Print opties:

Aardappelpuree

aardappelpuree

Aardappelpuree, een van de basiselementen voor heel wat ovenschotels. Ikzelf eet graag aardappels. Gebakken, gepoft of gevuld, ... als aardappelgratin, frietjes of als chips. Met aardappels kun je enorm variëren.

Ik merk in mijn omgeving dat er ook een steeds grotere groep mensen is die niet graag aardappels eten. En daarmee bedoelen ze over het algemeen gekookte aardappels. Zo ook mijn echtgenoot ;)

Maar let op want als je die aardappels dan weer net iets anders gaat bereiden dan eten ze er juist extra.;)

Aardappelpuree

Wanneer je een stamppot maakt dan mogen er brokken inzitten. Maar bij een puree is het juist de bedoeling dat er geen brokken meer inzitten. En juist daar zit de moeilijkheid van dit eigenlijk best eenvoudige gerecht.

Misschien heb je net als ik ook de mixer al eens geprobeerd. Dan weet je dat dit absoluut geen goeie oplossing is. Of je moet met je kinderen willen gaan plakken ;) Maar genoeg gezeverd. De reden dat de aardappelpuree zo plakkerig wordt als je hem mixt, is doordat je te veel aardappelcellen beschadigd bij het mixen. Hierdoor komen er te veel zetmelen vrij en die zorgen voor dat slijmerige en plakkerige effect.

Je stampt je aardappels dan ook best met een aardappelstamper of je draait ze door de passe-vite als je die hebt. Dan weet je ook zeker dat er nergens nog grote brokken in kunnen zitten. Maar heb je wel vrij veel extra afwas ;)

Gerechten

In het westen zijn we van oudsher gewoon op veel aardappels te eten. Dat worden al zo\'n 4 eeuwen hier gegeten. En ik denk dan ook dat dit een van de redenen is dat we ook zoveel ovenschotels afwerken met aardappels. Meestal werken we ovenschotels af met aardappelpuree. In restaurants worden er tegenwoordig meestal frieten bij het eten geserveerd, maar een stukje vis is ook altijd lekker met puree.

Kookmethode
Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 30 mins Kooktijd: 10 mins Totale tijd: 40 minuten
Porties 2
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Beschrijving

De aller lekkerste smeuïge aardappelpuree maak je nu eenvoudig zelf met dit recept en wat tips. Veel succes!

Ingrediënten
  • 600 g aardappels (kruimige)
  • 150 ml melk (lauw-warm)
  • 1 ei
  • 25 g boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Schil en kook de aardapels gaar
    • Schil de aardappels
    • Spoel de aardappels schoon en doe ze in een kom
    • Zet de aardappels net niet volledig onder water
    • Kook de aardappels nu gaar in zo'n 15 tot 20 minuten.
  2. Aardappels afgieten en even laten droogstomen
    • Giet al het kookvocht van de aardappels weg.
    • Zet de kom nu even zonder deksel op het vuur waar je hem net afhaalde. 
      Dan zorgt de restwarmte van het vuur dat uitstaat dat het laatste beetje vocht nog verdampt.
  3. Aardappelpuree maken
    • Verwarm de melk maar hij moet niet koken.
    • Giet de melk bij de aardappels samen met een ei en de boter.
    • Stamp het geheel nu met een stamper fijn.
      Tip: Je kunt hem ook door de passe-vite of roerzeef draaien. Dan heb je zeker geen brokjes meer.
    • Kruid de aardappelpuree nu met peper, zout en nootmuskaat
      Tip: Je kunt er nu ook eens een lepeltje mosterd in doen voor wat extra smaak of eens op smaak brengen met 1/4 bouillonblokje.

    Tot slot kun je er voor kiezen om de aardappelpuree in een ovenschaal te doen en af te werken met een kaas of paneermeel korstje. Daarvoor zul je de puree wel nog 10 minuten onder de grill moeten afbakken in de oven.