Welkom bij deze review van het Baby Telefoontje van VTech. Sta eens even stil bij hoe onmisbaar onze eigen telefoon geworden is in de afgelopen jaren. Wat doe je er wel niet allemaal mee? Bereikbaar zijn, agenda bijhouden, social media, medisch advies inwinnen, kijken wat je klaar kan maken, …
De eerste maanden kijkt je kindje nog niet op of om naar je gsm. Maar vanaf een maand of 6 á 9 ontstaat er een grote nieuwsgierigheid. Wat doen mama en papa nu allemaal op de gsm? Wat kan die? En zeg zelf, je geeft je eigen gsm niet graag aan je baby, dreumes of peuter.
Voor je het weet doen ze iets wat je absoluut niet wilt. Zoals het wissen van je foto\’s, het bellen van een willekeurig contactpersoon. Of ze gooien hem weg. Je moet er maar niet te lang bij stilstaan. Maar nu is de hamvraag: Is het Baby Telefoontje van VTech een oplossing?
Wat kan het telefoontje
Zoals je ziet, is deze telefoon geschikt vanaf 6 maanden. Dat is alvast goed.
Rechts van het telefoontje zit op de zijkant een aan en uit knop. Als de telefoon uit staat kun je alleen op het scherm een hond met een telefoon en een kat tevoorschijn toveren. Dit door vanop verschillende plaatsen naar het scherm te kijken.
Op het moment dat je het telefoontje aanzet begroet hij je met de woorden: \”Hallo, Wie belt daar?\”
Daarnaast speelt het telefoontje toetsgeluiden, knipperen er lichtjes en kunnen ze naar hartenlust op knopjes duwen.
Melodietjes
Net als bij het Dierenvriendjes Reuzenrad speelgoed van VTech voor baby’s komen er ook hier weer heel wat melodietjes voorbij. Ik lijst de melodietjes hieronder op en je kunt op de kinderliedjes klikken om naar een pagina te gaan met de tekst en de melodie.
- Mary had a little Lamb
- Hansje Pansje kevertje
- Er zat een aapje op een stokje
- Here we go round the Mullberry Bush
- Yankee doodle
- Berend botje
- Groen, groen, knollenland
- Bingo
Wat voor geluiden er nog uitkomen zal ik benoemen terwijl we gaan kijken naar wat dit telefoontje bij je kindje stimuleert.
Ontwikkelingsaspecten
Taalontwikkeling
Dit telefoontje gaat actief aan de slag met de woordenschat van je kindje. Afhankelijk van de toets waarop je kindje duwt, hoort het andere woorden, zinnen, melodietjes of liedjes.
Kleuren
Zo leren ze de kleuren: geel, rood en groen kennen door op deze kleur toetsen te duwen.
Cijfers
Maar als je gaat bellen toets je een telefoonnummer in. Dus het is ook fijn dat je kindje bij het intoetsen van het telefoonnummer de cijfers die hij intoetst te horen krijgt. Zo leert hij ook al de cijfers kennen: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9.
Er is ook een cijferliedje op de telefoon:
Eén, twee, drie,
kijk eens hier.
Tellen met z\’n twee.
Vier, vijf, zes en zeven,
kom tel maar mee!
Alfabet
En is het ook niet zo het effectief bellen doen we als, maar minder. We sturen berichtjes als we snel iets willen zeggen of vragen. Dus ook het alfabet komt in dit telefoontje aan bod. Dit met het volgende alfabetliedje:
A, b, c, d, e, f, g,
h, i, j, k, l, m, n, o, p,
q, r, s, t, u, v, w,
x, y, z , goed opgelet.
Nu ken jij het abc,
zing de letters met me mee!
Dieren
Tot slot kun je ook nog bellen met de hond of de kat. En ook deze woorden komen bij het telefoontje dus aan bod.
Eenvoudige, vrolijke zinnetjes
Bij het toetsen kun je ook de volgende eenvoudige zinnen te horen krijgen:
- Druk op de cijfertoetsen om je dierenvriendjes te bellen.
- Bedankt voor het bellen, dag, dag!
- Je hebt een nieuw bericht.
- Miauw miauw, … Hoi, met de kat.
- Hallo, wie belt daar?
- Woef woef, … Hoi, Dit is de hond!
Je ziet hierbij gelijk dat het geluid van de hond en de kat meegenomen wordt. Dit is niet voor niets want de meeste kinderen weten eerst de geluiden van de dieren en dan pas hoe we ze heten. Hier houdt VTech dus ook rekening mee.
Oorzaak en gevolg
Het drukken op de toetsen activeert grappige geluiden en zinnetjes. Dit draagt bij aan het besef dat als je iets doet dit leid tot iets anders.
Zo zorgt de aan- en uitknop ervoor dat het toestel reageert op acties van je kindje. En het is daarbij voor de ouders gelijk een geruststelling dat het telefoontje zichzelf uitschakelt als er niet meer mee gespeeld wordt.
Motorische vaardigheden
Het drukken op de toetsen en het spelen met het telefoontje bevordert de ontwikkeling van de fijne motorische vaardigheden.
Zintuiglijke ontwikkeling
Vrolijke melodietjes, grappige geluiden en gezongen liedjes stimuleren de ontwikkeling van het gehoor. Heldere kleuren en knipperende lichtjes dragen bij aan de visuele ontwikkeling.
Mijn oordeel
Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen plezier beleven aan hun speelgoed. En hier is VTech wel in geslaagd. Ikzelf gebruik mijn telefoon voor social media, opzoeken van recepten, weerbericht en natuurlijk berichtjes en videogesprekken met mijn familie in België.
Ik merk nu zelf dat mijn kinderen dit telefoontje in heel wat rollenspellen gebruiken. Dan willen ze naar moeke bellen en zie je ze naast elkaar op de bank zitten met de telefoon. Hallo, … Ja dag Moeke! Vandaag gaan we …. Volgende week komen we bij jou op bezoek, …
Er worden echt hele gesprekken gevoerd. Wat best grappig is om te zien. En wat een leuke bijkomstigheid is, is dat mijn beide kinderen van 1,5 en 3 nu al het alfabet kennen. Dat liedje zingen ze ondertussen zelf ook in de auto, in hun bed, … dat melodietje blijft dus goed hangen.
Ik ben er blij mee. Mijn kinderen vermaken zich er prima mee en ze leren er ook nog van.
Wil je dit telefoontje nu ook voor je kindje aanschaffen? Dan vind je dit in een speelgoed winkel of online bij bol.com bijvoorbeeld.