Vandaag een groentelasagne, een lasagne met veel groenten. Wist je dat, maar 59% van de Nederlanders elke dag groenten eet. Enkele jaren terug at ongeveer een kwart van de bevolking voldoende groenten.
De beste tip om je portie groenten op een dag te halen is dan ook om ze meer in je gerechten te gaan verwerken. Neem nu bijvoorbeeld een lasagne. Een pasta schotel waarmee je de meeste kinderen echt blij maakt. Wel hier doe ik steevast heel wat groenten bij. Mijn kinderen weten als het ware niet beter.
En ook deze lasagne gaat prima binnen. Weer een punt voor mij ;) Het zijn toch weer groenten en vitamines die ze binnen hebben.
Wanneer ik zo\'n groentelasagne maak, zorg ik er wel voor dat ik mijn groenten vrij fijn en klein snij. Zo zijn de smaken straks beter verdeeld wanneer je een hap neemt. Dit is ook beter, als iemand een van de groenten in de schotel niet graag eet. Doordat ze klein gesneden zijn valt de smaak en de textuur eerder weg bij de andere groenten.
Wanneer ik een groentelasagne maak kies ik meestal voor de volgende groenten: uien, knoflook, tomaat, wortels, courgette, paprika\'s en champignons. Ik geef aantallen mee van de groenten. Het is namelijk niet zo erg als er eens iets meer wortels, ... in de saus verwerkt zijn.
Het zou daarentegen erg jammer zijn moest je groenten gaan weggooien omdat je ze niet gebruikt. In deze lasagne schotel maak ik telkens een laag met pastasaus, daarover lasagnebladen, dan bechamelsaus, daarover weer lasagnebladen. Dit wissel ik steeds af. Alleen na de laatste laag bechamelsaus leg ik er geen lasagnebladeren meer op. Dan strooi ik er nog wat geraspte kaas over en is de lasagne klaar om de oven in te gaan.
Je kunt de groentelasagne gelijk de oven in schuiven. Maar op dit punt vries ik hem ook vaak in. Of ik plaats hem in de koelkast voor de dag erna. Heft hij in de koelkast gestaan dan reken ik op een goed half uur tot 45 minuten om hem terug op te warmen.
Uit de diepvries duurt het wat langer als hij nog niet volledig ontdooit is. Ik raad echter wel aan om de groentelasagne de avond er voor in de koelkast te plaatsen. Dit zodat hij rustig zou kunnen ontdooien. De avond zelf heb je dan wel je handen vrij, want dan doet de oven het werk. Lekker handig!
Pasta is meestal al erg kindvriendelijk om te eten. Zolang je de saus niet te pikant maakt, kun je er eigenlijk weinig mis mee doen.
En daar is deze groentelasagne ook geen uitzondering op.
Ik maakte hem samen met mijn jongste zoon van twee. De taakjes die hij deed waren:
Tijd om eens naar het recept van de groentelasagne te gaan kijken.
Een groentelasagne met tomaat, wortel, courgette, paprika, champignons, ui en knoflook. Hierbij wisselen we de lagen met de groentesaus af met bechamelsaus. Zo krijg je een heerlijke romige lasagne met een hoop 'verborgen' groentes.
[gallery size="full" ids="3314,3315"]
[gallery size="full" ids="3316,3317,3318"]
[gallery size="full" ids="3319,3320"]
[gallery size="full" ids="3322,3321"]
[gallery size="full" ids="3325,3324"]
[gallery size="full" ids="3327,3326,3328"]
[gallery size="full" ids="3340,3344,3342,3345,3341,3346,3343,3339"]
Bak de lasagne gedurende 45 minuten op 200 graden boven en onder warmte.
De lasagne is nu klaar om opgegeten te worden.
Het is ook erg lekker om dit te serveren met wat kruidenbrood of een stukje stokbrood met kruidenkaas.
Eet smakelijk!
[gallery size="full" ids="3350,3349"]