Blokkenkar van de IKEA – Review

blokkenkar

Ik kreeg deze Mula blokkenkar cadeau bij de geboorte van mijn jongste zoon. Ik laat je dan ook graag even zien wat ik er van vindt.

Inhoud

blokkenkar van de ikea

Ik heb hierbij een foto toegevoegd zodat je de inhoud ook kan zien. Deze blokkenkar bevat 24 blokken: Alle blokjes zijn 2 cm dik.

  • 6 Vierkante blokken van 5 bij 5 cm. (1 oranje, 2 donker groene, 3 roze)
  • 2 Rechthoekige blokken van 10 bij 5 cm (1 oranje, 1 licht groene)
  • 4 Cilinders van 10 cm hoog met een diameter van 2 cm (2 houtkleurige, 2 zwarte)
  • 2 Rechthoekige blokken van 10 bij 3,5 cm (1 blauwe, 1 oranje)
  • 2 holle cirkels met een diameter van 5 cm buiten en 2,3 cm van binnen (zwart)
  • 2 grote rechthoekige driehoeken 9,5×4,5×10.5 cm (1 blauwe, 1 lichtgroene)
  • 4 kleine rechthoekige driehoeken 7x5x5 cm (2 lichtgroene, 2 blauwe)
  • 2 grote gelijkbenige driehoeken 7x7x9,5 cm (donkergroen)

Deze kar kan gebruikt worden als een kar om mee te lopen. En speelgoed of knuffels te vervoeren. Maar natuurlijk kan er ook een bouwwerk in gemaakt worden.

Of je gebruikt de kar alleen om de blokken in op te bergen.

Wat kan je met deze blokkenkar?

Je peuter kan met de blokken torens maken. Je kunt er zelf bouwwerken mee maken die je kind dan omver kan duwen. Maar het karretje kan ook gewoon gebruikt worden als een wagentje waarmee je peuter of dreumes speelgoed, knuffels of … mee kan vervoeren.

Educatieve waarde

Het is altijd leuk meegenomen als je kinderen ook nog iets leren terwijl ze aan het spelen zijn. Al helemaal als het niet voelt als leren. Volgens mij oefent je kind onder meer deze vaardigheden met dit speelgoed:

Motoriek

Het is goed voor de motoriek. Ten eerste zal je kind aan zijn grove motoriek werken wanneer het met het blokkenkarretje gaat rondrijden. Het moet hierbij rekening houden met de andere voorwerpen in de ruimte. Denk maar aan de tafels en stoelen in de woonkamer.

Daarnaast is het bouwen van torens en bouwwerken met de blokken een goeie oefening voor de fijne motoriek. Je moet de blokken namelijk goed vasthouden en op zo\’n manier op elkaar zetten dat ze blijven staan. Anders ontstaat er nooit een toren.

Woordenschat uitbreiden

Daarnaast zal je kind ook zijn woordenschat vergroten en leren toepassen in de praktijk. Dit gebeurt natuurlijk alleen als er iemand meespeelt die deze termen ook gebruikt.

  • De kleuren: donker en licht groen, lichtblauw, zwart, roos, oranje en houtkleurig.
  • De vormen: rond, cirkel, vierkant, rechthoekige driehoek, balk, cilinder.
  • Ruimtelijke begrippen: voor, achter, links, rechts, naast, in, uit, tussen, op onder, boven, ver, dicht, ervoor, de voorste, vooraan, de eerste rij, erop, op elkaar, erboven, de bovenste rij, de laatste kolom, erachter, de achterste, eronder, onder elkaar, de onderste, ver weg, dicht bij, voorzijde, achterzijde, bovenzijde, onderzijde, de voorlaatste, tweede laatste, linkerkant, links boven, …
  • Cijfers: hierbij kun je de blokjes die je op elkaar stapelt bijvoorbeeld tellen.
  • Termen die horen bij het sorteren: van groot naar klein, per kleur, de ronde, de scherpe, met rechte hoeken.

Problemen oplossen

Het bouwen van torens met blokken zal voor meerdere kinderen regelmatig voor wat frustraties zorgen. De toren valt om, het blokje past niet, het gewenste blokje is verdwenen, …

Maar deze frustraties zorgen er ook voor dat je kind uitgedaagd wordt om te zoeken naar oplossingen voor hun probleem. Hiermee oefenen ze gelijk de volgende sociale vaardigheden: geduld, doorzetten, opnieuw proberen en wanneer er met meerderen tegelijk gebouwd wordt aan hetzelfde bouwwerk oefenen ze tegelijk het samen spelen, onderling afstemmen, op elkaar inspelen, …

Creativiteit en fantasie

Door bouwwerken (na) te maken en torens te bouwen, versterkt je kind zijn ruimtelijk inzicht. Ze laten hun fantasie en creativiteit los in het bouwen. Ze brengen namelijk hun eigen ideeën tot leven. Door iets te bouwen, het om te gooien en opnieuw te beginnen. Dit tot ze iets bereiken waar ze trots op zijn. Wanneer dit lukt, is dit gelijk ook een enorme boost van hun zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Conclusie blokkenkar van IKEA

De blokkenkar is eigenlijk een simpel stuk speelgoed. Het is eigenlijk niet meer dan een houten bakje op wieltjes met een touwtje er aan, waar 24 blokjes in liggen.

Op de bodem van de bak staan de lijnen getekend van de figuren die hierin liggen. Het voordeel hiervan is dat je altijd weet of het stuk speelgoed volledig is. en je niet steeds aan een echte puzzel moet beginnen om alle blokje op een goeie manier in de bak te krijgen.

Maar als je ziet wat je kind er allemaal mee bijleert. Dan is het zijn prijs meer dan waard.

Voor de mensen met een robotstofzuiger raad ik wel aan om bij het opruimen goed te controleren dat het touw op het karretje ligt. Je robotstofzuiger zal er anders waarschijnlijk in vast lopen.

Ik zag dat IKEA deze blokkenkar van Mula niet langer verkoopt. Maar tweedehands vind je hem nog steeds. En andere blokkenkarren kunnen natuurlijk ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *