Dit keer eens een blog over hoe je appelmoes kunt wecken of inmaken. Zoals je in mijn vorige blogs al kon lezen kreeg ik eind september heel wat appels van mijn ouders. Eind september hebben we de appels namelijk geplukt en dan hebben ze er heel veel. Bij mijn ouders staan er bakken geplukte appels in het tuinhuis. Het is daar donker, fris en niet te vochtig.
Echter, in onze garage is het te vochtig en op de gang dan weer te warm. Daarom heb ik nu een bak met appels staan die ik zo snel mogelijk moet zien te verwerken of op te eten voordat ze slecht worden.
Er zijn gelukkig heel wat recepten die je met appels klaar kunt maken.
Appelmoes maken is dan wel de snelste en eenvoudigste manier om heel wat appels op te maken.
Alleen dan heb je wel een berg appelmoes die je ergens moet zien te bewaren. Dat kan tot 3 maanden in de diepvries. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar onze diepvries zit meestal al aardig vol met soep, brood, vlees, ... dat ik eigenlijk geen plaats heb om 1 of meer schuiven te vullen met appelmoes.
In de koelkast kun je hem ongeveer een week bewaren wat ook niet zo lang is. Maar er zijn ook nog de weck- en inmaakpotten. Daarmee kun je je appelmoes tot wel een jaar bewaren en heb je geen extra plaats in de diepvries nodig. Een bijkomend voordeel is ook dat wanneer de potten geweckt zijn je geen stroom meer nodig hebt.
Je hebt dus ook geen last van stroomonderbrekingen en kost je niets extra.
Redenen genoeg dus om eens te gaan kijken hoe we die appelmoes nu kunnen inmaken of wecken. Het is een methode die onder overgrootouders vaak gebruikt hebben. Vroeger hadden ze nog geen diepvries en koelkast om voedsel in te bewaren. Ze waren dus afhankelijk van het voedsel dat op dat moment beschikbaar was en ingemaakte groenten en fruit uit eerdere seizoenen.
Hoe ging dat inmaken en wecken nu eigenlijk in zijn werk? De gerechten werden gemaakt en daarna in weckpotten gedaan. Die werden dan mooi luchtdicht gemaakt door ze te verhitten. Een voordeel daarvan was ook dat de bacteriën gedood werden. Hierdoor konden het fruit, de groenten en het vlees veel langer bewaard worden.
Is het nu veilig om je eten te gaan wecken of in te maken? Jazeker voor fruit is er geen enkel probleem, de bacteriën worden gedood door verhitting. De mogelijk gevaarlijke botulisme bacterie krijgt door de zuren die van nature in fruit aanwezig zijn geen kans om te gaan groeien en dus gifstoffen te gaan produceren.
Groenten en vlees zijn niet zo zuur en hierbij kan deze botulisme bacterie wel gaan groeien en gifstoffen gaan produceren. In de industrie worden deze voedingsmiddelen onder hoge druk verwarmd waardoor deze wel tot 120 graden verwarmd kunnen worden. En dan gaan ook deze bacteriën dood.
Maar waarom stierven de mensen vroeger hier dan niet aan? Dit komt doordat je wanneer je het eten uit deze weckpotten terug gaat koken gedurende minstens 5 minuten je de gifstoffen onschadelijk maakt. Maar goed genoeg theorie tijd om te gaan kijken hoe we die appelmoes nu kunnen wecken of inmaken.
Door de appelmoes te wecken of in te maken kun je hem een jaar bewaren zonder daarvoor stroom nodig te hebben.