Belgische wafels met MonChou en kersen serveer ik vandaag. Onder Belgische wafels verstaan mensen over het algemeen de Brusselse wafels. De hele luchtige wafels die je zowel zoet als hartig kunt gaan beleggen.
Meestal worden deze in een rechthoekig wafelijzer met 15,20 of 24 grote vierkante groeven gebakken. Tips over hoe je je wafelijzer schoonmaakt, vind je op mijn pagina over het wafelijzer.
Maar ook de Luikse wafel, of suikerwafel, is een typische Belgische wafel. In België worden de Luikse wafels veel vaker zo geserveerd. In Nederland bestelde ik laatst eens ergens een wafel met kersen.
Daarbij ging ik er vanuit dat het een gewone of Brusselse wafel zou zijn. Maar het was een suikerwafel. Maar deze wafels ga ik dit keer niet bakken. Het gaat om een recept voor Brusselse wafels met gist deze keer.
MonChou Topping
Gisteren gingen we lost minute naar vrienden voor een spelletjesavond. Daarvoor maakte ik MonChou mini slofjes klaar. Ik heb echter niet meer sloffen versiert dan ik nodig had want de rest vroor ik in. De MonChou topping die ik maakte en de kersenvla die ik over had, gebruikte ik dit keer om de wafels te versieren.
Je kunt hier ook een heerlijk gerechtje voor Valentijns van maken. Bak de wafels eens in een hartvormig wafelijzer als je dit hebt. Waarna je het dus versiert met MonChou en kersen. Wie kan zo’n verleidelijk gerechtje nu weerstaan? Ik ben alvast verkocht, jij ook?
Tijd om eens te gaan kijken naar het recept voor Belgische wafels met een topping van MonChou en kersen:
Belgische wafels met MonChou
Beschrijving
Een eenvoudig en luchtige brusselse wafel met een MonChou topping met Kersenvlaai. Andere toppings kunnen natuurlijk ook. Denk aan poedersuiker, slagroom, vanille-ijs, ...
Ingrediënten
Voor het wafelbeslag
Voor de MonChou topping
Bereiding
MonChou topping maken
-
Klop de slagroom stijf
Voor mijn tips over hoe je de slagroom goed stijfklopt lees je in deze bog.
-
Meng de suiker met de MonChou
Meng de suiker goed door de MonChou. Roer niet te lang. Dan wordt het mengsel alleen maar warm.
-
Spatel de slagroom door de MonChou
Spatel nu eerst een beetje slagroom door de Monchou. (Familie maken)
Spatel daarna ook de rest van de slagroom erdoor
Doe de topping in een spuitzak. Dan kun je hem mooi op de wafels spuiten. Ziet er beter uit ;)
Wafelbeslag maken
-
Meng de bloem met de melk tot een homogeen mengsel
- Zeef de bloem in een mengkom
- Giet er de melk al roerend aan toe.
Zorg voor een mooi homogeen mengsel
-
Meng de eieren goed onder het beslag
Voeg de eieren toe en klop ze onder het beslag.
-
Meng de gedroogde gist met het lauwe water
- Neem een klein kommetje en doe hierin de gist en het lauwe water.
Zo wordt de gist alvast geactiveerd. - Wanneer de gist opgenomen is door het water, voeg je hem toe aan het beslag.
- Neem een klein kommetje en doe hierin de gist en het lauwe water.
-
Voeg nu de boter, suiker,zout en vanille toe
- Smelt de boter maar let op de gesmolten boter mag niet warm zijn.
- Meng de boter onder het beslag
- Voeg dan het zout, suiker en vanillezaadjes toe
- Meng goed door en zet je beslag nu een half uurtje te rijzen op een warme tocht vrije plaats.
Tip: Verwarm je oven eerst tot 50 graden, leg een doek over de mengkom en plaats deze in de oven. Zet de oven dan uit.
Het beslag moet ongeveer verdubbelen.
Wafels bakken
-
Bak de wafels
- Laat je wafelijzer goed warm worden
- Vet het wafelijzer in met wat druivenpitolie/ arachideolie
- Schep in het ijzer wat beslag met een pollepel.
- Laat de wafels zo'n 4 minuten bakken
Tip: De wafels zijn goed als wafelijzer stopt met roken. Kan je wafelijzer draaien? Doe dit dan na 1 minuut. - Versier de wafels eens met Monchou en kersen. Zo maak je een Belgische wafel met een Nederlands accent.
Veelgestelde vragen
Je bent best dat je je wafelijzer draait als dit kan. Op deze manier wordt het beslag beter verdeeld in het wafelijzer. Je wafels krijgen er een mooiere vorm van.