Tijd om eens iets nauwkeuriger te gaan kijken naar sperziebonen. Weer een andere groente die ik vaker gebruik in mijn recepten. Sperziebonen zijn langwerpige groene peulen met kleine zaadkernen en een kenmerkende bonen smaak.
Groente of peulvrucht
Plantkundig gezien is de sperzieboon een peulvrucht. Hun samenstelling lijkt meer op die van groenten waardoor we ze voedingskundig dan ook als groenten zien. Net als prinsessenbonen, snijbonen, peultjes, spekbonen, pronkbonen, sugarsnaps, doperwten en kouseband.
In de supermarkt zul je deze dan ook bij de groenten vinden.
Bereidingsmethodes
Sperzieboontjes zijn gezonde groenten, met een typische bonensmaak. Ze smaken zoet en fris tegelijk en hebben een stevige bite. Daarnaast is de groente ook nog eens veelzijdig.
Je kunt deze groente namelijk op allerlei manieren bereiden:
- Puree: bijvoorbeeld in soepen.
- In hoopjes met spek rond.
- Gegrild: Op de bbq, in de grillpan of in de oven.
- Inleggen: met azijn en kruiden
- Bakken
- …
Smaakmakers
Je maakt boontjes nog lekkerder met de kruiden en specerijen hieronder. Laten we daar eens naar kijken:
Kruiden | Specerijen |
---|---|
tijm | nootmuskaat |
rozemarijn | knoflook |
bieslook | paprika |
bonenkruid | kurkuma |
chili | |
laos | |
gember |
Maar ook kokos, sesamzaadjes, sojasaus en ketjap manis zijn erg lekkere smaakmakers bij sperzieboontjes.
Bewaren
Wanneer je boontjes koopt of plukt, kun je ze bewaren:
- In de fruitschaal: 3-5 dagen
- In de koelkast: 1-2 dagen (In de groentelade)
- In de diepvries: eerst even geblancheerd – 1 jaar
Sperzieboontjes zijn erg gevoelig voor kou. Bewaar ze daarom niet bij een temperatuur onder de 5 graden.
Recepten met sperzieboontjes
Veelgestelde vragen
Hoelang moet je (sperzie)boontjes koken?
Kook de sperzieboontjes zo’n 6 á 10 minuten in koken water. Doe dit zonder deksel, zo behouden de boontjes hun mooie frisse groene kleur.
Hoelang moet je sperzieboontjes stomen?
Om boontjes te stomen breng je eerst een laagje water aan de kook. Doe de sperziebonen in een stoommandje of hittebestendig vergiet. Zet het deksel op de kom en stoom de boontjes gaar in zo’n 15 tot 20 minuten.