Geroosterde groenten met aardappels uit de oven dat aten we gisteren. Tegen half zes ging mijn telefoon. Mijn echtgenoot om te melden dat hij al een half uur in de file staat en het niet vooruit gaat. Eet maar alvast zonder mij!
Joren zou zelf gekookt hebben, maar dat ging dus niet door. Er lag een runderrollade in de koelkast die zo\'n 40 minuten in de oven moest op 200 graden. En Joren dacht binnen een uur thuis te zijn. Ideaal om daarbij dan een schotel te maken van geroosterde groenten en aardappels uit de oven.
Het voordeel van zo\'n ovenschotel of bakplaat vol met groenten is dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan dan prima zien wat mijn kinderen allemaal aan het uitsteken zijn. Ik moet alleen even de groenten schoonmaken, snijden even invetten met olie en dan doet de oven de rest.
Wanneer je groenten gaat roosteren hou je er best rekening mee dat niet alle groenten even lang de oven in moeten om gaar te zijn. Afhankelijk van de grootte van de stukjes groenten zullen de groenten ook langer of juist minder lang moeten roosteren.
Ik geef hieronder alvast een aanwijzing van hoe lang elke groente ongeveer moet roosteren:
Groentesoort | voorbeelden van groenten | Roostertijden |
---|---|---|
Wortel- en knolgewassen | Aardappels, wortels, bieten, knolselderij, winterpeen, bospeen, waspeen, radijs, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich, ... | 30 tot 45 minuten |
(zachte) Vruchtgroenten | Tomaten, courgetten, aubergines, paprika, avocado\'s, zoete mais, ... | 10 tot 20 minuten |
(harde) Vruchtgroenten | Pompoenen | 20 tot 60 minuten |
Kolen | Groene kool, witte kool, rode kool, bloemkool, spruitjes, savooi, boerenkool, spitskool, broccoli, chinese kool, koolrabi, paksoi, ... | 15 tot 25 minuten |
Bladgroenten | Sla, ijsbergsla, raapstelen, spinazie, postelein, veldsla, andijvie, ... | 5 tot 15 minuten |
Stengelgewassen | Bleekselder, venkel, artisjok, asperges, rabarber, bamboescheuten, ... | 10 tot 20 minuten |
Peulvruchten | Doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, kousenband, ... | 10 tot 20 minuten |
Uien | Uien, bosui, prei, knoflook | 30 tot 45 minuten |
Paddenstoelen | Champions, eekhoorntjesbrood, ... | 20 tot 25 minuten |
witloof | 15 tot 25 minuten | |
Kiemgroenten | / |
Ik vind de kiemgroenten te klein om te roosteren. Ze zijn wel mooi om een schotel met geroosterde groenten af te werken net voor je ze op tafel zet.
Laten we dan nu even kijken naar hoe je groenten nu het beste gaat grillen in de oven.
Door je groenten in de oven te roosteren, karameliseer je als het ware de natuurlijke suikers die er in zitten. En juist dat maakt ze zo heerlijk! Probeer het vooral eens zelf!
Om groenten goed te kunnen grillen of roosteren is het belangrijk dat je oven temperatuur hoog genoeg is.
Zet je oven daarom minimaal op 200 graden en maximaal op 250 graden.
Ik verwarm hem steeds tot 220 graden of de temperatuur die het recept voorschrijft. ;)
Wanneer je groenten gaat roosteren krijgen ze opeens veel meer smaak. En laat dat ze nu net extra lekker maken.
Om het roosteren nu zo goed mogelijk te laten verlopen nog even wat tips op een rijtje:
Wanneer je groenten wilt gaan roosteren is het belangrijk dat je de over goed voorverwarmt en dat de oven tussen de 200 en 250 graden is. Alleen dan is de oven warm genoeg om de suikers in de groenten ook te laten karameliseren. Bij een lagere temperatuur zullen de groenten wel garen, maar zullen ze niet geroosterd zijn.
De gaartijd van de groenten is erg afhankelijk van hoe groot de groenten brokjes juist zijn. Hoe kleiner de stukjes, hoe korter de gaartijd. Hoe groter de stukjes hoe langer het garen zal duren. Om er voor te zorgen dat er straks niet een deel van de groenten overgaar is terwijl een ander deel van de gegrilde groenten nog rauw is zorg je best dat de stukjes ongeveer even groot zijn.
Wanneer je meerdere soorten groenten gaat mengen voor je gegrilde groenten, moeten de verschillende groenten niet dezelfde grote hebben. Zo kun je groenten die korter moeten garen in grotere stukken snijden om ze dan alsnog gelijk mee te roosteren.
Door de groenten goed te omringen met een fijn laagje olie of boter zorg je ervoor dat ze niet gaan uitdrogen tijdens het roosteren. Bij het invetten kun je ze ook eenvoudig kruiden door de kruiden eerst met de olie te mengen. Zo zijn alle groenten ingevet en gekruid op hetzelfde moment. Een goeie richtlijn bij het invetten is om toch zeker 1 eetlepel olie te gebruiken per 500 gram groenten.
Wanneer je groenten wilt gaan roosteren is het belangrijk dat de groenten zoveel mogelijk los van elkaar kunnen liggen. Zorg er daarom voor dat alleen de bodem van je ovenschaal bedekt is. Heb je meer groenten dan kun je de bakplaat van je oven met een bakmatje of bakpapier gebruiken. Liggen er toch te veel groenten op dan zullen de groenten niet geroosterd maar maar eerder gestoomd. Dit is ook lekker. Alleen heb je dan geen krokante geroosterde groenten.
Tijdens het roosteren van de groenten is het aangeraden om de groenten door elkaar te roeren. Omdat je oven de warmte niet overal even goed verdeelt, er groenten tegenaan liggen,... Door de groenten zo'n 2 keer te draaien of eens per 10 minuten zorg je ervoor dat alle kanten van de groenten geroosterd worden. Dit zorgt dan ook voor het knapperigste en lekkerste resultaat.
De tijden in mijn blog bericht zijn richtlijnen. Dit geeft je een idee van hoe lang de groenten ongeveer in de oven zullen moeten roosteren. Helaas is geen enkele oven hetzelfde en ook de grootte van de groenten blokjes zal variëren. Daarom controleer je best de gaarheid van de verschillende soorten groenten door er eens met een vork in te prikken.
Eet smakelijk!