Vandaag het recept voor een romige bospaddenstoelensoep. Ik serveerde deze aan mijn gasten met Kerst. Maar het is ook een heerlijke herfstsoep.
In de herfst verschijnen er weer overal paddenstoelen. Het is dan ook erg leuk om met de kinderen in het bos paddenstoelen te gaan zoeken. Je vindt ze dan namelijk in alle soorten en maten. Al moet ik zeggen dat ik dit jaar met mijn kinderen veel paddenstoelen gevonden heb, maar geen enkele rode met witte stippen. Toch geen echte. Op het kabouterpad in het Horsterpark hebben we er meerdere gevonden 😉
Ik heb gekozen voor een romige soep. Dit keer niet met slagroom maar met crème fraîche. Omdat ik niet van weggooien hou, heb ik er de hele pot crème fraîche bij gedaan. De dagen erna waren we niet meer thuis en anders was hij alleen maar slecht geworden in onze koelkast.
Bospaddenstoelen
Voor deze keer gebruikte ik de volgende bospaddenstoelen: Shiitake, oesterzwammen en enoki paddenstoelen. Ik dacht nadat we de paddenstoelen gekocht hadden en ze op het aanrecht stonden dat het er misschien wat veel waren. Maar neen hoor, al deze paddenstoelen hoorden echt in de soep.
Ik had een rijkgevulde bospaddenstoelensoep vol paddenstoelen. Dit gaf ook een heel feestelijk gevoel. Zitten er nu wat meer paddenstoelen in je verpakking? Snij ze dan allemaal op en doe ze bij in je soep. Voor een soep maken de hoeveelheid ingrediënten namelijk veel minder uit dan bij een dessert. En die extra paddenstoelen gaven mijn soep een luxe uitstraling.
Het voordeel van deze bospaddenstoelensoep is dat je hem goed kunt voorbereiden. Ideaal voor met Kerst of oud en nieuw dus. Of als je gasten hebt in de winter. Op het moment dat je de soep dan wilt opdienen warm je hem op en breng je hem nog even op smaak met wat peper. Nog snel wat bieslook fijnsnijden en erover strooien en je feestelijke soep is klaar.
Dus laat ons nu eens even kijken naar dit recept voor een heerlijk romige bospaddenstoelensoep
Romige bospaddenstoelensoep
Beschrijving
Een heerlijk romige bospaddenstoelensoep gemaakt met shiitake, oesterzwammen en enoki paddenstoelen. Een waar feest op je bord.
Ingrediënten
Bereiding
-
Maak een roux
- Smelt de boter.
- Stoof hierin de fijngesneden ui en knoflook aan.
- Voeg de verkruimelde bouillonblokjes toe.
- Voeg de bloem toe en meng deze laat drogen op het vuur tot die ruikt naar koekjes. Je roux is nu klaar.
-
Maak soep van de roux
- Voeg beetje bij beetje de runderfond/ runderbouillon toe.
Tip: door de bouillon beetje bij beetje toe te voegen en goed te blijven roeren voorkom je dat er straks bloem brokjes in de soep zitten. - Voeg nu al de crème fraîche toe. Ook de peterselie mag je nu toevoegen.
Tip: Snij zowel de blaadjes als de steeltjes van de peterselie. Ik nam een half bosje peterselie.
Nu je de peterselie hebt toegevoegd moet je geen deksel meer op de kom zetten. Anders zal de peterselie bruin uitslaan. Groene groenten en kruiden moet je nooit koken met een deksel erop. - Voeg nu de bospaddenstoelen toe.
- De shiitake paddenstoelen sneed ik in vier steeds de steel mee doorsnijden.
- De oesterzwammen sneed ik in reepjes. Ook hier nam ik steeds de steel van de paddenstoel mee. Ik snij deze strookjes paddenstoel nog een keer in het midden door als ze te lang zijn.
- Bij de enoki sneed ik alleen de wortels eraf en deed de steel nu wel door.
Tip: Tot hier kun je de soep voorbereiden. Nu zet ik hem weg om hem dan 10 minuten voor ik hem wil serveren goed op te warmen.
- Voeg beetje bij beetje de runderfond/ runderbouillon toe.
-
Soep afwerken
- Zorg dat de soep even kookt.
- Breng de soep op smaak met wat peper.
- Serveer de soep dan met wat fijngesneden bieslook erbij.
- Eet smakelijk!
Veelgestelde vragen
Deze bospaddenstoelensoep kun je bewaren:
- In de koelkast: 2 a 3 dagen
- In de diepvries: 3 maanden