Vandaag een review over de houten kalenderklok van Nijntje.
Sinds Reinout een jaar of drie is merk je dat hij steeds nieuwsgieriger wordt naar tijd. Zinnen als mama is het vandaag morgen? Nog drie keer slapen? Is het nu winter? 7 uur, tijd om op te staan! We horen dat hij steeds bewuster in tijden gaat denken.
Houten kalenderklok
Nu kwamen we laatst bij de buren deze kalenderklok tegen. Mijn kinderen en de buurtjes waren allemaal nog te jong om met tijd bezig te zijn.
Maar ze vonden het leuk om de schuifknoppen te verplaatsen, aan wijzers te draaien, en het weer te bepalen.
Jonge kinderen oefenen als het ware vooral hun fijne motoriek met dit speelgoed. Ze oefenen dus hun schuif en draai vaardigheden. En toch is dit speelgoed interessant. Ze werden er echt door aangetrokken.
Het is wat mij betreft dan ook een handig hulpmiddel om je kids een beter besef van tijd mee te geven. We beginnen groot onderaan het bord en gaan dan steeds specifiekere tijden leren
Een eerste tijdsindicatie
De allereerste kennis making met tijd is voor de meeste kinderen: slaaptijd, etenstijd en speeltijd. Een patroon dat al van bij de geboorte steeds terug komt.
Het startte met eten en slapen en naarmate het ouder werd, werd de tijd om te slapen steeds korter. De tijd voor leuke spellen en activiteiten werd steeds groter. Oké hier hebben ze nog geen enkele keer naar bed willen gaan, maar ze weten prima wanneer het bed tijd is en dus tijd om te gaan slapen.
Weer
De activiteiten die ze kunnen of misschien zeg ik beter mogen doen hangen ook erg af van het weer. Zo gaan we geen lange wandelingen maken als het regent. Spelen we buiten als de zon schijnt, … En dat is dan direct ook iets wat ze op de houten kalenderklok borden van Nijntje kunnen aangeven.
De vier seizoenen
Wanneer ze dan nog wat groter worden en zo’n 2 jaar zijn. Dan zie je dat er ook meer besef komt van de vier seizoenen. De activiteiten in en rond het huis verschillen namelijk wat doorheen het jaar.
In de winter is het vaak koud. Dan dragen we een dikke jas, een muts en wanten. De bomen zijn de kaal en zo nu en dan moeten we goed opletten want dan is het glad buiten.
En dan verdwijnt de winter weer. Er komen knoppen en bloesem in de bomen. De blaadjes gaan weer groeien, er verschijnen bloemen, …
Voordat je het weet is daar de zomer. Hier meestal de zachtste periode van het jaar. De tijd van de grote vakanties waarin ze niet naar de opvang gaan of een stuk minder. Een zwembadje in de tuin, een ijsje, …
In de herfst vallen de blaadjes van de bomen. Kunnen we gaan paddenstoelen zoeken in het bos, de lavendel snoeien. Mama met de snoeischaar en mijn kids met hun schaar. Knippen doen ze niet graag, maar snoeien wel 😉 En zo leren ze het knippen ook. 😉
Dagen van de week
Mijn oudste is nu bijna vier en hij is heel nieuwsgierig naar de verschillende dagen. Begrippen als vandaag, gisteren en morgen heeft hij nu onder de knie.
Hij weet dat welke dagen hij bij oma, de gastouder of thuis is. Maar opnoemen of welke dag komt er voor of na … dat is allemaal nog te moeilijk. De dagen van de week oefenen we hier thuis ook met het kinderliedje: Elke week telt 7 dagen. Eenmaal hij zo de dagen geleerd heeft kunnen we met de kalender gaan kijken welke dagen ervoor komen en welke erna.
Nu kan hij ook nog niet lezen, dus de dagen van de week zijn op dit bord nog iets te moeilijk voor nu.
Maanden
Eenmaal ze de dagen goed onder de knie hebben, kunnen ze doorschuiven naar de maanden: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december.
Dan kun je ze door hun knokkels te gebruiken, laten onthouden hoeveel dagen er in die maand zitten.
Je begint in januari op een knokkel en dat is dus 31 dagen. Tel door februari nu sta je naast een knokkel, dus 28 of 30 dagen. Het is februari dus 28 dagen. Bij maart sta je terug op een knokkel en dus 31 dagen, … Zo komen we aan bij juli en de laatste knokken van je linker hand. Dat zijn dus 31 dagen. Augustus tellen we voort op onze ander hand. We starten daar weer met een knokkel, dus 31 dagen.
Dat is een eenvoudig trucje dat ik leerde om te onthouden hoeveel dagen een maand heeft. Wil je nu binnen de maand weten welke dag het juist is?
Dag van de maand
Dan kun je dat bovenaan op de houten kalenderklok aangeven door het schuifknopje daar te verplaatsen.
Klok
En tot slot de laatste tijdsindicator de klok. Ik bewaarde deze tot het einde omdat die erg specifiek is. Je kinderen zullen leren kloklezen op school als ze in groep 3 (1ste leerjaar) zitten en zouden het kloklezen op het einde van groep 5 (3de leerjaar) goed moeten beheersen.
Review
Ik heb je nu kort meegenomen naar wat je met deze houten klokkalender allemaal kunt doen. In eerste instantie voor peuters van 1 en 2 jaar is het alleen nog maar een stimulans van de fijne motoriek. Echt puur speelgoed zeg maar. 😉
Wat ouder leren ze steeds meer tijdsbegrippen en kunnen ze zo de houten klokkalender steeds beter gebruiken. Dat dit speelgoed een goeie en duurzame investering is. Je kind heeft er als het goed gaat nog een hele tijd plezier van.
Ze kunnen er mee leren klok lezen. Een echte oefenklok of gewoon als educatief speelgoed.
Wil jij nu ook zo’n houten klokkalender kopen? Dan is dit de houten versie van Nijntje die ik gereviewd heb. En dezelfde klok van bumba.
Ook deze houten klokkalender is een echte aanrader. Hier zie je bij de maanden ook nog in welk seizoen deze vallen. Deze is wel wat duurder dan de versie van Nijntje.