Woordenschat zegt iets over hoeveel woorden je beheerst. Dit gaat dan zowel over herkennen, verstaan als zelf kunt toepassen. Wanneer mensen het hebben over woordenschat gebruiken ze ook wel eens de woorden: lexicon, vocabularium of vocabulaire. We gaan hier op deze pagina iets dieper op in.
Afhankelijkheden
Moedertaal
Hoe groot de woordenschat van jonge kinderen is hangt deels ook af van de taal die ze thuis spreken. Wanneer de kinderen thuis een andere moedertaal hebben zullen ze minder Nederlandse woorden kennen dan kinderen waar alleen maar Nederlands tegen gesproken wordt.
Kinderen leren in eerste instantie namelijk woorden doordat ze in hun buurt gebruikt worden. Zo zeg je bijvoorbeeld tegen je baby. Mama en telkens weer vertel je dat je mama bent. Je benoemt voorwerpen en mensen en daar leert je kindje van.
Dat is ook de reden dat mensen zich nog steeds het best kunnen uitdrukken in hun eigen moedertaal. Omdat je van die taal het best de fijne nuances kent.
Voorlezen
Door verhaaltjes aan je kinderen voor te lezen breng je ze in contact met weer een nieuwe bron aan woorden. De kans dat je in je woonkamer of zo een dinosaurus tegenkomt of een spook is namelijk klein. 😉 Specialisten raden aan om dagelijks zo\’n 15 minuten aan je kind voor te lezen. Ook eenmaal ze zelf kunnen lezen.
Woordenschat vergroten
Nu is natuurlijk de vraag hoe vergroot je nu de woordenschat van je kindje of van jezelf? Er zijn eigenlijk 2 manieren waarop mensen hun woordenschat vergroten. Eerst en vooral is er het incidenteel of natuurlijke proces en tot slot ook een intentioneel of schools proces.
Incidenteel of natuurlijk proces
Dit is de manier waarop je woorden leert door ze gewoon in dagdagelijkse situaties tegen te komen. Je spreekt als het ware gewoon tegen je kinderen en na verloop van tijd verstaan ze eerst wat je zegt. Als je vraagt om de bal te nemen. Dan zullen ze de bal komen brengen.
In een verder stadium zullen ze zelf ook spreken van bal als ze willen rollen of voetballen.
Intentioneel of schools proces
Hierbij is het echt je doel om zo snel mogelijk je woordenschat te gaan vergroten. Denk maar aan de vocabulaire lijsten die je vroeger op school voor Frans er moest instampen. Of de begrippen die je moest leren.
Op welke manieren kun je nu de woordenschat van je kindje vergroten?
- Benoem wat je ziet en gebruikt. Zo leert je kinderen deze woorden ook eerst passief herkennen om later ook actief te kunnen gebruiken.
- Herhalen, herhalen, herhalen, … Als je kindje graag hetzelfde boekje nog een keer wilt lezen is dit zeker een goeie zaak. Zo maakt het zich altijd de woorden die hierin voorkomen eigen.
- Kinderwoordenboeken lezen,
- 15 minuten op een dag voorlezen,
- Eenmaal je kindje kan lezen is het aan te raden om je kinderen ook 15 minuten zelf te laten lezen.
Voordelen van een grote woordenschat
Kinderen met een grote woordenschat doen het beter op school en kunnen hogere vormen van voortgezet onderwijs terecht. Woordenschat is vooral belangrijk bij het begrijpend lezen. Als je woordenschat te klein is kom je bij het lezen van tekst teveel woorden tegen die je niet kent. Hierdoor begrijp je de tekst dan ook onvoldoende.