Griekse moussaka, een heerlijke kindvriendelijke ovenschotel die is opgebouwd uit verschillende lagen. Aardappel, aubergine, (lams)gehakt in tomatensaus en overgoten met een heerlijke kaassaus en afgewerkt met een krokant kaaskorstje.
De Griekse moussaka is eigenlijk ook de moussaka zo als we hem kennen. Die met de bechamel saus erover. De beste tijd om deze ovenschotel te eten is in de zomer of de herfst. Dan zijn de aubergines beschikbaar uit volle grond. Maar niets houd je tegen om hem in andere seizoenen ook eens te maken natuurlijk. ;)
Een Turkse moussaka bestaat alleen uit aubergine en tomatengehaktsaus. Ook worden deze niet gelaagd opgebouwd. In de Arabische landen is moussaka dan weer een gekookte salade die voornamelijk gemaakt wordt met tomaten en aubergines. Deze wordt dan geserveerd als mezze. Maar genoeg hierover.
De traditionele Griekse moussaka wordt gemaakt met lamsgehakt. In onze supermarkt is dit niet altijd even makkelijk te vinden. Maar heb je nu een Turkse slager of supermarkt in je buurt zitten? Ga dan daar even langs. In de Turkse keuken gebruiken ze namelijk ook veel vaker lamsvlees en hier ga je dit dus wel vinden.
Vind je nu geen lamsgehakt dan kun je ook half-om-half gehakt gebruiken. Daarnaast maken ze ook gebruik van kaneel. Ook dit kun je weglaten. Het eindresultaat blijft verrukkelijk, kan ik je verzekeren. ;)
Ik gaf eerder al aan dat dit ook een kindvriendelijk recept is. Dat komt doordat het zo hard op lasagne lijkt. Alleen in de moussaka zitten er geen pasta vellen. Deze worden hier vervangen door aardappels en aubergines. Dus heb je moeilijke eters die graag lasagne eten? Probeer dan zeker dit gerecht eens. Zo introduceer je op een redelijk vertrouwde manier alsnog nieuwe smaken.
Laat me hierna even weten of je kinderen dit gerecht ook wisten te waarderen. Hier bij ons leverde de maaltijd geen strijd op. We hebben gewoon gezellig samen getafeld en alle borden zijn leeg geraakt. Bij de oudste moesten we wel zien dat de aubergine fijn genoeg gesneden was dat hij dat samen met de andere lagen kon eten. Want puur aubergine vond hij niet zo lekker.
Om de moussaka te maken heb je het volgende nodig:
Moussaka is een heerlijk kindvriendelijk gerecht. Afhankelijk van waar je bent wordt dit anders bereid. Hier maak ik een traditionele Griekse moussaka. Met lamsgehakt, aardappels, aubergine en kaassaus. Een simpele en heerlijke ovenschotel waar door de vele stappen wel wat werk aan is. Maar die zijn wel echt de moeite waard.
[gallery size="full" ids="2754,2753,2752"]
Tips:
[gallery size="full" ids="2756,2755,2757"]
Voor de kaassaus maken we eerst een goeie bechamelsaus:
Tip: Ik vet mijn ovenschaal in door met een stukje ongezouten boter langs de randen en de bodem te strijken.
Tip: Op dit punt kun je de ovenschotel zo'n 24 uur in de koelkast bewaren om hem dan af te bakken.
Je bakt hem gelijk af:
Uit de koelkast:
Tip: Is je bezoek te laat en staan ze in de file, maar is je ovenschotel klaar? Verlaag dan de oventemperatuur naar 70 á 80 graden en hou de ovenschotel zo warm. Zo krijgen de bacteriën geen kans en droogt je ovenschotel niet uit.
[gallery size="full" ids="2749,2748,2747"]