Dit keer een quiche met courgette, pesto en spek. Ik had nog wat groene pesto in de koelkast staan van de pizza Caprese die ik gemaakt had. Ik dacht eerst aan een courgettesoep met mascarpone en pesto die ikzelf echt heerlijk vindt, maar mijn echtgenoot is daar niet zo voor.
Dus tijd voor iets nieuws. Ik dacht laat ik er nu eens een quiche met courgette en spek mee maken. Op die manier hebben we allemaal toch al iets warms binnen voor we straks naar een verjaardagsfeest gaan. Dat voorkomt dan op zijn minst dat er als hongerige leeuwen op de hapjes gesprongen wordt.
Quiche met spek
Een quiche is eigenlijk een open hartige taart met een vulling van ei en room. En spek met ei is nu toch ook echt een zeer geslaagde combinatie. Alleen als je er alleen spek aan toevoegt, heb je weinig groenten binnen. En ik heb wel graag dat we voldoende groenten binnen krijgen.
Dus dit keer mengen we blokjes courgette erdoor. Courgette is namelijk erg zacht van smaak en past ook nog eens prima bij het restje pesto in de koelkast. Quiche is dan ook een uitstekend gerecht om restjes op te maken. Net zoals bijvoorbeeld risotto, pizza, …
Ik heb de quiche dit keer met een bladerdeeg bodem gemaakt. Deze heb ik vooraf wel eerst zo\’n 15 minuten blind voorgebakken. Hiermee voorkom ik dat de bodem eens ik de vulling erop giet te nat is om nog mooi krokant af te kunnen bakken.
Ik gebruik voor het maken van quiche, een quichevorm met losse bodem met een diameter van 24 cm.
Het voordeel van de losse bodem is dat je de quiche eenmaal gebakken er ook makkelijk en schoon uit kan halen. Ik bekleed de losse bodem met bakpapier en dan kan ik de quiche op het einde ook makkelijk hiervandaan op een presentatieschaal of bord schuiven.
Quiche met courgette en spek
Beschrijving
Een eenvoudige, maar erg lekkere quiche met courgette, pesto en spek. Dat spek met ei een goeie combinatie is dat wisten we al langer en de courgette en pesto zorgen dan weer voor een extra portie groenten.
Ingrediënten
Bereiding
-
Bak het bladerdeeg blind voor.
- Rol de rol bladerdeeg uit in de quichevorm.
Tip: Werk je met plakjes diepvries bladerdeeg? Neem er dan 5 samen op een toren en rol uit tot je hem mooi in je taartvorm kunt uitrollen. - Prik wat gaatjes in de bodem en bak blind af in de oven (15 minuten op 180 graden)
Ik bak het bladerdeeg blind af met kikkererwten die ik steeds hergebruik hiervoor. Bakparels of bakbonen kunnen ook.
- Rol de rol bladerdeeg uit in de quichevorm.
-
Stoof de courgette aan op hoog vuur
- Doe wat olie in de pan
- Doe er de ui fijngesneden bij.
- Doe er nu de in blokjes (max 1 cm) gesneden courgette bij.
- Kruid de courgette met Provençaalse kruiden.
- Roer het geheel door elkaar. Dit onderdeel is nu klaar
-
Bak de spekjes aan
- Doe de spekjes in de pan en bak ze wat aan.
- Niet te hard want ze bakken in de oven zo ook nog voort. Zoals hier op de foto is voldoende.
-
Maak het quiche eiermengsel
- Neem een mengkom en doe hierin de crème fraîche.
- Voeg dan een voor een de eieren hier aan toe.
- Kruid dit mengsel met peper
Tip: Je moet nu overkruiden met peper. De room en de eieren gaan de pepersmaak een heel stuk neutraliseren. - Voeg nu de pesto toe
- Nu kun je kiezen:
- Alle ingrediënten (spek, groenten en kaas) door dit eimengsel roeren.
- Alleen de kaas hierdoor roeren. Dan verdeel je het spek en de groenten over de bodem van de quiche.
-
Quiche afbakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe het eimengsel nu in de blind voorgebakken taartbodem.
- Ze de quiche in het midden van de oven en bak af in zo'n 15 a 20 minuten.
- Eet smakelijk!
De quiche is er lekker warm met een frisse salade.