Banketbakkers kruimel cake is het recept dat ik deze week met jullie wil delen.
Deze week waren het namelijk weer hackdays bij mij op kantoor. Dit zijn dan twee dagen waarop je zelf mag kiezen waar je aan wilt werken of wat je wilt leren. Zolang het ergens, maar goed is voor het bedrijf. De ene gaat zich verdiepen in een code taal, iemand anders probeert een nieuwe techniek uit om zo een spel te maken op een betaalterminal, ...
Deze keer ben ik gaan kijken of ik een spel kon maken om de retro(spectief) eens op een andere manier vorm te geven. De retro is een evaluatiesessie waarin je samen gaat terugkijken naar je project en daar uit probeert te leren. De vragen: wat ging er goed, wat kan beter, welke risico\'s of uitdagingen zien we op ons pad komende periode, wat houdt ons tegen, wat hebben we nodig, ... komen dan ook vaak aan bod.
En om nu ook eens te kunnen evalueren zonder de gebruikelijke vragen ronde heb ik dus een spel gemaakt. Maar goed daar gaat het nu niet over. Tijdens zo\'n hackdays periode wordt het ook altijd extra gezellig gemaakt op kantoor. Gedurende deze twee dagen staat er allerlei lekkers in de koffiecorner:\"tomaatjes, komkommer, snoepgoed, koekjes, ... en op het einde van de tweede dag kan wie wilt blijven eten op kantoor om alles nog even gezellig met elkaar na te bespreken.
Dat ik graag bak is ook bij mij op het werk geen geheim. In het verleden heb ik al eens deze banketbakkers kruimel cake voor een hele bedrijfskantine mogen maken en ook in mijn team hebben ze wel al wat gebak te proeven gehad. Denk maar aan een lekker stukje Hollandse appeltaart.
Bij kleine groepen kun je nog kiezen voor gewone taarten, maar wanneer de groepen te groot worden vind ik plaattaarten een echte oplossing. Deze keer rekende ik op een groep van 45 mensen. Dat zou betekend hebben dat ik toch zeker vier grote appeltaarten gemaakt zou moeten hebben. Nu heb ik het op twee grote plaattaarten gehouden.
En dan is het probleem vaak weer dat je wel even bezig bent om deze thuis af te bakken. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik nam hem mee naar kantoor en heb hem daar in de stoomoven afgebakken. Een echte aanrader. De cake blijft extra smeuïg en de kruimellaag is mooi krokant. Het is wel zo dat het geen echte kruimels meer zijn als je hem met stoom afbakt.
Bij mij op kantoor zijn ze alvast verkocht en is het een echt verzoeknummer geworden. Daarom ook dit recept. De bakvorm met deksels heb ik van de Lidl en vind ik handig om de taart ook mee te kunnen nemen.
Deze banketbakkers kruimel cake is een plaattaart die bestaat uit een cake met hierop banketbakkersroom en koekkruimels. Hij is echt moeilijk te weerstaan neem dat van mij aan.
Ikzelf gebruikte een plaat van: 43 x 30
Breng de melk op een zacht vuurtje aan de kook.
Zie dat de melk niet overkookt. Wanneer de melk begint op te borrelen haal je hem van het vuur.
Voeg nu in de melk in kleine beetjes toe aan het bloem, suiker en ei mengsel.
Ik laat dit mengsel in de keukenmachine draaien terwijl ik er steeds beetjes melk bij giet tot alle melk op is en ik een mooi egaal geel mengel heb.
Giet het melk mengsel nu terug in de kom en breng op een zacht vuur al roerend aan de kook.
Blijf roeren tot wanneer je ziet dat de strepen die de klopper maken in het beslag enige tijd zichtbaar blijven.
Het melk mengsel heeft nu een vla dikte. Je mag het vuur nu uitzetten en de kom van het vuur afhalen en rustig laten afkoelen.
Tip: Ga je niet direct voort met de banketbakkers, kruimel cake doe deze banketbakkersroom dan in een kommetje waarna je het afdekt met keukenfolie. De keukenfolie moet direct op de banketbakkersroom liggen als je de vorming van een vel tegen wilt gaan.
Voeg nu een voor een de eieren toe. Het volgende ei voeg je pas toe als het vorige volledig is opgenomen door het boter, suiker mengsel.
Tip: Schift je deeg nu? Raak niet in paniek, dit komt zo weer helemaal goed als we de bloem gaan toevoegen.
Tips:
Door je bakvorm met bakpapier te bekleden heb je straks geen enkel probleem om de cake mooi en heel uit de vorm te halen.
Mijn bakvorm was te groot voor 1 bakpapier, dus heb ik er twee over elkaar gelegd. Ook dat ging prima.
Verdeel nu de banketbakkersroom over het cakebeslag.
Ik doe dit door de banketbakkersroom in het midden van de vorm in een mooie rechte lijn uit te gieten.
Daarna wrijf ik deze ook uit met de achterkant van een soeplepel of een pannenlikker.
Tip: Wil je straks bij je eindresultaat graag een mooi cake-randje? Smeer de banketbakkersroom dan niet helemaal tot aan de rand, maar zorg voor een goeie cm speling.
Verdeel nu je kruimeldeeg over de cake.
Tip: Plaats de cake tot je hem in de oven kunt schuiven in de koelkast. Dit zodat de kruimels zo koud mogelijk blijven. Dan lopen ze straks niet zo uit.
Heb je een stoomoven? Dan raad ik je aan de cake ook met stoom te bakken.
Wordt die extra lekker van. Ik heb geen stoomoven thuis, maar als ik op werk afbak dan altijd met stoom.
Wordt de cake extra smeuïge en krokant van een onweerstaanbare combinatie.
Bak de cake af in de oven tot die gaar is.
Tip: Je kunt controleren of de cake gaar is door er met een brijnaald of houten saté prikker in te prikken. Blijft er geen beslag aan je prikker hangen dan is de cake gaar en mag deze uit de oven.
Deze cake ruikt echt sterk en lekker als je hem bakt en is zowel warm als koud erg lekker om te eten. Eet smakelijk!