Print opties:

Gebakken feta rijst met aubergine

gebakken feta met rijst en aubergine

Gebakken feta rijst met aubergine en tomaatjes stond hier deze avond op het menu. Ik verwachte namelijk bezoek en moest er tegelijk voor zorgen dat de kinderen op tijd eten hadden en naar hun bed konden gaan.

Ik was dus wel thuis maar had geen tijd om lang in de keuken te staan. Dan zijn ovenschotels wel vaker een goed idee of een stoofschotel.

Ik moest dit keer denken aan de feta pasta die een hele tijd razend populair is geweest op tiktok en instagram. Hierbij kook je zelf de pasta nog apart voor je die mengt met het mengsel van tomaat en feta. Dat kan nog iets eenvoudiger dacht ik. Als ik het met rijst doe kan ik de rijst tegelijkertijd mee garen in de oven.

Groenten

Ik blijf weinig werk aan het gerecht hebben. Maar ik doe er toch ook nog wat meer groenten bij. In het originele recept zitten er alleen snack tomaatjes bij de feta kaas. Maar om de maaltijd toch wat gezonder te maken schroef ik het aantal groenten bij dit gerecht op.

Ik koos ervoor om dit met een aubergine te doen. Maar je zou ook kunnen kiezen voor wat broccoli, courgette, paprika, ...

Ik mis vaak de groenten bij een gerecht. Ik ben geen vegetariër of veganist, maar ik snap ook niet zo goed hoe het komt dat er zo weinig groenten gegeten worden. Waarom kun je op restaurant wel je vlees kiezen maar nooit je groenten?

Het gerecht zelf is best machtig om te eten. Maar het is heerlijk snel en makkelijk comfort food.

Rijst

Bij dit gerecht kies je best voor een basmati rijst of andere witte rijst. Dan hoeft de ovenschotel maar zo\'n 20 á 25 minuten in de oven. Kies je voor zilvervliesrijst? Dan moet je er rekening mee houden dat je ovenschotel zo\'n 35 á 40 minuten in de oven zal moeten.

In dat geval moet je de ovenschaal ook eerst afdekken met aluminium folie. Alleen de laatste 15 minuten laat je de groenten, rijst en feta zonder folie roosteren. Dit omdat je groenten anders gaan aanbranden.

Maar dit gezegd hebbende is het tijd om eens te gaan kijken naar dit eenvoudig recept voor gebakken rijst met feta en aubergine.

Kookmethode
Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 5 mins Kooktijd: 25 mins Totale tijd: 30 minuten
Porties 3
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Beschrijving

Gebakken feta rijst met aubergine is een heerlijke rijstschotel die je in zo'n 30 minuten op tafel kunt zetten. Je hebt er zelf niet langer dan 5 minuten werk aan. De rest doet de oven voor je. Ideaal voor een drukke avondspits met kinderen.

Ingrediënten
  • 200 g rijst (basmati)
  • 200 g feta
  • 350 g cherrytomaatjes
  • 1 aubergine
  • 3 tbsp olijfolie
  • 1 blokjes groentenbouillon
  • 3 tsp oregano
  • chilivlokken
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
    • Verdeel de rijst over de bodem van de ovenschotel
    • Leg de fetakaas in het midden.
    • Snij de aubergine in stukken en verdeel rond de fetakaas.
    • Leg de tomaatjes ook rond de fetakaas
    • Verdeel de olijfolie, kruiden en het bouillonblokje over de hele schotel
    • Giet er 500 ml water bij en plaats in de oven
  2. Vul de ovenschotel
    • Verdeel de rijst over de bodem van de ovenschotel
    • Leg de fetakaas in het midden.
    • Snij de aubergine in stukken en verdeel rond de fetakaas.
    • Leg de tomaatjes ook rond de fetakaas
    • Verdeel de olijfolie, kruiden en het bouillonblokje oven de hele schotel
    • Giet er 500ml water bij en plaats in de oven
  3. Ovenschotel bereiden
    • Koos je voor zilvervliesrijst?
      • Dek dan de schotel af met aluminiumfolie
      • De schotel gaat nu 30 minuten zo bakken en dan verwijder je het folie en laat je het nog 5 a 10 minuten bakken tot de rijst gaar is.
    • Anders mag de schotel zo in de oven en is die na 20 tot 25 minuten klaar.

    Meng nu alles door elkaar en de schotel is klaar om te eten.

    Je kunt hem nog afwerken met pijnboompitjes en basilicum. Eet smakelijk!