Gebakken aardappels uit de oven met zo\'n heerlijk krokant korstje. Van thuis uit leerde ik om aardappels te bakken in de pan. In een antiaanbakpan gaat dit al iets eenvoudiger dan in een gewone pan. Maar het kan dan nog steeds mis gaan.
En zeg zelf hoe vaak maak je gebakken aardappels en blijken ze toch iets te zocht geweest te zijn waardoor je eerder aardappelpuree in je pan hebt dan gebakken aardappels? Ook is het zo dat voor hoe meer mensen je kookt, hoe meer aardappels je hebt en hoe zwaarder de pan wordt bij het aardappels bakken.
Maar gelukkig kun je ook lekkere krokante aardappels in je oven bakken. Zo heb je straks wel heerlijke gebakken aardappeltjes met een mooi krokant korstje zonder dat jezelf heel de tijd de pan in de gaten moet houden.
Wanneer je je aardappels in de oven bakt dan kun je dit ook doen met rauwe aardappels. Echter dan duurt het allemaal wel wat langer. Ook zijn de keukenovens niet altijd van de beste kwaliteit waardoor het dan ook nog langer kan worden dan wat er standaard aan tijd wordt opgegeven.
De tijden die groenten nodig hebben in de oven vind je in deze blog.
Om er zeker van te zijn dat mijn aardappels ook snel en goed zocht zijn ga ik ze net als wanneer je aardappels in de pan bakt eerst even voorkoken. Ik kook ze niet volledig gaar in de kom zodat ze straks niet uit elkaar vallen.
Heb je je gebakken aardappeltjes graag smeuïge vanbinnen en krokant van buiten? Kies dan voor een licht kruimige aardappel om te bakken. Zoniet is een vastkokende aardappel aangeraden. Ik kook de aardappels zo\'n 8 a 10 minuten voor, maar zie wel dat ze nog niet gaar zijn.
Daarna giet ik ze af en strooi ik ze over de ovenschaal. Besprenkelen met olijfolie en dan zijn ze klaar voor de oven. Hier bak ik ze zo\'n 20 minuten in op 250 graden. Elke 10 minuten schep ik de aardappeltjes even om. Wil je de aardappels met harde kruiden kruiden? Dan voeg je deze na 10 minuten toe. Zo hebben ze voldoende tijd om hun smaak aan de aardappels af te geven.
Gebakken aardappels zijn al erg lekker om zo te eten. Maar je kunt ze natuurlijk ook gaan kruiden om tot een nog smaakvoller geheel te komen.
Over het algemeen worden gebakken aardappels gekruid met:
Harde kruiden: rozemarijn, marjolein, tijm, knoflook
Zachte kruiden: verse peterselie of bieslook.
Wil je nu nog meer smaak geven aan je gebakken aardappels? Serveer ze dan eens met wat lookboter of kruidenboter.
Laat ons eens kijken naar hoe we deze krokant gebakken aardappels maken uit de oven.
Heerlijke krokante aardappeltjes uit de oven. En door ze in de oven te bakken hou jij je handen vrij.