het hele huis hangt. Een beetje zoals bij gourmetten. Maar dat terzijde.

Havermout wafels

Dit keer gaan we voor havermout wafels. Heerlijke bewaarwafels waarbij ik een deel van de bloem vervang door havermout. Havermout is per slot van rekening een stuk gezonder en voedzamer dan gewone bloem.

Kindvriendelijk

Dat de meeste wafels erg kindvriendelijk zijn hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Zo ook deze havermout wafeltjes. Maar het is ook een prima recept om je peuter of kleuter wat ervaring in de keuken op te laten doen. Een eerste ervaring beslaat uit het mengen van ingrediënten. Het zeven van de bloem en het bakpoeder.

Iets moeilijker is dan weer het voorzichtig breken van de eieren. Wat oudere kinderen kunnen dan weer de wafels volledig zelf bakken. Ik zou dit wel alleen met eenvoudige wafelijzers doen. Die worden namelijk niet zo warm.

Waarvoor dit allemaal goed is, lees je in mijn artikel over koken en bakken met peuters en kleuters.

Tijd om eens iets beter naar het recept van de havermout wafels te kijken.

Havermout wafels

Moeilijkheidsgraad: Beginner
Porties: 4

Beschrijving

Heerlijke bewaar wafeltjes met havermout. Ideaal voor het ontbijt of gewoon tussendoor. Probeer ze vooral zelf eens uit.

Ingrediënten

Bereiding

Wafelbeslag maken

  1. Klop de eieren met de suiker
    • Klop de eieren even door,
    • Voeg de vanillesuiker en witte bastaardsuiker toe.
    • Voeg een snufje zout toe.

  2. Voeg de lauwe melk en gesmolten boter toe
    • Smelt de boter
    • Voeg de boter met de lauwe melk toe.

    Tip: Is je melk koud? Voeg hem dan bij de net gesmolten boter toe op het vuur dan is die zo lauw.

  3. Voeg bloem, havermout en bakpoeder toe.
    • Maal de havermout fijn(er).
    • Zeef de bloem en het bakpoeder bij het beslag.
    • Voeg ook de fijngemalen havermout toe.
    • Meng tot een mooi beslag. Laat dit even rusten.

Wafels bakken

  1. Zorg dat je wafelijzer goed heet is.
    • Zorg dat je wafelijzer goed heet is.
    • Schep met een sauslepel kleine hoopjes deeg in het wafelijzer.
    • Bak zo'n 3 á 4 minuten in het wafelijzer tot ze gaar zijn.
      Tip: Je ziet dat de wafels gaar zijn doordat er dan geen stoom meer ontsnapt langs de zijkant.
    • Laat even afkoelen op een rooster en dan zijn ze klaar om op te eten.
    • Eet smakelijk!

    Tip: Bij een professioneel gietijzeren wafelijzer bak je deze wafels 1,5 minuut op 180 graden.

Keywords: wafel, havermoutwafel, ontbijtwafel

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoelang kan ik de havermout wafels bewaren?

Havermout bewaar wafels in een luchtdichte doos.

Deze havermout wafels zijn echte bewaarwafels. Je kunt ze prima bewaren.

  • In de keukenkast: 1 week
    Doe ze in een luchtdichte box samen met een snee brood. Het brood wordt hard maar de wafeltjes blijven lekker vers.
    Is het brood hard? Vervang het dan door een nieuwe snee brood.
  • In de diepvries: 8 maand tot 1 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *