Print opties:

Griekse moussaka

Traditionele Griekse moussaka

Griekse moussaka, een heerlijke kindvriendelijke ovenschotel die is opgebouwd uit verschillende lagen. Aardappel, aubergine, (lams)gehakt in tomatensaus en overgoten met een heerlijke kaassaus en afgewerkt met een krokant kaaskorstje.

De Griekse moussaka is eigenlijk ook de moussaka zo als we hem kennen. Die met de bechamel saus erover. De beste tijd om deze ovenschotel te eten is in de zomer of de herfst. Dan zijn de aubergines beschikbaar uit volle grond. Maar niets houd je tegen om hem in andere seizoenen ook eens te maken natuurlijk. ;)

Een Turkse moussaka bestaat alleen uit aubergine en tomatengehaktsaus. Ook worden deze niet gelaagd opgebouwd. In de Arabische landen is moussaka dan weer een gekookte salade die voornamelijk gemaakt wordt met tomaten en aubergines. Deze wordt dan geserveerd als mezze. Maar genoeg hierover.

Griekse moussaka

De traditionele Griekse moussaka wordt gemaakt met lamsgehakt. In onze supermarkt is dit niet altijd even makkelijk te vinden. Maar heb je nu een Turkse slager of supermarkt in je buurt zitten? Ga dan daar even langs. In de Turkse keuken gebruiken ze namelijk ook veel vaker lamsvlees en hier ga je dit dus wel vinden.

Vind je nu geen lamsgehakt dan kun je ook half-om-half gehakt gebruiken. Daarnaast maken ze ook gebruik van kaneel. Ook dit kun je weglaten. Het eindresultaat blijft verrukkelijk, kan ik je verzekeren. ;)

Ik gaf eerder al aan dat dit ook een kindvriendelijk recept is. Dat komt doordat het zo hard op lasagne lijkt. Alleen in de moussaka zitten er geen pasta vellen. Deze worden hier vervangen door aardappels en aubergines. Dus heb je moeilijke eters die graag lasagne eten? Probeer dan zeker dit gerecht eens. Zo introduceer je op een redelijk vertrouwde manier alsnog nieuwe smaken.

Laat me hierna even weten of je kinderen dit gerecht ook wisten te waarderen. Hier bij ons leverde de maaltijd geen strijd op. We hebben gewoon gezellig samen getafeld en alle borden zijn leeg geraakt. Bij de oudste moesten we wel zien dat de aubergine fijn genoeg gesneden was dat hij dat samen met de andere lagen kon eten. Want puur aubergine vond hij niet zo lekker.

Benodigdheden

Om de moussaka te maken heb je het volgende nodig:

  • Mandoline – om de aardappels en aubergine in gelijke schijven van 0,5 cm te snijden.
  • Ovenschaal – om de moussaka in af te bakken
  • Kom of schaal – om aubergine in te laten weken
  • Pan – om de aubergine, aardappels en gehakt in te bakken (of je doet dit in de friteuse / of oven)
  • Sauspan – om de bechamel/kaassaus in te maken
  • Twee borden met keukenpapier – om de gebakken aardappels en aubergines op te laten uitlekken.
  • Schone keukenhanddoek – om de natte aubergine schijfje op te leggen om te drogen.

Kookmethode
Keuken
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 50 mins Kooktijd: 30 mins Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties 4
Beste seizoen Herfst
Beschrijving

Moussaka is een heerlijk kindvriendelijk gerecht. Afhankelijk van waar je bent wordt dit anders bereid. Hier maak ik een traditionele Griekse moussaka. Met lamsgehakt, aardappels, aubergine en kaassaus. Een simpele en heerlijke ovenschotel waar door de vele stappen wel wat werk aan is. Maar die zijn wel echt de moeite waard.

Ingrediënten
  • 600 g aardappels (kruimige)
  • 2 aubergines
  • 300 g lamsgehakt (of half-om-half gehakt)
  • 480 ml pastasaus ((alla napoletana: tomaat, ui en wortel))
  • 50 g geraspte kaas (jong belegen)
  • olie (archideolie/ wokolie)
  • 0.5 tsp kaneel (optioneel)
  • Bechamel / Kaassaus
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 300 ml melk
  • 1 ei
  • 100 g geraspte kaas (jong belegen)
  • peper
Bereiding
    Voorbereiding
  1. Snij de aubergines in schijfjes
    • Neem de mandoline of een mes en snij de aubergines in de lengte in schijfjes van 0.5 cm
    • Leg de aubergine schijfjes in een kom met zout water
    • Laat de aubergines zeker 15 minuten in het zoute water liggen.

