Poffertjes

Poffertjes
Kleine ronde pannenkoekjes

Poffertjes zijn een typisch Nederlandse lekkernij die vooral op braderieën en marktjes verkocht wordt. Van oudsher worden ze gemaakt met gist en boekweitmeel. Echter, de smaak van boekweit vind ik niet zo lekker en over het algemeen hebben mijn kinderen en ik vaak geen tijd om te wachten tot de gist gerezen is.

Daarom heb ik ook een erg simpel en snel gerecht voor poffertjes. Ik gebruik hierin gewone bloem en wat bakpoeder in plaats van gist. Dan is het juist een kwestie van alles goed te mengen en kunnen we gelijk aan het bakken en daarna natuurlijk opeten.

Serveren

Poffertjes worden geserveerd met wat boter en poedersuiker. Het is ook lekker om ze eens met wat fruit te serveren, of slagroom. Je kunt eigenlijk stellen dat poffertjes een soort van kleine pannenkoekjes zijn die rijzen.

Benodigdheden

De typische vorm hebben ze te danken aan de poffertjespan. Ik eet heel graag poffertjes, maar ik at ze eigenlijk bijna nooit. Maar om daar verandering in te brengen vroeg ik me vorig jaar voor kerst een gietijzeren poffertjespan. Ook kocht ik er een vork bij om de poffertjes makkelijk te kunnen draaien.

Ik koos voor een gietijzeren poffertjespan waarin ik negentien stuks per keer kan bakken. Ik kies voor gietijzer omdat dit de warmte gelijkmatiger verdeeld waardoor je poffertjes lekkerder worden. In poffertjeskramen zul je dan ook zien dat ze ook op gietijzeren poffertjesplaten bakken. Een extra voordeel van gietijzer is ook dat je het op elk type vuur kunt gebruiken. Het weegt wel een stuk meer dan een gewone pan.

Voor het invetten van de vorm gebruik ik net als bij mijn wafelijzer graag een spray met een neutrale olie er in. Ik gebruikte een lege spray van balsamicoazijn en hervulde die dan met druivenpitolie of arachideolie. Het grote voordeel van zo\’n spray is dat er overal olie hangt zonder dat je grote plassen olie hebt.

Mijn flesje viel vorige week kapot, dus deze keer smeerde ik mijn poffertjes pan in met een kwastje. Ook gebruikte ik nog een spuitzak om het beslag makkelijk en snel in de poffertjespan te krijgen. Maar heb je nu een doseerflesje, dan kan dit natuurlijk net zo makkelijk.

Tijd om eens naar mijn basisrecept voor poffertjes te gaan kijken. Ik gebruik nu wat zelfgemaakte vanillesuiker. Maar wil je ze hartig gaan beleggen laat dit dan weg.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 5 min Kooktijd 10 min Totale tijd 15 minuten
Porties: 3
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Met dit recept maak je snel en makkelijk, heerlijke poffertje. Serveer ze met wat boter en poedersuiker! Probeer ze nu!

Ingrediënten

poffertjesbeslag

Bordopmaak

Bereiding

Maak het poffertjes beslag

  1. Doe de droge ingrediënten in een mengkom.

    Doe de volgende ingrediënten in de mengkom:

  2. Roer er de melk onder en de eieren
    • Roer eerst de melk onder het droge beslag. Hiermee voorkom je klontertjes.
    • Voeg de eieren toe en klop tot een mooi homogeen beslag.
    • Giet het beslag in een doseerflesje of spuitzak.

Bak de poffertjes

  1. Bereid de poffertjespan voor.
    • Zet de poffertjes pan op een heet vuur en laat deze warm worden.
    • Vet de poffertjes pan in. Dit kan met een kwastje of met een spuitflesje.
  2. Bak de poffertjes
    • Giet de gaatjes van de poffertjespan vol beslag.
      Tip: Werk van buiten naar binnen. De buitenkant is iets minder warm en gaat dus net iets trager.
    • Wanneer je klaar bent met gieten draai je alle poffertjes om met het vorkje.
    • Laat ook deze zijde even garen en dan zijn ze klaar om opgediend te worden.

  3. Poffertjes serveren
    • Schik de poffertjes op een bord.
    • Leg er een klontje boter bij en bestrooi met poedersuiker.
    • Eet smakelijk
Keywords: poffertje

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Is pannenkoekenbeslag hetzelfde als poffertjesbeslag?

Pannenkoekenbeslag en poffertjesbeslag worden van oudsher beiden met bloem en boekweitmeel gemaakt. Het verschil zit er hem in dat er in poffertjesbeslag een rijsmiddel gebruikt wordt. Dit is meestal gist, maar in dit snelle recept is dit bakpoeder. En een tweede verschil is dat je de poffertjes al draait terwijl de bovenkant nog lopend is. Bij pannenkoeken wacht je tot de bovenkant gestold is.

Hoe moet je poffertjes opwarmen?

Je kunt poffertje opwarmen in:

  • de magnetron: 2 minuten op 800 Watt.
  • de oven:
    • Oven voorverwarmen (hetelucht 180 graden)
    • Poffertje 6 minuten in de oven opwarmen.

Wat is een normale portie poffertjes?

Wanneer je op een braderie poffertje eet. Dan krijg je zo'n 8, 10 of 12 poffertjes per persoon. Er wordt ook wel eens gezegd zo'n 100 grammen per persoon.

Met het recept hierboven bakte ik zo'n 95 poffertjes. Die hebben we met zijn drieën als lunch opgegeten (mijn peuters van 2 en 3 en ikzelf)

Waarom heten ze poffertjes?

In het begin noemden ze het gerecht broedertjes. Echter na verloop van tijd gingen ze het beslag gaan poffen op een koperen plaat. Vanaf toen is de naam geleidelijk in poffertjes veranderd. Je poft ze als het ware in de pan.

Hoe lang kun je poffertjes bewaren?

Je kunt de poffertjes bewaren in:

  • de koelkast: 2 dagen
  • de diepvries (-18): 3 maand

Zorg er in beide gevallen wel voor dat je ze in een goeie luchtdichte doos bewaard. dan blijven ze het lekkerste.

Waarom mislukken mijn poffertjes?

Zorg ervoor dat je poffertjesbakplaat goed heet is voordat je begint te bakken. Hoogst waarschijnlijk was je bakplaat niet warm genoeg. Een gietijzeren bakplaat duurt iets langer om warm te worden. maar eenmaal goed opgewarmd verdeeld ze de warmte beter. En blijft ze ook langer warm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *