Aardappelpuree

aardappelpuree
Een smeuige puree

Aardappelpuree, een van de basiselementen voor heel wat ovenschotels. Ikzelf eet graag aardappels. Gebakken, gepoft of gevuld, … als aardappelgratin, frietjes of als chips. Met aardappels kun je enorm variëren.

Ik merk in mijn omgeving dat er ook een steeds grotere groep mensen is die niet graag aardappels eten. En daarmee bedoelen ze over het algemeen gekookte aardappels. Zo ook mijn echtgenoot 😉

Maar let op want als je die aardappels dan weer net iets anders gaat bereiden dan eten ze er juist extra.;)

Aardappelpuree

Wanneer je een stamppot maakt dan mogen er brokken inzitten. Maar bij een puree is het juist de bedoeling dat er geen brokken meer inzitten. En juist daar zit de moeilijkheid van dit eigenlijk best eenvoudige gerecht.

Misschien heb je net als ik ook de mixer al eens geprobeerd. Dan weet je dat dit absoluut geen goeie oplossing is. Of je moet met je kinderen willen gaan plakken 😉 Maar genoeg gezeverd. De reden dat de aardappelpuree zo plakkerig wordt als je hem mixt, is doordat je te veel aardappelcellen beschadigd bij het mixen. Hierdoor komen er te veel zetmelen vrij en die zorgen voor dat slijmerige en plakkerige effect.

Je stampt je aardappels dan ook best met een aardappelstamper of je draait ze door de passe-vite als je die hebt. Dan weet je ook zeker dat er nergens nog grote brokken in kunnen zitten. Maar heb je wel vrij veel extra afwas 😉

Gerechten

In het westen zijn we van oudsher gewoon op veel aardappels te eten. Dat worden al zo\’n 4 eeuwen hier gegeten. En ik denk dan ook dat dit een van de redenen is dat we ook zoveel ovenschotels afwerken met aardappels. Meestal werken we ovenschotels af met aardappelpuree. In restaurants worden er tegenwoordig meestal frieten bij het eten geserveerd, maar een stukje vis is ook altijd lekker met puree.

Aardappelpuree

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 30 min Kooktijd 10 min Totale tijd 40 minuten
Porties: 2
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

De aller lekkerste smeuïge aardappelpuree maak je nu eenvoudig zelf met dit recept en wat tips. Veel succes!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Schil en kook de aardapels gaar
    • Schil de aardappels
    • Spoel de aardappels schoon en doe ze in een kom
    • Zet de aardappels net niet volledig onder water
    • Kook de aardappels nu gaar in zo'n 15 tot 20 minuten.
  2. Aardappels afgieten en even laten droogstomen
    • Giet al het kookvocht van de aardappels weg.
    • Zet de kom nu even zonder deksel op het vuur waar je hem net afhaalde. 
      Dan zorgt de restwarmte van het vuur dat uitstaat dat het laatste beetje vocht nog verdampt.
  3. Aardappelpuree maken
    • Verwarm de melk maar hij moet niet koken.
    • Giet de melk bij de aardappels samen met een ei en de boter.
    • Stamp het geheel nu met een stamper fijn.
      Tip: Je kunt hem ook door de passe-vite of roerzeef draaien. Dan heb je zeker geen brokjes meer.
    • Kruid de aardappelpuree nu met peper, zout en nootmuskaat
      Tip: Je kunt er nu ook eens een lepeltje mosterd in doen voor wat extra smaak of eens op smaak brengen met 1/4 bouillonblokje.

    Tot slot kun je er voor kiezen om de aardappelpuree in een ovenschaal te doen en af te werken met een kaas of paneermeel korstje. Daarvoor zul je de puree wel nog 10 minuten onder de grill moeten afbakken in de oven.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waarom een ei in de puree?

Door een ei toe te voegen aan je puree wanneer de aardappels nog goed heet zijn zorg je voor een extra romige puree. Het is niet verstandig om eieren rauw te eten. Maar door het ei bij de hete aardappels te doen gaart die nog helemaal door en is er dus geen enkel probleem.

Kan ik aardappelpuree op voorhand maken?

Je kunt je aardappelpuree prima vooraf maken om hem te bewaren. Maak je aardappelpuree dan een dag ervoor en doe hem in een ingevette ovenschaal. Deze plaats je afgedekt in de koelkast.

De dag zelf verdeel je hier wat klontjes roomboter over en strooi je er wat kaas over. Plaats de ovenschotel met puree in een voorverwarmde oven van 180 graden. Hier warmt die op in zo'n 30 minuten. Zet de schotel tot slot nog een minuut of 5 onder de grill voor een mooi en krokant korstje.

Eet smakelijk! 

Kan puree in de diepvries?

Je kunt puree ook invriezen. Zo blijft hij zo'n 3 maanden goed. Wanneer je de puree wilt gaat eten laat je hem eerst een dag in de koelkast ontdooien. Je kunt hem nadien klaarmaken in een ovenschotel zoals hierboven beschreven.

Of je warmt hem voorzichtig op in een bodempje warme melk. als je er geen gegratineerde puree van wilt maken ;)

Hoe lang kun je aardappelpuree bewaren?

Wanneer je aardappelpuree gemaakt hebt, kun je deze bewaren:

  • In de koelkast: zo'n 2 dagen
  • In de diepvries: zo'n 3 maanden

Wat als de puree te lopend is?

Wanneer de puree te lopend is, heb je waarschijnlijk te veel melk toegevoegd. Probeer de melk in het vervolg iets meer te doseren. Maar voor nu zou je een klein beetje maizena kunnen toevoegen. Maizena neemt het vocht op en zo krijg je een drogere puree.

Hoe kan ik aardappelpuree warm houden?

Is je aardappelpuree nu iets te snel klaar en moet die nog even wachten op wat ander eten? Dan kun je deze gelukkig een tijdje warm houden:

  • Plaats de aardappelpuree op een warmhoudvuurtje (speciale stand van de kookplaat) met het deksel erop. Zo brand de puree ook niet aan.
  • Je kunt de puree ook in een voorverwarmde oven van 50 graden zetten. Zo blijft die warm maar gaart hij niet door.
  • En een derde en laatste methode is de puree au bain-marie warmhouden.

Kun je puree mixen?

Iedereen wilt een mooie gladde en smeuïge aardappelpuree. Hiervoor wil je misschien al wel eens naar je mixer, keukenmachine of blender grijpen. Dit is echter geen goed idee. Deze scherme messen beschadigen te veel cellen in de aardappel waardoor je een vieze, slijmerige en papperige puree krijgt.

Puree maak je dan ook het beste met een stamper of een passe-vite. Zo blijft het grootste deel van de celwanden heel en komen niet al die zetmelen in je puree terecht. En juist zo krijg je de lekkerste aardappelpuree.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *