Stamppot boerenkool is de meest gegeten stamppot in Nederland. Dit recept kon dan ook niet ontbreken op mijn blog. Toen ik mijn echtgenoot leerde kennen, kende ik boerenkool nog niet.
Boerenkool
In nederland is boerenkool een populaire groente, maar in België niet zo. Boerenkool is wel te verkrijgen in de supermarkten. Ik denk dat mijn ouders het niet echt kenden en mijn oma noemde het konijnenvoer. 😉 Dus dat zal wel de achterliggende reden geweest zijn dat ik het niet kende.
Ondertussen eet ik het hier thuis ook wel geregeld. Al wachten we met het eten van boerenkool wel totdat het eens gevroren heeft. De boerenkool is namelijk extra lekker wanneer de vorst er eens is over geweest. De boerenkool is dan namelijk een stuk zoeter.
Ben je nu gek op stamppotten? Dan kun je kijken of je een van de volgende stamppotten wilt proberen.
Maar voor nu is het tijd om naar het recept van de boerenkool stamppot te gaan kijken.
Stamppot boerenkool
Beschrijving
Stamppot boerenkool met spekjes en rookworst. Een heerlijke winterse stamppot voor het hele gezin.
Ingrediënten
Bereiding
Voorbereiding
-
Kook de aardappels en de boerenkool gaar
- Schil de aardappels en doe ze in een grote kom.
- Doe hierboven al de boerenkool en leg daarop de rookworst.
- Laat dit geheel nu 20 minuten zachtjes koken.
-
Bak de spekjes krokant
- Maak de ui schoon.
- Snij in grove stukken
- Bak de ui aan in een pan met het spekvet.
- Is je ui al lichtbruin gebakken voeg dan de suiker en balsamico toe.
- Hou dit mengsel warm op een zacht vuurtje.
Tip: wordt het te droog voeg dan een klein beetje water toe.
-
Bereid de uien
- Maak de ui schoon.
- Snij in grove stukken
- Bak de ui aan in een pan met wat boter.
- Is je ui al lichtbruin gebakken voeg dan de suiker en balsamico toe.
- Hou dit mengsel warm op een zacht vuurtje.
Tip: wordt het te droog voeg dan een klein beetje water toe.
Boerenkool stamppot maken
-
Boerenkool stamppot maken
- Leg de rookworst even aan de kant nu.
- Giet de boerenkool en de aardappel af.
- Doe nu bij de boerenkool: de kruidenkaas, mosterd en azijn toe en stamp tot een echte stamppot.
- Meng er nu de ui onder en breng op smaak met peper en zout.
- De stamppot is nu klaar om met de rookworst geserveerd te worden.
Veelgestelde vragen
Wanneer je een verse boerenkool koopt reken je zo'n 250 g per persoon. Of zo'n 125 g panklare boerenkool per persoon. Dit zijn hoeveelheden voor de gemiddelde eter.
De gezondheidsraad raad aan om minstens 300 g groenten per dag te eten. Je kunt dit bereiken door ook groenten bij je brood en zo te eten, een kom soep voor je eten te eten, of wat ik in dit recept deed ook de hoeveelheid groenten bij je gerecht wat op te schroeven. In dit gerecht doe ik er 40g boerenkool per persoon bij.
Hoeveel iemand eet, is afhankelijk van:
- De leeftijd: jonge kinderen en ouderen eten vaak minder
- Het geslacht: mannen eten over het algemeen meer dan vrouwen
- Zin in het eten: Als je het graag eet, eet je meer dan als je het niet lust (moeilijke eters)
Maar standaard kun je dus zeggen:
- voor 2 personen: 500 g verse boerenkool of 250 g panklare boerenkool
- voor 3 personen: 750 g verse boerenkool of 375 g panklare boerenkool
- voor 4 personen: 1 k verse boerenkool of 500 g panklare boerenkool
Als je je boerenkool gaar wilt koken moet je deze zo'n 15 á 25 minuten laten koken. Dan is de boerenkool mooi gaar.
Je kunt de boerenkool stamppot bewaren in:
- de koelkast: 2 á 3 dagen
- in de diepvries: 2 maand
Je kunt de boerenkool stamppot opwarmen in:
- de microgolf
- de pan: Doe er dan een scheutje vocht bij of een klontje boter en warm op op een laag vuurtje. Roer geregeld of dit brand aan.