Sinterklaas pannenkoeken met speculaas

Sinterklaaspannenkoeken met speculaas kun je heerlijk vullen.
Speculaas pannenkoeken in het Sinterklaas Thema

Sinterklaas speculaas pannenkoeken leek me wel eens een goed idee. Sint-Maarten is 11 november geweest, en waren de eerste Sinterklaasintochten. Komend weekeind organiseert Sios’61 een pietengym in de Dumpel op zaterdag 19 november van 9:30 tot 10:30 voor alle kinderen van 3 tot 6 jaar.

Sinterklaas komt dan ook bij mij op het werk langs voor de kids. En vanaf 14 uur is Sinterklaas in Velp en kunnen de kinderen tot groep 8 eerst spelletjes doen en met deze spelletjes zijn er zelf prijzen te winnen.

Je ziet overal Sint activiteiten. Dus toen we deze ochtend geen brood meer bleken te hebben dacht ik: Dan maak ik wel speculaas pannenkoeken. Zo heb ik een heerlijk ontbijtje dat heel goed past bij deze tijd van het jaar 😉 Want als ik aan de sint denk op culinair gebied dan moet ik toch echt aan speculaas denken.

Sinterklaas pannenkoeken

Eerst heb ik pannenkoeken gebakken met speculaaskruiden wat ze een lekkere speculaassmaak geeft. Daarna zou je net als mij van deze pannenkoek de zak van Sinterklaas kunnen maken. Je legt dan eerst in het midden van de pannenkoek met speculaas wat Sinterklaas snoepgoed. Denk aan pepernoten of in België nic nacjes.

Dan neem je de raden samen tot een zak en bind je de pannenkoek dicht. Dit kan met een snoepveter of met een elastiekje. En dan heb je al een mooie zak van Sinterklaas. Die maakte ik af door er een klein Sinterklaas figuurtje op te zetten. Want als de sint zoveel pakjes brengt, is de zak waarschijnlijk ook veel groter dan de sint zelf. 😉

Tijd om eens te gaan kijken naar het recept voor deze Sinterklaas pannenkoeken met speculaas.

Het recept dat ik hieronder geef, is goed voor zo\’n 7 dunne pannenkoeken. En eigenlijk voor zo\’n 2 personen als je ze niet gaat versieren. Maak je er Sinterklaas pannenkoeken van dan heb je dus genoeg pannenkoeken voor 7 Sinterklaasbordjes met zak.

Sinterklaas pannenkoeken met speculaas

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 10 min Totale tijd 20 minuten
Porties: 7
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Deze lekkere speculaas pannenkoeken zijn omgetoverd tot echte Sinterklaas pannenkoeken. Zet ook eens zo een Sinterklaas met zak op tafel ;)

Ingrediënten

Speculaas pannenkoeken

Sinterklaas variant

Bereiding

Speculaas pannenkoeken bakken

  1. Doe de droge ingrediënten in een mengkom.
    • Neem een mengkom en doe hierin:
      • bloem
      • vanillesuiker (zelf vanillesuiker maken)
      • speculaaskruiden
  2. Voeg de helft van de melk toe

    Voeg nu een deel van de melk toe en roer tot een mooi glad deeg.

    Tip: Door eerst een deel van de melk onder de droge ingrediënten te kloppen is de kans dat er straks klonters in je pannenkoeken beslag zitten veel kleiner en aan smaak hoef je met deze methode niets in te leveren. ;)

  3. Voeg een voor een de eieren toe en de rest van de melk
    • Voeg nu een voor een de eieren toe. Je voegt het volgende ei pas toe wanneer het vorige ei is opgenomen.
    • Voeg tot slot ook de rest van de melk door het beslag.
  4. Bak de speculaas pannenkoeken
    • neem een (pannenkoeken) pan en plaats deze op het vuur.
    • Vet de pan in met wat boter. 
      Tip: Giet overtollige boter in een tas dan kun je deze voor de volgende ronde weer gebruiken en worden je pannenkoeken niet te vet.
    • Giet een pollepel beslag in de pan en verdeel die door de pan rond te draaien.
    • Wanneer de bovenkant droog is keer je de pannenkoek
    • Laat nu deze kant ook mooi bruin bakken en haal hem dan uit de pan.
    • Je kunt ze nu eten als speculaas pannenkoeken of ze in de volgende stap omtoveren tot Sinterklaas pannenkoeken.

Sinterklaas pannenkoek maken

  1. Leg wat snoepgoed op de pannenkoek
    • Leg een pannenkoek op een bord.
    • In het midden van de pannenkoek leg je wat snoepgoed.
      Bv. 9 kruidnoten of 9 nic nacjes, ...

     

  2. Maak de zak van Sinterklaas
    • Neem de randen van de pannenkoek in het midden samen.
      Nu krijg je een zak. Je kunt de zak dichtmaken met een snoepveter of een elastiekje.
    • Tot slot kun je nog wat snoepgoed naast de zak strooien en er een sinterklaas chocolade figuurtje bij of op zetten.
    • Eet smakelijk!
Keywords: Sinterklaas, pannenkoeken, speculaas

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waarom mislukken mijn pannenkoeken?

  1. Zorg ervoor dat je pan echt heet is wanneer je je pannenkoeken gaat bakken.
    Dit voorkomt dat het deeg aan de bodem gaat plakken en je hem dus uiteen trekt bij het draaien.
  2. Wacht met het draaien van je pannenkoek tot wanneer de bovenkant van de pannenkoek mooi droog is.
    Zo hangt de pannenkoek overal goed aan elkaar en hen je nergens nog stukken lopend beslag tussen zitten waar het dan zal scheuren.

Hoe lang kun je de speculaas pannenkoeken bewaren?

Je kunt de speculaas pannenkoeken wanneer je ze gebakken hebt bewaren door ze eerst mooi luchtdicht te verpakken.
Dan kunnen ze in:

  • de koelkast: zo'n 2 á 3 dagen bewaard worden.
  • de diepvries: zo'n 2 á 3 maanden bewaard worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *