Voor mijn verjaardag besloot ik om aardbeienslofjes te maken. Aardbeienslofjes zijn eigenlijk sloffenbodems met banketbakkersroom en aardbeien.
Ik maakte heel wat mini slofjes voor mijn verjaardag. Met het recept hieronder kun je 17 kleine mini slofjes maken. Ik vind dat wel handig om dat je op een verjaardag vooral weet dat er mensen langs zullen komen, maar nooit hoe laat of met hoeveel. Nu kan ik gelijk wie telkens een mooi heel stuk taart voor zetten.
Banketbakkersroom
Zoals ik al zei worden de meeste aardbeisloffen gemaakt met banketbakkersroom. Daarnaast zie je vaak dat de aardbeien afgewerkt worden met slagroom.
Maar dat kan ook anders dacht ik op een gegeven moment. Daarom heb ik op een gegeven moment de banketbakkersroom vervangen door zwitserse room. Zwitserse room is namelijk niet meer dan banketbakkersroom met slagroom. Ik mengde evenveel banketbakkersroom met nog eens zoveel slagroom.
Sloffen bakken
De sloffen bodems die bakte ik al een paar dagen ervoor. Ik dacht toen dat ik nog slofjes in de diepvries had zitten. Maar dat was verkeerd gedacht. Dus kort voor mijn verjaardag toch nog even wat sloffenbodempjes gebakken.
Zo kon ik op mijn verjaardag zelf iedereen die binnenkwam een eigen taartje geven.
De sloffen bodems maakte ik ook nu weer met amandelspijs. Deze had ik gelukkig wel nog in de diepvries zitten. 😉 En daar er toch weer aardbeien in de winkel liggen aan een schappelijke prijs besloot ik er aardbeiensloffen van te maken. Bij de meeste aardbeiensloffen zie je dat de sloffenbodem eerst bekleed wordt met banketbakkersroom.
Daarna worden er dan aardbeien op gelegd en dan werken ze de sloffen vaak af met wat slagroom. Maar ik deed het deze keer dus met Zwitserse room.
Benodigheden
Wanneer je sloffen gaat bakken kun je dit doen in de typisch ovale sloffenvorm. Maar je kunt ook je springvorm of een ronde vorm gebruiken.
Ik heb zelf wat mini slof bakvormen aangekocht omdat ik ze graag in hun kenmerkende vorm wou bakken. Deze vormen kun je bij Bol.com bestellen of in een bakwinkel.
Aardbeienslofjes
Beschrijving
Een eenvoudig en makkelijk recept voor een aardbeientaartje met sloffen bodem. Probeer hem eens uit. Het is een favoriet voor jong en oud.
Ingrediënten
Voor de slofjes
De amandelspijsvulling
Monchou kersen topping
Bereiding
Sloffendeeg maken
-
Haal de citroenrasp van de citroen en snij deze fijn.
- Heb je een grote citroen dan gebruiken we de zeste van een halve citroen. Bij een kleine citroen gebruiken we de zeste/ citroenrasp van de hele citroen. Ik doe dit met een zesteur. En op die manier kunnen je kleine kinderen dit ook veilig zelf.
Zesteur kopen bij Bol. - Snij de zeste dan fijn en doe deze in een mengkom.
- Heb je een grote citroen dan gebruiken we de zeste van een halve citroen. Bij een kleine citroen gebruiken we de zeste/ citroenrasp van de hele citroen. Ik doe dit met een zesteur. En op die manier kunnen je kleine kinderen dit ook veilig zelf.
-
Voeg de suiker, boter, zout, en ei toevoegen
Voeg de volgende ingrediënten toe:
- boter,
- bastaardsuiker,
- snuifje zout,
- half ei
Tip: Doe het ei in een bakje en kluts het. Schenk nu de helft van het ei bij het beslag. Dit is zo'n 25 g.
-
Voeg de bloem en het bakpoeder gezeeft toe
- Zeef de bloem en het bakpoeder
Tip: Door het te zeven voorkom je brokjes, bloem en bakpoeder in je deeg. - Kneed het deeg eerst even voor. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.
- Zeef de bloem en het bakpoeder
-
Laat het deeg rusten in de koelkast
- Wikkel het deeg in huishoudfolie.
Tip: Zorg dat je al een vrij smalle plaat hebt. Dit koelt sneller en je rolt het straks sneller en makkelijker uit. - Leg het deeg voor minstens een uur in de koelkast. een hele nacht is ook prima ;)
- Wikkel het deeg in huishoudfolie.
Sloffenbodems bakken
-
Zet de oven aan en rol het deeg uit
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 5 á 8 mm.
-
Steek met de slofvorm de slofjes uit
- Neem je slofvormen en steek de slofjes uit.
-
Sloffen beleggen
- Doe de andere helft van het ei bij het amandelspijs en meng even goed door. Zet dit aan kan om de sloffen mee te bedekken.
- Leg de uitgestoken sloffen op een bakmatje.
- Bedek de bovenkant met een dun laagje amandelspijs.
Tip: Blijf een halve cm bij kleine tot een cm bij grote sloffen van de kant of zodat het daar voort kan rijzen. - Zet de slof terug in de slofvorm.
Tip: Door de slof in de vorm te houden tijdens het bakken voorkom je dat die uitloopt en dus zijn mooie vorm behoud.
-
Bak de sloffen nu 15 minuten in de oven
Bak de slofjes nu zo'n 15 minuten in de oven.
Als je ze er uit haalt, verwijder je onmiddellijk de slof vormen en laat ze afkoelen op een rooster.
Aardbeienslofjes maken
-
Klop de slagroom stijf
Voor mijn tips over hoe je de slagroom goed stijfklopt lees je in deze bog.
-
Meng de suiker met de MonChou
Meng de suiker goed door de MonChou. Roer niet te lang. Dan wordt het mengsel alleen maar warm.
-
Spatel de slagroom door banketbakkersroom
Spatel nu eerst een beetje slagroom door de banketbakkersroom. (Familie maken)
Spatel daarna ook de rest van de slagroom erdoor
-
Doe de zwitserse room in een spuitzak.
- Neem een spuitzak en een gekarteld spuitmondje van ongeveer 6 mm.
- Steek eerst het spuitmondje in de zak en daarna spatel je er de Zwitserse room in.
Tip: Het is soms makkelijk om je spuitzak in een maatbeker te steken. Heb je je twee handen vrij om te vullen.
-
Versier de afgekoelde bodems met Zwitserse room en aardbeien
- Check dat de sloffen bodems goed afgekoeld zijn.
- Spuit nu de Zwitserse room op de sloffenbodempjes
- Verdeel hierop je aardbeien.
- Eet smakelijk die aardbeienslofjes!
Veelgestelde vragen
Eenmaal de Zwitserse room of banketbakkersroom en de aardbeien op de sloffenbodem zitten kun je ze nog zo'n 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren.
Maar ik raad je eigenlijk aan om de sloffenbodems met het amandelspijs op voorhand al te maken en die in de diepvries te bewaren in een luchtdichte zak. Zo kun je ze 3 maanden op voorhand al grotendeels voorbereiden. En zo maakt het ook niet uit dat je wat meer slofjes hebt dan gasten. ;)