Vandaag bak ik een vanillecake, of eigenlijk heel wat kleine vanillecakejes of cupcakes. Het recept voor deze cakejes is gebaseerd op dat van de 4×4 cake, ook wel “quatre quart cake” genoemd.
4×4 cake
De basis van deze vanillecake is de 4×4 cake. Dit is een cake met 4 ingrediënten die 4 keer toegevoegd worden. Het deeg bestaat namelijk uit vier eieren van elk vijftig gram, 200 gram bloem, 200 gram suiker en 200 gram ongezouten boter.
Daarnaast zijn er dan weer verschillende manieren waarop je dit cakebeslag kunt gaan bereiden. Dit keer koos ik ervoor om eerst de suiker en de boten samen luchtig te kloppen.
Ingrediënten
Voor mijn vanillecake gebruik ik zelfgemaakte vanillesuiker in plaats van suiker. Heb jij nu geen zelfgemaakte vanillesuiker staan? Gebruik dan twee zakjes vanillinesuiker en vul aan met gewone kristalsuiker tot je aan 200 gram zit. Op die manier kan het ook of voeg aan je 200 gram suiker het merg van één vanillestok toe. Met die vanillestok kun je daarna alsnog vanillesuiker maken voor een volgende keer. 😉
Bakken met kinderen
Door zijn eenvoud is deze vanillecake ideaal om samen met peuters en kleuters te bakken. De kinderen kunnen afhankelijk van hun leeftijd:
- Ingrediënten in keukenmachine stoppen
- roeren
- Eieren breken en toevoegen
- Ingrediënten afwegen/ tellen
- deeg in vorm scheppen
- vorm invetten
Maar genoeg hierover laten we eens gaan kijken naar het recept voor deze vanille cakejes
Vanillecake
Beschrijving
Maak eenvoudig en snel een vanillecake of veel vanillecakejes. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig. ;)
Ingrediënten
Bereiding
Voorbereiding
-
Maak je boter zacht en verwarm de oven voor
Tip: Voor het maken van cake is je boter best op kamertemperatuur net als je andere ingrediënten.
Ben je nu echter vergeten je boeter uit de koelkast te leggen of is het te koud? Dan kun je je boter tot die zacht is, enkele keren 30 seconden in de microgolf steken.
Let op de boter moet zacht worden, maar mag niet gesmolten zijn.
Verwarm je oven voor op 180 graden.
-
Klop de boter met de suiker luchtig
- Klop de suiker door de boter tot die mooi wit is.
-
voeg de eieren toe
- Voeg nu de eieren 1 voor 1 toe.
Je voegt het volgende ei past toe als het eerdere ei is opgenomen.
- Voeg nu de eieren 1 voor 1 toe.
-
voeg de bloem toe
- Voeg de bloem toe
Tip: Roer nu tot de bloem is opgenomen. Niet langer want dan wordt de cake straks minder luchtig.
-
Bak de cakejes
- vet de bakvorm(pjes) in en doe er het cakebeslag in.
Tip: Maak je ook kleine cakejes en wil je dat ze vlak zijn bovenaan? Vul de vormpjes dan voor 3/4 en leg een bakplaat bovenop de vormpjes.
- Zet de bakvorm in de oven voor zo'n 8 minuten bij kleine cakejes en 30 minuten bij 1 grote cake.
Tip: prik met een satestokje of brijnaald in de cake om te zien of die gaar is. Hangt er geen deeg aan de prikker? Dan zijn de cakejes gaar.
- Haal de cakejes uit de oven en laat 5 minuten zo afkoelen. draai daarna de cakevorm om en laat de cake voort afkoelen op een rooster.
- Eet smakelijk!
Veelgestelde vragen
Eenmaal je de vanillecakejes gebakken hebt, kun je ze bewaren:
- Op kamertemperatuur: 1 week
- In de koelkast: 1 week, Doe dit als je hem versiert of vult met een mengsel dat in koelkast bewaard moet worden. Denk aan botercrème bijvoorbeeld.
- In de diepvries: 3 maand