    [gallery size="full" ids="2754,2753,2752"]

    Tips:

    • Snij je de aubergine met een mandoline? Schuif de mandoline dan niet helemaal op de doos. Dan snij je de aubergine makkelijker in plakjes.
    • Door de aubergine schijfjes in gezouten water te leggen worden ze minder bitter en het zout onttrekt ook het vocht aan de aubergine. Dit maakt ons gerecht, niet waterachtig en smaakvoller.
  2. Aardappelschijfjes maken en bakken
    • Schil de aardappels 
    • Snij de aardappels ook in plakjes van zo'n 0.5 cm (met dezelfde mandoline of mes)
    • Leg de aardappelschijfjes daarna in een pan met een goeie laag olie en laat ze mooi goudbruin kleuren.
    • Wanneer ze mooi goudkleurig zijn haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.

    [gallery size="full" ids="2756,2755,2757"]

  3. Aubergineschijfjes mooi bruin bakken
    • Haal de aubergine uit het zoute water en spoel er het zout af onder de kraan.
    • Leg ze nu tot je ze afbakt op een schone droge keukenhanddoek om uit te lekken.
    • Doe een nieuwe scheut olie in de pan en bak de aubergines aan beide kanten mooi bruin.
    • Leg na het bakken ook deze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.

     

  4. Maak de tomatensaus
    • Bak het gehakt rul in de pan
    • Voeg nu de pot tomatensaus toe.
    • Als je wilt, kun je nu ook de kaneel toevoegen. (Ik laat dit zelf regelmatig achterwegen)
    • Laat de saus even pruttelen tot je hem gaat gebruiken
  5. Maak de kaassaus

    Voor de kaassaus maken we eerst een goeie bechamelsaus:

    • Smelt de boter in de sauspan.
    • Voeg nu de bloem toe en laat deze samen pruttelen totdat deze naar koekjes beginnen te ruiken
    • Voeg nu geleidelijk aan de melk toe. Blijf roeren terwijl je dit doet. Zodat er geen klonters ontstaan.
      Tip: Door koude melk aan een warm bloemmengsel toe te voegen is de kans op brokken het kleinste.
    • Voeg nu de kaas toe en roer goed door. 
    • Zet het vuur uit en voeg het ei toe. Roer ook dit goed door.
  6. Ovenschotel vullen met de Griekse moussaka
  7. Ovenschaal invetten en met aardappelschijfjes bedekken
    • Neem een ovenschaal en vet deze in.
    • Schik nu de helft van de gebakken aardappels op de bodem van de ovenschaal zodat deze mooi bedekt is. 

    Tip: Ik vet mijn ovenschaal in door met een stukje ongezouten boter langs de randen en de bodem te strijken.

  8. Voeg de tomatensaus en aubergine toe
    • Doe de helft van de tomatensaus op de aardappels en strijk mooi uit.
    • Hierop schikken we de helft van de aubergines.
    • Dan de andere helft van de tomatensaus.
    • Om te eindigen met het laatste deel van de aubergines.
  9. Werk de ovenschotel af
    • Leg nu de laatste lading gebakken aardappels op de auberginelaag.
    • Hierop stort je de kaassaus en deze wrijf je even uit zodat deze de hele bovenkant van de ovenschotel bedekt.
    • Verdeel hierover nu de geraspte kaas

    Tip: Op dit punt kun je de ovenschotel zo'n 24 uur in de koelkast bewaren om hem dan af te bakken.

  10. Griekse moussaka afbakken

    Je bakt hem gelijk af:

    • Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180 graden
    • Bak de Griekse moussaka af in zo'n 30 minuten

    Uit de koelkast:

    • Zet de moussaka in de oven.
    • Zet de oven nu op 180 graden en laat hem 45 minuten bakken.

    Tip: Is je bezoek te laat en staan ze in de file, maar is je ovenschotel klaar? Verlaag dan de oventemperatuur naar 70 á 80 graden en hou de ovenschotel zo warm. Zo krijgen de bacteriën geen kans en droogt je ovenschotel niet uit.

    [gallery size="full" ids="2749,2748,2747"]

Keywords: moussaka, aardappels, lamsgehakt, gehakt, aubergine
Lees het online: https://www.kinderenlive.nl/recept/griekse-moussaka/