Geroosterde bloemkool uit de oven serveerde ik onze gasten. Samen met een aardappelgratin en een lamsbout die mijn echtgenoot op de bbq bereide. Onze overburen zouden lamsbout komen eten. Joren wist niet exact hoe lang het ging duren om de lamsbout op de bbq te garen.
Maar aan mij de taak om ervoor te zorgen dat als de lamsbout gaar was, de aardappels en de groenten dat ook zouden zijn. De aardappels waren niet zo\’n groot probleem. Ik kon frieten bakken, een puree schotel maken met een kaaskorstje of een aardappel gratin. Ik koos voor het laatste omdat de kruiden hierin ook mooi aansloten bij het lamsvlees.
En dan de groenten nog. Ik zocht iets waarbij het niet zo erg was als de groenten er iets langer inzaten. Koken vond ik geen optie, want als ze er dan te lang inzitten heb je al snel mousse. De oven stond al aan voor de aardappelgratin en zo ontstond het idee om de groenten dan ook in de oven te stoppen.
Geroosterde bloemkool
Ik schreef eerder al een blog artikel over hoe(lang) je groenten in de oven moeten roosteren. Dit keer besloot ik er bloemkool bij te roosteren, deze combineert namelijk ook erg mooi met tijm en knoflook. Zo zal de knoflook straks in elk onderdeel van het gerecht terugkomen.
Ik zag ook een recept voorbij komen waarin na de 20 minuten roosteren kaas toegevoegd werd en de groenten alsnog 20 minuten de oven in ging tot de kaas mooi geroosterd was. Dat geeft voldoende speling. Ik heb de 20 minuten waarin ik mijn bloemkool in kleine roosjes rooster. Is het vlees dan klaar? Dan kunnen we gelijk aan tafel.
Zo niet strooi ik er wat Parmezaanse kaas bij en laat hem nog even roosteren. Is het dan nog niet klaar? Dan gaat de oven op 50 graden en hou ik hem warm tot we gaan eten.
Maar goed de geroosterde bloemkool schotel was erg lekker en heeft 2 keer 20 minuten in de oven gezeten. Tegen dan zat iedereen aan tafel en konden we eten. De kids waren extra in hun nopjes, want onze buurvrouw had voor hun ook nog appelmoes gemaakt. Maar het eten heeft echt iedereen gesmaakt. De schotels waren leeg. š
Geroosterde bloemkool uit de oven
Beschrijving
We eten bloemkool vaak gekookt met kaassaus, maar ook zo geroosterd is een echte aanrader. Extra smaakvol en met minder calorieƫn dan met kaassaus. En ook de kids vinden dit erg lekker.
Ingrediƫnten
Bereiding
Voorbereiding
-
Verwarm de oven voor op 200 graden
Zet alvast de oven aan op 200 graden
-
Kruid de bloemkool
- Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in kleine roosjes als dit nog niet gedaan is.
- Doe de bloemkool roosjes in een mengkom
- Doe hier de tijm, de fijngeknepen knoflook en de olijfolie bij en roer goed door.
- Verdeel de bloemkool nu over een met bakpapier/bakmatje beklede ovenplaat en schuif van 20 minuten in de oven.
-
Kaaskorstje maken
Je kunt de bloemkoolroosjes nu al prima eten, maar met een korstje van parmezaan zijn ze nog net iets lekkerder.
- Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en doe ze in een ovenschaal
- Verdeel hierover de Parmezaanse kaas en plaats weer voor 20 minuten in de oven.
- Eet smakelijk!