Appelmoes dat is het recept voor vandaag. Want zeg zelf, dit is een heel kindvriendelijk bijgerecht. Bij mijn kinderen alvast een favoriet. Gebakken patatjes (aardappels), appelmoes en worst. Maar ook als toetje presenteren wij het aan onze kinderen.
Het is een snel en makkelijk recept en ik kan er ook weer heel wat appels uit de tuin van mijn ouders mee opmaken. Je kunt de appelmoes natuurlijk direct opeten, maar ook bewaren in de koelkast, diepvries of gewoon in een weckpot. Zo heb je de rest van het jaar nog appelmoes. Als het jullie lukt om er zo lang af te blijven;)
Ondanks dat het een heel eenvoudig gerecht is, kunnen er toch heel wat foutjes insluipen. Daarom hier alvast wat tips.
Een appelmoes die bruin werd was mijn grootste probleem in het begin. Hij smaakt dan wel heerlijk maar het ziet er een stuk minder lekker uit. Maar gelukkig heb ik dit probleem opgelost gekregen. Dit zijn mijn oplossingen.
Citroensap
* Neem wat water (100 ml) en voeg hier wat citroensap aan toe.
* Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij gelijk fijn boven de bak met water en schep de stukjes appel erdoor.
De citroen zorgt ervoor dat de appel niet gaat oxideren en dus niet bruin wordt.
Boter
Je kunt ook wat boter smelten in de kom en je appelstukjes gelijk goed door de boter draaien, dan worden ze ook niet bruin.
Boter zorgt ervoor dat de appelmoes: mooi gaat glanzen, een zijdezachte structuur krijgt en minder zurig en fris wordt.
Kaneelstokje
Hou je van de smaak van kaneel? Gebruik dan in het vervolg kaneelstokjes in plaats van kaneelpoeder. Kaneelstokjes maken de appelmoes extra smaakvol en geurig zonder ze bruin te maken.
Wanneer je appelmoes eet wil je geen harde brokken appel tegenkomen. Deze krijg je door de appels onvoldoende lang te koken. Maar wist je dat er smaak verliest wanneer je de appels te lang kookt? Zorg er daarom voor dat je appelblokjes niet te groot of te klein zijn. Zo\'n 2 á 3 cm is prima.
En dan zijn de appels na zo\'n 12 tot 15 minuten koken op een zacht vuurtje veranderd in een heerlijke appelmoes.
Dit is een probleem dat je vaak ziet terugkomen in de appelmoespotten uit de supermarkt. Hij het schoonmaken van de appels zijn er pitjes vergeten of soms zelf het steeltje van de appel. De steeltjes zijn ongewenste harde brokken bij het eten van de appelmoes die je dan alsnog uit je mond moet peuteren.
De appelpitjes op hun beurt bevatten looizuur en als je die mee kookt zorgen ze voor een bitter eindresultaat.
Heb je nu zelf een hoop appelmoes gemaakt? Dan kun je deze tot 1 week in je koelkast bewaren, tot drie maand in de diepvries. Maar de beste en langst durende bewaartermijn bereik je door de appelmoes in te maken of te wecken. Na het wecken kun je de appelmoes namelijk nog een jaar bewaren op een koele en donkere plaats.
Hoe je dat wecken juist doet dat lees je in mijn blog: Appelmoes wecken of inmaken.
Hieronder presenteer ik wat gerechten waarbij je de appelmoes kunt gebruiken. Dit kan zijn op zichzelf of door de appels in het gerecht te gaan vervangen. Bijvoorbeeld bij de rode kool. Dat scheelt je op dat moment heel wat appels schillen en schoonmaken ;)
Appelmoes, heerlijk als saus, bijgerecht of toetje en heel kindvriendelijk
Als eerste stap kun je kiezen afhankelijk van het gewenste eindresultaat.
Met boter:
Met citroensap: