Appelbeignets maakte ik dit jaar voor de jaarwisseling.
In België zijn smoutebollen of oliebollen net als appelbeignets eigenlijk typisch voor kermissen. Wanneer er kermis is bij ons in het dorp dan haalde mijn pa altijd een grote zak smoutebollen, want zo noemden we ze thuis, en dan smulden we daarvan aan de keukentafel.
Mijn echtgenoot eet niet graag smoutebollen of oliebollen. Dat zorgt er ook voor dat ik ze zelf niet zo rap hier zal serveren. Ik moet ze per slot van rekening dan allemaal zelf opeten. Toch iets te veel van het goede. ;)
Maar in Nederland is het dan weer juist een jaarlijkse traditie om oliebollen, appelbeignets of appelflappen te eten met oud en nieuw. Wanneer je hier bij mij in de buurt naar de winkel gaat, dan verkopen ze ook vaak appelschijfjes in gefrituurd bladerdeeg als appelbeignet.
Of dit wel of geen appelbeignets zijn, daarover zijn de meningen verdeeld. Op deze verschillend wil ik in een ander blog artikel wel eens terugkomen. Maar voor nu genoeg daarover. Dit jaar besloot ik zelf appelbeignets te bakken. We vierden de jaarwissel met buren. Ideaal dacht ik, dan is er genoeg volk dat wel appelbeignets lust.
Zijn voor mij appelschijfjes die in een soort van oliebollendeeg, gebakken uit de frituur komen. De varianten met bladerdeeg uit de oven of de friteuse blijven voor mij appelflappen. Ook erg lekker! ;)
Je kiest het beste voor een stevige appel. Je wilt namelijk niet dat je beignet uiteenvalt doordat de appel moes geworden is. In mijn blog artikel: Wat is de beste appel voor... kun je kijken welke soorten appel vast zijn en kies je er een die je graag eet.
Ik heb heel wat buren appelbeignets laten proeven. En in het algemeen werden ze als erg luchtig en lekker ervaren. Ik mag ze vaker bakken ;) Tijd om eens naar het recept te gaan kijken.
Een recept voor heerlijk luchtige appelbeignets.
Het is belangrijk voor het eindresultaat dat de ingrediënten nu zeer nauwkeurig afgewogen worden.
Ruban: Klop de eidooiers met de suiker tot een luchtige crèmekleurige massa.
Tip: Ik voeg de suiker geleidelijk toe tijdens het kloppen. Het volume van de eidooiers met de suiker zal ongeveer verdubbelen. Dit zorgt straks voor een lekker luchtige beignet.
Ruban betekent letterlijk lint. Dit verwijst naar de vorm die het beslag aanneemt als je je lepel uit dit beslag haalt.
[gallery size="full" ids="3013,3014,3012"]
Roer nu de melk en de olie door de ruban.
[gallery size="full" ids="3015,3016"]
Zeef de bloem nu en voeg ook deze toe aan het beslag. Voeg ook een klein snufje zout toe
Tip: Door de bloem te zeven, voorkom je bloem klontertjes in het beslag.
Tip: Nadat je het eiwit mooi stijf geklopt hebt spatel je het voorzichtig door het beslag. Dit mag je nu niet meer stevig doorkloppen of roeren. Anders verdwijnt de luchtigheid van het eiwit weer.
[gallery size="full" ids="3020,3021"]