Dit keer een gezond recept voor appel kaneel poffertjes zonder ei. Ik gaf eerder al mijn basisrecept voor snelle en makkelijke poffertjes zonder gist.
Appel met kaneel is een smaak die altijd wel goed gaat. Denk maar aan de appelmoes met kaneel, Hollandse appeltaart, … ik maakte eerder ook al eens pannenkoeken met appel en kaneel op twee manieren. In die recepten deed ik de appels er in stukken in. In dit recept voor mijn appel kaneel poffertjes laat ik de appel het ei vervangen. Ik ga hiervoor de appels mooi fijn mixen.
Serveren
Poffertjes worden standaard geserveerd met wat boter en poedersuiker. Boter hebben deze appel kaneel poffertjes volgens mij niet nodig.
Maar serveer ze misschien eens met wat gebakken appeltjes en een toefje slagroom. Daarnaast kun je deze appel poffertjes ook wat omtoveren tot heerlijke gezonde appelbeignetjes. Hiervoor steek je in elk poffertje bij het bakken nog een stukje appel. Heerlijk, al zeg ik het zelf!
Op mijn website staat ook een recept voor de originele appelbeignets.
Benodigdheden
Poffertjes hebben hun vorm te danken aan de poffertjespan waarin ze gebakken worden. Ik eet zelf heel graag poffertjes, maar ik at ze alleen op braderieën. En in corona waren die er helemaal niet meer. Daarom besloot ik me voor Kerst toen zelf een poffertjespan aan te schaffen.
Ik koos voor een gietijzeren poffertjespan waarin ik negentien stuks per keer kan bakken. De poffertjes pan onder de link bij bol.com bevat ook een vorkje, een doseerflesje en een kwast. Daarmee heb je eigenlijk gelijk alle benodigdheden in huis om poffertjes te gaan bakken.
Ik kocht er een vorkje bij en spray de poffertjespan vaak in met een spuitbusje.
Recepten per taxonomie
Tijd om eens naar dit recept voor appel kaneel poffertjes zonder ei te gaan kijken. Ik gebruik nu wat zelfgemaakte vanillesuiker. Maar maak je ze voor jonge kinderen of wil je ze nog wat gezonder? Laat de suiker dan weg.
Appel kaneel poffertjes zonder ei
Beschrijving
Met dit recept maak je snel en makkelijk, heerlijke appel kaneel poffertjes zonder ei. Serveer ze met wat (boter en) poedersuiker! Probeer ze nu!
Ingrediënten
poffertjesbeslag
Bordopmaak
Bereiding
Maak het poffertjes beslag
-
Doe de droge ingrediënten in een mengkom.
Doe de volgende ingrediënten in de mengkom:
- bloem
- bakpoeder
- vanillesuiker
Tip: Zeef deze ingrediënten eerst, zo voorkom je dat je straks brokjes bakpoeder of bloem in je poffertje hebt zitten
-
Mix de appels tot appelmoes
- Schil de appels
- Verwijder het klokhuis
- Mix de appel nu fijn.
Tip: Wou je de gezonde appel kaneel appelbeignets maken in je poffertjespan? Schil dan nog een extra appel en snij deze in kleine stukjes.
-
Roer er de melk onder en de appelmoes
- Meng de melk en de appelmoes onder het beslag.
- Het beslag is nu klaar om gebakken te worden.
Tip: Wil je het beslag nog even laten rusten? Maak de appelmoes dan straks en voeg dan toe.
Bak de poffertjes
-
Bereid de poffertjespan voor.
- Zet de poffertjes pan op een heet vuur en laat deze warm worden.
- Vet de poffertjes pan in. Dit kan met een kwastje of met een spuitflesje.
-
Bak de poffertjes
- Giet de gaatjes van de poffertjespan vol beslag.
Tip: Werk van buiten naar binnen. De buitenkant is iets minder warm en gaat dus net iets trager. - Wanneer je klaar bent met gieten draai je alle poffertjes om met het vorkje.
- Laat ook deze zijde even garen en dan zijn ze klaar om opgediend te worden.
- Giet de gaatjes van de poffertjespan vol beslag.
-
Poffertjes serveren
- Schik de poffertjes op een bord.
- (Leg er een klontje boter bij en) bestrooi met poedersuiker.
- Eet smakelijk
Veelgestelde vragen
Pannenkoekenbeslag en poffertjesbeslag worden van oudsher beiden met bloem en boekweitmeel gemaakt. Het verschil zit er hem in dat er in poffertjesbeslag een rijsmiddel gebruikt wordt. Dit is meestal gist, maar in dit snelle recept is dit bakpoeder. En een tweede verschil is dat je de poffertjes al draait terwijl de bovenkant nog lopend is. Bij pannenkoeken wacht je tot de bovenkant gestold is.
Je kunt poffertje opwarmen in:
- de magnetron: 2 minuten op 800 Watt.
- de oven:
- Oven voorverwarmen (hetelucht 180 graden)
- Poffertje 6 minuten in de oven opwarmen.
Wanneer je op een braderie poffertje eet. Dan krijg je zo'n 8, 10 of 12 poffertjes per persoon. Er wordt ook wel eens gezegd zo'n 100 grammen per persoon.
Met het recept hierboven bakte ik zo'n 95 poffertjes. Die hebben we met zijn drieën als lunch opgegeten (mijn peuters van 2 en 3 en ikzelf)
In het begin noemden ze het gerecht broedertjes. Echter na verloop van tijd gingen ze het beslag gaan poffen op een koperen plaat. Vanaf toen is de naam geleidelijk in poffertjes veranderd. Je poft ze als het ware in de pan.
Je kunt de poffertjes bewaren in:
- de koelkast: 2 dagen
- de diepvries (-18): 3 maand
Zorg er in beide gevallen wel voor dat je ze in een goeie luchtdichte doos bewaard. dan blijven ze het lekkerste.
Zorg ervoor dat je poffertjesbakplaat goed heet is voordat je begint te bakken. Hoogst waarschijnlijk was je bakplaat niet warm genoeg. Een gietijzeren bakplaat duurt iets langer om warm te worden. maar eenmaal goed opgewarmd verdeeld ze de warmte beter. En blijft ze ook langer warm.